Έτοιμο θα είναι τον Οκτώβριο το πρώτο μπιφτέκι του «σωλήνα», που θα προέρχεται από βλαστικά κύτταρα κρέατος. ...
Τα στοιχεία παρουσίασε ολλανδική επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την προώθηση της επιστήμης
Ο επικεφαλής της ομάδας Δρ Μαρκ Ποστ, πιστεύει ότι το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας, θα είναι ταυτόσημο με το πραγματικό, άρα και κατάλληλο για μαζική κατανάλωση. Λόγω του υψηλού κόστους της έρευνας, ωστόσο, η τιμή πώλησης του «μπιφτεκιού του σωλήνα» αναμένεται να είναι υψηλή, θα αγγίζει τα 250.000 ευρώ.
Οι επιστήμονες όμως ελπίζουν ότι η τιμή θα ακολουθήσει σταδιακή πτώση, όταν ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του τεχνητού κρέατος. Στόχος των ερευνητών είναι το κρέας αυτό να γίνει εμπορικά διαθέσιμο άμεσα, προκειμένου να συντελέσει στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη.
Το εργαστηριακό κρέας μπορεί να προέρχεται από βλαστικά κύτταρα μοσχαριών, γουρουνιών, πτηνών ή αιγοπροβάτων δεδομένου ότι η ζήτηση προϊόντων κρέατος αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια.
Αρχικά οι ερευνητές παρήγαγαν στο εργαστήριο, μέσω καλλιέργειας των βλαστοκυττάρων, μικρές λωρίδες μυϊκού ιστού χοιρινού. Σε δεύτερο στάδιο έκαναν κάτι ανάλογο με μοσχαρίσιο κρέας, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο πιο κοντά την προοπτική ενός τεχνητού μπιφτεκιού.
Ο καθηγητής Ποστ, ανέφερε ότι: «τον Οκτώβριο, θα δείξουμε δημοσίως ότι μπορούμε από τα βλαστικά κύτταρα να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα μοιάζει εξωτερικά με κρέας, θα έχει την υφή του και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει επίσης τη γεύση του κρέατος».
Η λήψη των αναγκαίων βλαστικών κυττάρων θα γίνεται από λίγα ζώα-«δωρητές» που θα σφάζονται για αυτό το λόγο. Κάθε ζώο-«δωρητής» θα είναι σε θέση να «παράγει» περίπου ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο κρέας εργαστηρίου, σε σχέση με αυτό που αποδίδει κατά τη σφαγή του και μόνο.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αν δοθούν οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και αν υπάρξει χρηματοδότηση, η βιομηχανική παραγωγή «κρέατος του σωλήνα» θα είναι πραγματικότητα σε 10 έως 20 χρόνια το πολύ.
Bαριέσαι; Παίξε Τάβλι και πολλά άλλα παιχνίδια με Έλληνες παίκτες online κάνε κλικ εδώ και ξεκίνα το παιχνίδι!
Τα στοιχεία παρουσίασε ολλανδική επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την προώθηση της επιστήμης
Ο επικεφαλής της ομάδας Δρ Μαρκ Ποστ, πιστεύει ότι το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας, θα είναι ταυτόσημο με το πραγματικό, άρα και κατάλληλο για μαζική κατανάλωση. Λόγω του υψηλού κόστους της έρευνας, ωστόσο, η τιμή πώλησης του «μπιφτεκιού του σωλήνα» αναμένεται να είναι υψηλή, θα αγγίζει τα 250.000 ευρώ.
Οι επιστήμονες όμως ελπίζουν ότι η τιμή θα ακολουθήσει σταδιακή πτώση, όταν ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του τεχνητού κρέατος. Στόχος των ερευνητών είναι το κρέας αυτό να γίνει εμπορικά διαθέσιμο άμεσα, προκειμένου να συντελέσει στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη.
Το εργαστηριακό κρέας μπορεί να προέρχεται από βλαστικά κύτταρα μοσχαριών, γουρουνιών, πτηνών ή αιγοπροβάτων δεδομένου ότι η ζήτηση προϊόντων κρέατος αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια.
Αρχικά οι ερευνητές παρήγαγαν στο εργαστήριο, μέσω καλλιέργειας των βλαστοκυττάρων, μικρές λωρίδες μυϊκού ιστού χοιρινού. Σε δεύτερο στάδιο έκαναν κάτι ανάλογο με μοσχαρίσιο κρέας, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο πιο κοντά την προοπτική ενός τεχνητού μπιφτεκιού.
Ο καθηγητής Ποστ, ανέφερε ότι: «τον Οκτώβριο, θα δείξουμε δημοσίως ότι μπορούμε από τα βλαστικά κύτταρα να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα μοιάζει εξωτερικά με κρέας, θα έχει την υφή του και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει επίσης τη γεύση του κρέατος».
Η λήψη των αναγκαίων βλαστικών κυττάρων θα γίνεται από λίγα ζώα-«δωρητές» που θα σφάζονται για αυτό το λόγο. Κάθε ζώο-«δωρητής» θα είναι σε θέση να «παράγει» περίπου ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο κρέας εργαστηρίου, σε σχέση με αυτό που αποδίδει κατά τη σφαγή του και μόνο.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αν δοθούν οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και αν υπάρξει χρηματοδότηση, η βιομηχανική παραγωγή «κρέατος του σωλήνα» θα είναι πραγματικότητα σε 10 έως 20 χρόνια το πολύ.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!
Bαριέσαι; Παίξε Τάβλι και πολλά άλλα παιχνίδια με Έλληνες παίκτες online κάνε κλικ εδώ και ξεκίνα το παιχνίδι!