p

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τι είδε ο Τζέιμς Κάμερον στο βυθό του ωκεανού;

Ο Καναδός σκηνοθέτης του «Τιτανικού» Τζέιμς Κάμερον έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εξερεύνησε μόνος επί αρκετές ώρες το βαθύτερο σημείο του γήινου φλοιού, σε βάθος μεγαλύτερο από 10 χλμ. στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου ανακάλυψε ένα τοπίο «σεληνιακό και έρημο».


«Είναι ένα τοπίο πολύ σεληνιακό, πολύ μοναχικό, πολύ απομονωμένο», δήλωσε χθες ο Τζέιμς Κάμερον στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης με τους δημοσιογράφους, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την Τάφρο των Μαριάνων.

Χαρακτηρισθείς από το National Geographic, το οποίο οργάνωσε την αποστολή Deepsea Challenger, ως το «πρώτο άτομο στον κόσμο που άγγιξε το βυθό μόνο του στο βαθύτεο σημείο του γήινου φλοιού στο ρεκόρ των 10.898 μέτρων», ο σκηνοθέτης της ταινίας "Avatar" και «Άβυσσος» έφερε στην επιφάνεια εικόνες και δείγματα για την «καλύτερη γνώση και κατανόηση αυτού του σε μεγάλο βαθμό άγνωστου μέρους του πλανήτη».

«Είχα την εντύπωση ότι περνούσα από έναν πλανήτη σε έναν άλλο και ότι επιστρέφω σε διαστημα μιας μόνο ημέρας», δήλωσε ο Τζέιμς Κάμερον κατά την επιστροφή του. Ο πυθμένας της Τάφρου των Μαριάνων, σε περισσότερα από 10 χλμ. βάθος είναι «γυμνός, είναι ένας παράξενος κόσμος».

«Είναι λίγο σαν να καταδύεσαι στο σκότος, είναι κάτι που ένα ρομπότ δεν μπορεί να περιγράψει», είπε ο κ. Κάμερον.

Η Τάφρος των Μαριάνων, ένα είδος μακράς «ουλής» μήκους 2.550 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό φθάνει τα 11,2 χιλιομέτρα βάθους στο σημείο Challenger Deep, βάθος όπου θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να «καταπιεί» το Όρος Έβερεστ (8.850 μ.). Πρόκειται για το πιο εχθρικό σημείο στον κόσμο, βυθισμένο σε ένα συνεχές σκοτάδι.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατάδυσης έλαβε χώρα το 1960, όταν ο υποπλοίαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ Ντον Γουόλς και ο Ελβετός ωκεανογράφος Ζακ Πικάρ είχαν καταδυθεί με ένα αμερικανικό βαθυσκάφος στην Τάφρο των Μαριάνων και έφθασαν τον φλοιό της γης σε βάθος 10.916 μέτρων. Δεν μπόρεσαν όμως να μείνουν παρά μόνο 20 λεπτά σε έναν κόσμο σκοτείνιασμένο από τη λάσπη.

Ο Κάμερον, 57ετών. καταδύθηκε μόνος του με το μίνι-υποβρύχιο μήκους οκτώ μέτρων, το Deepsea Challenger.

Ο σκηνοθέτης έκανε γιόγκα και τρέξιμο καθημερινά για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του. Στριμωγμένος στο πιλοτήριο που ήταν «τόσο στενό όσο μια κάψουλα Απόλλων», κινηματογράφησε σε 3D τους βυθούς με ισχυρούς προβολείς, συλλέγοντας δείγματα που η μελέτη τους ενδιαφέρει τομείς όπως η θαλάσσια βιολογία, η αστροβιολογία, η θαλάσσια γεωλογία και η γεωφυσική.

Φθάνοντας στο βυθό, ο εξερευνητής επιβεβαίωσε ότι "όλα τα συστήματα ήταν ΟΚ". Όμως, κατά την επιστροφή του στην επιφάνεια, δήλωσε ότι έμεινε μόλις δυόμιση ώρες στο βάθος του ωκεανού, πολύ λιγότερο από τις προγραμματισμένες έξι ώρες, εξαιτίας ενός προβλήματος με το υδραυλικό σύστημα του σκάφους του.

Η αποστολή του θα αποτελέσει το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ σε 3D που θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες και από την τηλεόραση του National Geographic, επίσης το υλικό της θα δημοσιευτεί στο ομώνυμο περιοδικό, ενώ θα αποτελέσει βάση για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το υποβρύχιο ακολούθησε μια πορεία που είχε ως στόχο να εξερευνήσει το μεγαλύτερο αριθμό πιθανών περιβάλλοντων, τα ιζήματα του γήινου φλοιού, αλλά και τα γύρω βράχια, πλούσια σε στοιχεία για τους γεωλόγους.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ