p

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

HSBC: Τα τέσσερα σενάρια για Ελλάδα

Πλησιάζοντας τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η HSBC βλέπει τέσσερα σενάρια που μπορεί να λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες και περιγράφει τις επιπτώσεις τους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις αγορές....


Το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει ότι οι εκλογές θα αναδείξουν μια κυβέρνηση υπέρ του προγράμματος διάσωσης και όχι έξοδο από το ευρώ.

«Οι ανησυχίες των αγορών για μια κυβέρνηση υπό το Σύριζα δεν υλοποιούνται, αντίθετα, εκλέγεται ένας συνασπισμός υπέρ της Τρόικας. Το μνημόνιο της τρόικας τηρείται και η Ελλάδα λαμβάνει τα κεφάλαια διάσωσης. Παρά την άνοδο των πολιτικών άκρων στην Ελλάδα, η έκβαση των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι γενικώς τοποθετημένοι υπέρ του ευρώ παρά την δυσφορία για το μέγεθος της λιτότητας. Ωστόσο, ελλείψει οικονομικής ανάπτυξης, τα υποκείμενα προβλήματα φερεγγυότητας, τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις τράπεζες, δεν λένε να φύγουν».

Στο δεύτερο σενάριο, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι κατά της τρόικας, αλλά δεν ακολουθεί έξοδος από το ευρώ.

«Εκλέγεται μια αντί-μνημονιακή κυβέρνηση, ή τουλάχιστον μια πλήρως αναποτελεσματική κυβέρνηση, και το μνημόνιο με την Τρόικα είναι άκυρο. Φοβούμενοι μετάδοση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέχουν μαζική στήριξη ρευστότητας στις κυβερνήσεις και στις τράπεζες παντού στην ευρωζώνη και εγκαίρως, μαλακώνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Συνάπτεται μια συμφωνία που παρέχει στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα μεγαλύτερη στήριξη και ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας. Η Ελλάδα με΄νει στην ευρωζώνη αλλά με τον καιρό, τα προβλήματα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Ελλείψει μιας αξιοπρεπής οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, τα προβλήματα φερεγγυότητας επιστρέφουν».

Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ χωρίς μετάδοση στα υπόλοιπα κράτη.

«Εκλέγεται μια αντί-μνημονιακή κυβέρνηση, το μνημόνιο εγκαταλείπεται αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνονται πρόθυμοι να συμβιβαστούν με την Ελλάδα. Η Αθήνα παραπαίει, αναγκάζεται να ζει με τα δικά της, περιορισμένα μέσα: Η τρόικα δεν παρέχει νέα δάνεια, δεν υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης και ούσα στη γωνία, η Ελλάδα αναγκάζεται να αποχωρήσει από το ευρώ. Φοβούμενοι μετάδοση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα ήταν ένα σάπιο μήλο. Η απομάκρυνση της Ελλάδας ωθεί σε μια περισσότερο ενοποιημένη ευρωζώνη: αμοιβαιότητα στα χρέη, έκδοση κοινών ομολόγων και κάποια μορφή δημοσιονομικής ενοποίησης, όλα σχεδιασμένα να διορθώσουν τις αδυναμίες του ευρώ».

Το τέταρτο σενάριο αναφέρεται σε έξοδο από το ευρώ με μεγάλες επιπτώσεις από τη μετάδοση.

«Παρομοίως με το τρίτο σενάριο, αλλά με μια μεγάλη διαφορά: Η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ αλλά οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα. Τα spreads των κρατικών ομολόγων διευρύνονται, τα bank runs επισπεύδονται και το ευρώ κατευθύνεται στο σημείο χωρίς επιστροφή»