p

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το υπερεργαλείο του ανθρώπινου σώματος

Το μαγικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που ονομάζεται χέρι διαθέτει 17.000 υποδοχείς, δηλαδή απολήξεις νεύρων, οι οποίοι...
μπορούν να αισθανθούν την παραμικρή δόνηση ή αλλαγή πίεσης, μικροσκοπικά εξογκώματα, ακόμα και το άγγιγμα του ποδιού ενός κουνουπιού.

Οι επιστήμονες δεν έχουν πάψει να μελετούν το ανθρώπινο χέρι και να ανακαλύπτουν νέα εκπληκτικά στοιχεία για τον τρόπο που λειτουργεί και τη δομή του.

Αυτό που κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα που έχουν χέρια, όπως οι γορίλλες και αρκετά είδη πιθήκων, είναι ο αντίχειρας. Ο ανθρώπινος αντίχειρας είναι πολύ μακρύς, δυνατός κι ευλύγιστος. «Οταν χάνουμε έναν αντίχειρα, χάνουμε τουλάχιστον τη μισή λειτουργικότητα του χεριού μας», εξηγεί η Λινέτ Τζόουνς, ειδική στα χέρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Για αυτόν τον λόγο ορισμένοι άνθρωποι που χάνουν τον αντίχειρά τους τον αντικαθιστούν με ένα άλλο δάχτυλο του χεριού ή το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Το δάχτυλο αυτό πληρώνει σημαντικό τίμημα για την υπεργασία του στη διάρκεια της ζωής μας. «Στην ηλικία των 70 ετών σχεδόν όλοι έχουν αρθρίτιδα στη βάση του αντίχειρα», λέει ο Στίβεν Μακάμπε, χειρουργός, ειδικός στα χέρια στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στο Κεντάκι.

Καθώς οι επιστήμονες μελετούν τα χέρια μας ανακαλύπτουν πως τα δάχτυλα είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους, μοιράζονται τένοντες – όπως το μικρό δάχτυλο και ο παράμεσος – και νεύρα και έτσι οι κινήσεις τους είναι αλληλεξαρτώμενες.

Μετρώντας τη νευρομυϊκή δραστηριότητα των δαχτύλων και της παλάμης, οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι όλα τα δάχτυλα, ακόμα και ο αντίχειρας και ο δείκτης που φαίνονται πιο ανεξάρτητα, αντιδρούν στην παραμικρή κίνηση των γειτόνων τους.

Ο εγκέφαλος λαμβάνει υπόψη του τα δάχτυλα ως ένα ενιαίο εργαλείο. Επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι το χέρι μας αρχίζει να παίρνει τη σωστή θέση για να φέρει σε πέρας μια αποστολή τη στιγμή που ο εγκέφαλος συλλάβει την επόμενη κίνηση. Για παράδειγμα, όταν απλώσουμε το χέρι για να πιάσουμε ένα μπουκάλι ή ένα στιλό, τα δάχτυλα έχουν πάρει τη θέση τους πριν ακόμα το αγγίξουμε.

Το χέρι έχει επίσης πολλά οστά αφού διαθέτει 27 στα δάχτυλα, στην παλάμη και στον καρπό. Οπως εξηγεί ο Μακάμπε, πρόκειται για το σημείο του σώματος με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αλληλοσυνδεόμενων οστών.

Επιπλέον, τα οστά σε όλα τα δάχτυλα, πλην του αντίχειρα, παρουσιάζουν μια μαθηματική ακολουθία που παρατηρείται σε σπειροειδείς σχηματισμούς στη φύση, όπως τα κοχύλια, το λουλούδι ηλιοτρόπιο και ο τυφώνας.

Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο πότε χρονικά αναπτύχθηκαν τα χέρια στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κίνγκντον στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αυτό συνέβη πριν από επτά με εννέα εκατομμύρια χρόνια, διαχωρίζοντας τον άνθρωπο από τους πιθήκους. Ετσι, τα τότε ανθρωποειδή κατάφεραν να συλλέγουν τροφή από το έδαφος των δασών.

Αλλοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι πιστεύουν ότι πρώτα σταθήκαμε στα δύο πόδια και μετά αποκτήσαμε τα χέρια μας.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!
 
Bαριέσαι; Παίξε Τάβλι και πολλά άλλα παιχνίδια με Έλληνες παίκτες online κάνε κλικ εδώ και ξεκίνα το παιχνίδι!