p

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ιατρική διάγνωση μέσω smartphone;

Έχετε κουραστεί να περιμένετε ώρα στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις; Ερευνητές από την Κορέα εργάζονται για τη μελλοντική δυνατότητα χρησιμοποίησης του smartphone για την παράκαμψη της αναμονής-και ίσως ακόμα και να μάθετε ότι πάσχετε από καρκίνο.


Επιστημονική ομάδα από το Korea Advanced Institute of Science of Technology (KAIST), αναφέρει σε έκθεση που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό ‘Angewandte Chemie’, ότι η τεχνολογία οθόνης αφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό βιομοριακού υλικού, σε μεγάλο βαθμό όπως συμβαίνει με τις ιατρικές εξετάσεις.

Τα πειράματα της ομάδας έδειξαν ότι οι οθόνες αφής μπορούν να αναγνωρίσουν την ύπαρξη και συγκέντρωση μορίων του DNA που έχουν τοποθετηθεί σε αυτά- πρώτο βήμα για να καταστεί μελλοντικά πιθανή η χρήση των οθονών για την πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων.

Ο Park επιβεβαίωσε πως οι οθόνες αφής μπορούν να αναγνωρίσουν μόρια DNA με σχεδόν 100% ακρίβεια, όπως μεγάλα συμβατικά ιατρικά μηχανήματα μπορούν, και πιστεύει ότι ισοδύναμα αποτελέσματα είναι πιθανά για πρωτεΐνες. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πρωτεΐνες γνωστές στον ιατρικό κόσμο, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του ήπατος, και θα μπορούσαν να δουν την κατάσταση του ήπατος του ασθενούς.

Η ερευνητική ομάδα, πρόσθεσε ότι αναπτύσσει είδος φιλμ που θα μπορεί να εντοπίζει συγκεκριμένα βιοχημικά, ελπίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στις οθόνες αφής να αναγνωρίζουν επίσης διαφορετικά βιομοριακά υλικά.

Ωστόσο η επιβεβαίωση ότι η οθόνη αφής μπορεί να αναγνωρίσει βιομοριακά υλικά είναι το πρώτο βήμα.

Καθώς κανείς δεν θα έβαζε ούρα ή αίμα σε οθόνη αφής, το δείγμα θα τοποθετείται σε ταινία που στη συνέχεια θα τροφοδοτεί το τηλέφωνο ή μια μονάδα μέτρησης στο τηλέφωνο μέσω μιας πύλης εισόδου.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η τοποθεσία και συγκέντρωση του δείγματος θα αναγνωρίζεται με τον ίδιο τρόπο που αναγνωρίζεται το άγγιγμα με το δάχτυλο.

Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για τη χρονική περίοδο που θα καταστεί το τηλέφωνο διαγνωστικό εργαλείο.


ΠΗΓΗ: iatronet.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!