p

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Τα παγωτά… “παγώνουν” τον εγκέφαλο

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το λόγο που όταν κανείς τρώει πολύ γρήγορα ένα παγωτό ή κάτι άλλο παγωμένο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί οδυνηρό πονοκέφαλο, ιδίως στους κροτάφους.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν πίνει κάποιος ένα παγωμένο αναψυκτικό επίσης στα γρήγορα.

Η αιτία είναι ότι δεν παγώνει μόνο ο λαιμός του, αλλά και ο εγκέφαλός του, γεγονός που φέρνει πονοκέφαλο. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση νέων τρόπων θεραπείας της ημικρανίας.

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, με επικεφαλής τον Χόρχε Σεραδόρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική επιστημονική παρουσίαση σε αμερικανικό συνέδριο πειραματικής βιολογίας, έκαναν πειράματα με μία ομάδα 13 υγιών εθελοντών που έτρωγαν και έπιναν κάτι παγωμένο, καταγράφοντας παράλληλα τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παγωμένη τροφή ή το παγωμένο ποτό προκαλούν απότομα αυξημένη ροή αίματος σε μία μεγάλη αρτηρία του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω από τα μάτια στο κέντρο του εγκεφάλου και αυτή η διαστολή στη συνέχεια επιφέρει τον πονοκέφαλο.

Ο πόνος υποχωρεί, όταν περιορίζεται και πάλι η ροή του αίματος και η αρτηρία επανέρχεται στην αρχική διάμετρό της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή ο εγκέφαλος είναι τόσο ζωτικό όργανο, είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Όταν αντιληφθεί ότι κάτι παγωμένο εισάγεται ξαφνικά στον οργανισμό, τότε απότομα, ως αυτοάμυνα, διαστέλλονται οι αρτηρίες και αυξάνεται η ροή του αίματος για να διατηρηθεί ζεστός ο εγκέφαλος. Όμως επειδή το κρανίο έχει δεδομένη και περιορισμένη δομή, η απότομη αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος στο εσωτερικό του, αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση και προκαλεί πονοκέφαλο.

Παρόμοιες αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο παρατηρούνται στις ημικρανίες, στους μετα-τραυματικούς πονοκεφάλους και σε άλλες μορφές πονοκεφάλου.

Αν οι μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν αυτή τη συσχέτιση παγωμένου – κυκλοφορίας αίματος – πόνου, τότε η εύρεση τρόπων για τον περιορισμό της ροής του αίματος στο κρανίο θα μπορούσε να αποτελέσει μία νέα θεραπευτική μέθοδο.

Ίσως το μήνυμα για όλους μας είναι ότι μάλλον πρέπει να τρώμε το παγωτό μας και να πίνουμε το αναψυκτικό μας πιο αργά και όχι λαίμαργα, ώστε να δώσουμε χρόνο στον εγκέφαλο να συνηθίσει την «κρυάδα»!

Πηγή: ΑΜΠΕ