p

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Σοκολάτα και οστρακοειδή δεν είναι αφροδισιακά… Και άλλοι μύθοι

Έρωτας, ένα αίσθημα τόσο δυνατό, που έχει απασχολήσει κατά καιρούς μεγάλα μυαλά του πολιτισμού και της επιστήμης, αλλά ...
και απλού ανθρώπους, που εξαιτίας τους χάνουν τον ύπνο τους και κάνουν πράγματα απίστευτα.









Τι πραγματικά κρύβεται όμως πίσω απο όλα αυτα;

Είναι όντως ένα ρομαντικό συναίσθημα που μας τρελαίνει ή μία σειρά εγκεφαλικών εκκρίσεων που ορίζουν τα συναισθήματα και καθορίζουν τη συμπεριφορά μας;

Ο Έρωτας με την πρώτη ματιά υπάρχει

Ο εγκέφαλος μπορεί να εκκρίνει ορμόνες που σχετίζονται με τον έρωτα μέσα στο πρώτο πέμπτο του δευτερολέπτου της πρώτης ματιάς, σύμφωνα με τους ερευνητές. Πρόσφατο πείραμα μάλιστα έδειξε ότι ο έρωτας λειτουργέι όπως τα ναρκωτικά, πυροδοτώντας το ίδιο αίσθημα ευφορίας που προκαλεί και η χρήση κοκαΐνης.

Η σοκολάτα και τα οστρακοειδή δεν είναι αφροδισιακά

H μόνη ουσία που έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την σεξουαλική επιθυμία σε άντρες και γυναίκες είναι η τεστοστρόνη. Τα οστρακοειδή μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις πως η κατανάλωσή τους ευνοεί την λίμπιντο.

Από την άλλη, η σοκολάτα, μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα φαινυλεθυλαμίνης αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η κατανάλωσή της προκαλεί την έκκριση της ορμόνης με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ένα ερωτικό άγγιγμα ή ένα βλέμμα.

Ο Έρωτας συγχέεται με τον ιδρώτα

Κάποιοι ευφάνταστοι ερευνητές ζήτησαν από γυναίκες να μυρίσουν ιδρωμένες ανδρικές μπλούζες. ΤΚάθε γυναίκα παρουσίασε ερωτική διέγερση όταν μύρισε τον ιδρώτα κάποιου άνδρα, ο οποίος είχε διαφορετικά ανοσοποιητικά γονίδια από τα δικά της. Αυτό πιστοποιείται και από το εξής βιολογικό γεγονός: Η φύση θεωρεί πιο ταιριαστά τα ζευγάρια με διαφορετικά ανοσοποιητικά γονίδια, γι’ αυτό και οι απόγονοί τους συνδυάζουν και τα δύο κι έτσι είναι πιο «ανθεκτικοί» στις ασθένειες. Αυτό επίσης εξηγεί και την απιστία, αφου οι γυναίκες με παρόμοια ανοσοποιητικά γονίδια με αυτά του συντρόφου τους είναι πιθανό εκ φύσεως να τους απατήσουν.

Οι άνδρες έλκονται περισσότερο από γυναίκες που βρίσκονται σε ωορρηξία

Σε αντίστοιχο πείραμα με αρσενικούς συμμετέχοντες, η δοκιμασία της μυρωδιάς έδειξε οτι οι άνδρες προτίμησαν τις μπλούζες με την μυρωδιά των γυναικών που βρίσκονταν σε στάδιο ωορρηξίας. Μάλιστα, σε άλλη έρευνα, αποδείχθηκε πως οι γυναίκες strippers έπαιρναν τα διπλάσια tips όταν είχαν ωορρηξία.

Όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε ωορρηξία, έλκονται από άνδρες που συνδυάζουν τα εξής:

Πρόσωπο με γωνίες και καλή αίσθηση του χιούμορ. Τοπρώτο υποδηλώνει αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και επομένως καλή υγεία, ενώ το δεύτερο δείχνει αυξημένο IQ, σημαντικός παράγοντας για το ένστικτο της αναπαραγωγής.

Οι φερορμόνες δεν πυροδοτούν την λίμπιντο

Έχει αποδειχθεί σε έντομα και σε ποντίκια, αλλά όχι στους ανθρώπους. Το αν υπάρχουν τελικά οι φερορμόνες και αν προκαλούν σεξουαλική έλξη στους άλλους, όπως συμβαίνει με άλλα ζώα, παραμένει ένα μυστήριο. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρίες αρωμάτων συνεχίζουν να προωθούν τα προϊόντα τους, λέγοντας πως φτιάχνονται με βάση τις «ερωτικές» αυτές ουσίες.

Οι ουσίες που εκκρίνει… ο έρωτας

Όταν ερωτευόμαστε, ο εγκέφαλος πλημμυρίζει από ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, που δημιουργούν το αίσθημα ευφορίας. Γι’ αυτό και οι ερωτευμένοι έχουν τη διάθεση να μιλούν όλη τη νύχτα, να ακούν λεπτομερώς όσα λέει το άλλο τους μισό ή να κάνουν ταξίδια μαζί τους. Ο έρωτας επίσης πυροδοτεί έκκριση αδρεναλίνης, που κάνει την καρδιά να χτυπά πιο έντονα και τα γόνατα να τρέμουν ελαφρώς όταν βρισκόμαστε κοντά στο αντικείμενο του πόθου.

Όταν ερωτεύεσαι, είναι σαν να πάσχεις από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Σε ιταλική επιστημονική μελέτη, βρέθηκε πως οι επί λιγότερο από έξι μήνες ερωτευμένοι έχουν κοινά στοιχεία με όσους πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές: Και οι δύο κατηγορίες «ασθενών» έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα τους, ενω παρουσάζουν συμπτώματα «εμμονής».

Ο οργασμός μας «δένει»

Κατά την διάρκεια του οργασμού, στους άνδρες ανεβαίνουν τα επίπεδα της βασοπρεσίνης και στις γυναίκες της οξυτοσίνης. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν τα συναισθήματα της εγγύτητας και τους δεσμού, γι’ αυτό και ονομάζονται «ορμόνες της αγκαλιάς». Οι επιστήμονες επίσης πιστεύουν ότι βοηθούν στον σχηματισμό στενών οικογενειακών δεσμών και, αφού παράλληλα οι «ουσίες του έρωτα» πέφτουν, η ερωτική έκσταση δίνει την θέση της στην αφοσίωση.

Οι ομοφυλόφιλοι αντιδρούν διαφορετικά στις σεξουαλικές ορμόνες

Σε άλλο πείραμα, μελετήθηκε το ποιοί διεγείρονται από την μυρωδιά συγκεκριμένων ορμονών. Η αρρενωπή ορμόνη της τεστοστερόνης διέγειρε τους ομοφυλόφιλους άνδρες και τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, αλλά όχι τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, όπως αναμενόταν, αλλά το περίεργο ήταν πως όχι μόνο οι ομοφυλόφιλες γυναίκες, αλλά παραδόξως και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, παρουσίασαν μεγαλύτερη διέγερση στις θηλυκές παρά στις αρσενικές ορμόνες.