p

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Γιατί τα φυτά δεν «καίγονται» από τον ήλιο;

Είναι γνωστό ότι οι ηλιακές ακτίνες UV-B, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στους ανθρώπους,ωστόσο, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από τη Γλασκώβη, τα φυτά διαθέτουν ένα σύστημα αυτόπροστασίας, που λειτουργεί σαν «ασπίδα» στην ηλιακή ακτινοβολία.


Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φυτά εξελίχθηκαν και σταδιακά κατάφεραν να φτιάξουν το δικό τους χημικό «αντηλιακό».

Όπως υποστηρίζουν, η πρωτεΐνη UVR8 στα φύλλα των φυτών ανιχνεύει την ακτινοβολία UV-B και ξεκινά μια χημική αντίδραση που λειτουργεί προστατευτικά για το φυτό.

Στην ουσία η πρωτεΐνη UVR8 είναι φωτοϋποδοχέας και βοηθά το φυτό να ανιχνεύσει τις ακτίνες του ήλιου και να κατευθύνει τον όγκο του στο σημείο που δέχεται το περισσότερο φως.

Στο μεταξύ, μια άλλη μελέτη ερευνητών από το πανεπιστήμιο «Exeter» στην Αγγλία, υποστηρίζει ότι τα φυτά «προειδοποιούν» για ενδεχόμενους κινδύνους.

Ειδικότερα, όταν ένα φυτό δέχεται επίθεση απελευθερώνει ένα αέριο και προειδοποιεί τα παρακείμενα φυτά για την ύπαρξη κινδύνου.

Στην ουσία πρόκειται για άλλο ένα σύστημα προστασίας των φυτών, τα οποία κατάφεραν να επιβιώσουν στο πέρασμα των αιώνων με συνεχείς προσαρμογές στις αλλαγές και τους κινδύνους του φυσικού περιβάλλοντος.


Πηγή: econews.gr