p

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Mια βόλτα στο βυθό του Αιγαίου (video)

Μία μοναδική εμπειρία αποτελεί η κατάδυση με το βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ, την οποία μεταφέρει η κάμερα του Cretalive, προσφέροντας μία μικρή εικόνα από την ομορφιά των ελληνικών θαλασσών...


Η πόντιση του βαθυσκάφους έγινε από το Ωκεανογραφικό ΑΙΓΑΙΟ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έναρξη λειτουργίας της διεθνούς έκθεσης του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης με θέμα την Κλιματική Αλλαγή, που φιλοξενείται από το Ενυδρείο Κρήτης στον χώρο του ΔΕΚΚ

Η "βόλτα" με το Cretalive

Αν και ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη σε ένα ναυάγιο, λόγω κακών καιρικών συνθηκών , αφού στο σημείο της κατάδυσης επικρατούσαν ισχυροί νοτιάδες, αυτό δεν κατέστη δυνατό.Τελικώς, το ΘΕΤΙΣ κινήθηκε νοτίως και δυτικά της νήσου Ντια. Αρχικά βυθίστηκε μέχρι την ισοβαθή των 80 μέτρων και στη συνέχεια κινήθηκε δυτικά μέχρι τα 110 μετρα. Όπως περιγράφει ο Κώστας :

"Ο βυθός από μόνος του διαθέτει μια ιδιαίτερη ομορφιά που πάντα εντυπωσιάζει και σου επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι η φύση εποίησε με σοφία. Η αίσθηση του χρόνου κάτω στο βυθό εξανεμίζεται και δημιουργείται πληρότητα, ηρεμία και γαλήνη.
Τραγικό το γεγονός ότι ακόμα και σε τέτοια βάθη το ανθρώπινο στοιχείο έχει αφήσει το αρνητικό του αποτύπωμα. Πλαστικά, μπουκάλια μπύρας, υπολείμματα ψαράδων και κάθε λογής σκουπίδι ήταν συγκεντρωμένο στο βυθό".Να σημειωθεί ότι το Ωκεανογραφικό ΑΙΓΑΙΟ, μήκους 62 μέτρων, είναι ένα μοντέρνο πλωτό εργαστήριο. Έχει επιστημονικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας απαραίτητα για την πολύτιμη ερευνητική δραστηριότητα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. η οποία ποικίλει από γεωφυσικές μελέτες βυθού μέχρι την παρακολούθηση περιβαλλοντικών, κλιματικών και ωκεανογραφικών συνθηκών.

Οι έρευνες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. βοηθούν στην κατανόηση των επιστημονικών φαινομένων που συνδέονται με την Κλιματική αλλαγή, αλλά και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της .

Το ΑΙΓΑΙΟ αναμένεται να αποπλεύσει σήμερα από το Λιμάνι του Ηρακλείου

Cretalive.gr