p

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

37 εκατ. μικρόβια!!!! κουβαλάμε όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο

Τα νούμερα είναι απίστευτα. Όταν κάποιος άνθρωπος μπει σε ένα κλειστό δωμάτιο θα προσθέσει στον χώρο 37.000.000 μικρόβια τα οποία κουβαλάει....
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ιδιότυπης έρευνας επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Yale, που θέλουν να τονίσουν την σημασία του αερισμού των κλειστών χώρων.

Κάποια από τα μικρόβια τα μεταφέρει ο άνθρωπος και κάποια άλλα βρίσκονται ήδη στον χώρο και απλά αναδύονται και σηκώνονται στον αέρα με την παρουσία του. Πρόκειται για μικρόβια και μικροοργανισμούς που κουβαλούσαν και μετέφεραν άλλοι άνθρωποι που είχαν μπει πριν στον κλειστό χώρο και τα οποία είχα κατακαθίσει στους τοίχους, τα έπιπλα και το πάτωμα. Οι Αμερικάνοι επιστήμονες τονίζουν ότι όσο καλύτερα αερίζουμε έναν κλειστό χώρο, τόσο μειώνουμε την πιθανότητα μόλυνσης.

“Ζούμε μέσα μία μικροβιακή σούπα και, σε μεγάλο βαθμό, αυτοί οι μικροοργανισμοί βρίσκονται πάνω μας”, δήλωσε ο Τζ. Πέκια, επικεφαλής της έρευνας και τόνισε ότι “η σκόνη στο πάτωμα, που έχει εναποτεθεί εκεί και από τους προηγούμενους από εμάς, αποτελεί τη βασική πηγή των βακτηρίων που αναπνέουμε”.

Οι ερευνητές μέτρησαν και ανέλυσαν τα βιολογικά σωματίδια (πέρα από τα ανόργανα που αποτελούν το υπόλοιπο τμήμα της σκόνης) σε ένα δωμάτιο για μία περίοδο οκτώ ημερών (τέσσερις μέρες όταν ήταν συνεχώς άδειο και άλλες τέσσερις όταν έμπαιναν περιοδικά άνθρωποι). Καθ΄ όλο αυτό το διάστημα, οι πόρτες και τα παράθυρα έμεναν διαρκώς κλειστά.

Όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στον κλειστό χώρο, όπως έδειξαν οι μετρήσεις, υπήρχε σημαντική αύξηση στις αερομεταφερόμενες συγκεντρώσεις βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών κάθε μεγέθους. Περίπου το 18% τόσο των νέων όσο και των προϋπαρχόντων βακτηρίων προέρχονταν από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα είχαν μεταφέρει στον χώρο, ενώ οι υπόλοιποι μικροοργανισμοί προέρχονταν από τα φυτά και άλλες πηγές.

Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι των πόλεων περνάνε τις περισσότερες ώρες της μέρας σε κλειστούς χώρους, όπως είπαν οι ερευνητές, πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στον αερισμό και στην εύρεση νέων τρόπων καθαρισμού τους. «Όλες τις μολυσματικές νόσους που κολλάμε, ουσιαστικά τις κολλάμε μέσα σε κλειστούς χώρους», υπογράμμισε ο Πέκια.