p

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Οι κίνδυνοι για την καρδιά είναι περισσότεροι από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα

Οι παράγοντες κινδύνου που αντιμετωπίζει η καρδιά ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ζωής του, μπορεί να είναι περισσότεροι και αρκετά μεγαλύτεροι, από ότι μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν....




Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζάρετ Μπέρι, του Πανεπιστημίου του Τέξας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ ο καρδιολογικός κίνδυνος που διατρέχει κάποιος, μπορεί για τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια να είναι χαμηλός, ο αντίστοιχος όμως κίνδυνος σε βάθος χρόνου (δηλαδή κατά τη διάρκεια της ζωής του), μπορεί να είναι πολύ υψηλός. Οι Αμερικάνοι ιατροί, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης που έκαναν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η σημερινή προσέγγιση των γιατρών σχετικά με τα καρδιολογικά προβλήματα, εστιάζει στους βραχυπρόθεσμους κινδύνους. Αυτό όμως, τονίζουν, μπορεί να δώσει μια ψευδή και παραπλανητική αίσθηση ασφάλειας. Η νέα έρευνα αναφέρει πως εάν θέλουμε να μειώσουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις, πρέπει να εμποδίσουμε την ανάπτυξη των παραγόντων κινδύνου, από την αρχή της ζωής μας. Με απλά λόγια ο παράγοντας κινδύνου για την καρδιά κάποιου που είναι 70 ή 80 χρονών έχει διαμορφωθεί και είναι ο ίδιος, από όταν το άτομο αυτό ήταν 40 χρονών.

Ο καθηγητής Μπέρι και η ομάδα του ανέλυσαν τα πορίσματα 18 μεγάλου εύρους ερευνών που είχαν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια και συμπέραναν ότι οι άνθρωποι με δυο ή περισσότερους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, στη μέση ηλικία, είχαν δραματικά υψηλότερες πιθανότητες (σχεδόν 10πλάσιες) να πεθάνουν από καρδιαγγειακή αιτία, να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Τα δεδομένα αφορούσαν περισσότερους από 254.000 ανθρώπους άνδρες και γυναίκες και ηλικίας από 45 μέχρι 75 ετών. Ως παράγοντες κινδύνου για την καρδιά οι επιστήμονες, ορίζουν το κάπνισμα, την υψηλή πίεση, την υψηλή χοληστερίνη, τον διαβήτη κ.α

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η πρόληψη των παραγόντων κινδύνου είναι πολύ σημαντική. Πρέπει μάλιστα να ξεκινάει από μικρή ηλικία, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και να μην χρειαστεί κάποιος να πάθει καρδιαγγειακό πρόβλημα και να υποβληθεί σε θεραπεία, όταν πια, δηλαδή, θα είναι αργά.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!