p

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

17 ώρες αϋπνίας ισούνται με 2 ποτήρια κρασί για τον οργανισμό!

Κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να «θυσιάσουμε» λίγο από τον ύπνο μας για να τελειώσουμε μία εργασία, αλλά μελέτες έδειξαν πως 17 ώρες αϋπνίας έχουν ακριβώς τις ίδιες επιπτώσεις στον οργανισμό μας με δύο ποτήρια κρασί....



Μειώνεται η ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργήσει σωστά, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη συγκέντρωση και τη σωστή κρίση.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα γιατί πρέπει να κοιμόμαστε, δεδομένου ότι η ενέργεια που εξοικονομούμε από τον ύπνο είναι σχετικά χαμηλή, δηλαδή περίπου 50κCal. Ο ύπνος απλά επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Κατά καιρούς, πολλοί είναι εκείνοι, μεταξύ των οποίων και ο διακεκριμένος επιστήμονας Thomas Edison, που έχουν υποστηρίξει ότι ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου, αλλά η πραγματικότητα φαίνεται να τους διαψεύδει. Ρωτήσετε οποιονδήποτε φοιτητή έχει ξενυχτήσει για να τελειώσει μία εργασία και θα σας πει ότι ο ύπνος είναι εντελώς απαραίτητος.

Εντούτοις, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες ως προς την ποσότητα του ύπνου. Το φυσιολογικό κυμαίνεται μεταξύ πέντε και έντεκα ωρών. Στο ζωικό βασίλειο, οι ώρες του ύπνου μετριούνται διαφορετικά. Ένας βόας κοιμάται δεκαοκτώ ώρες, ενώ μία καμηλοπάρδαλη κοιμάται λιγότερο από δύο ώρες. Εσείς τι θα προτιμούσατε να είστε; Βόας ή καμηλοπάρδαλη;

Πηγές: BBC