p

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Πρώτη φορά σε έκθεση το Πρωτόκολλο Παράδοσης της πόλης

Το Πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Έκθεση Κειμηλίων, με τίτλο «Κειμήλια απελευθέρωσης 1912-1913», την...

οποία θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στις 26 Οκτωβρίου, στο Διοικητήριο, το κτίριο όπου υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο, ενώ έχει βρεθεί και το γραφείο πάνω στο οποίο μπήκαν οι υπογραφές.

Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει το υπουργείο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και σημείωσε πως στην εν λόγω έκθεση θα παρουσιαστούν σπάνια κειμήλια από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα. Μεταξύ αυτών και προσωπικά αντικείμενα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Α΄, των ναυάρχων Βότση και Κουντουριώτη, του στρατηγού Καλλάρη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: - Κωδωνοκρουσίες διάρκειας 15 λεπτών στις 6.45΄το πρωί της 26ης Οκτωβρίου σε όλους τους ναούς της Θεσσαλονίκης και σε άλλες μητροπόλεις από το Διδυμότειχο μέχρι την Κρήτη και από την Κύπρο μέχρι την Κέρκυρα.

- Πορεία στα βήματα των ελευθερωτών, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου (9.30 πμ), από την περιοχή του δικαστικού μεγάρου μέχρι τον Λευκό Πύργο, με τέσσερις στάσεις, στη διαδρομή που ακολούθησαν τα στρατεύματα της απελευθέρωσης. Στον Λευκό Πύργο θα γίνει η αναβίωση της έπαρσης της σημαίας, όπως έγινε επίσημα από τον ελληνικό στρατό το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1912, η οποία σηματοδότησε και την απελευθέρωση της πόλης. Στη «Γιορτή της Σημαίας» θα συμμετέχουν μια πεδινή πυροβολαρχία με κανονιοβολισμούς, πολεμικά πλοία με βολές, φιλαρμονικές του στρατού, 30 ιππείς ντυμένοι με στολές εποχής, διμοιρία στρατιωτών με στρατιωτικές στολές εποχής.

- Μουσική παράσταση με γνωστά και ανέκδοτα τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα, στις 8 το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Λαγκαδά.

- Δράσεις σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Μακεδονίας, όπως περιοδεύουσα έκθεση «Βαλκανικοί Πόλεμοι», περιοδεύουσα έκθεση βιβλίων, διοργάνωση συναυλιών της ΚΟΘ ή της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης και παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις για τα οικονομικά μέτρα στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης απάντησε, ότι αφορούν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες της θα τις προστατεύσουν. Σχετικά με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων ο κ. Καράογλου τόνισε, ότι το υπουργείο δεν έχει καμιά διάθεση να «καπελώσει» οποιονδήποτε άλλο φορέα οργανώνει εκδηλώσεις για την επέτειο και παρατήρησε, ότι δεν στοιχίζουν τίποτε στο ΥΜΑ-Θ διότι τα έξοδά τους καλύπτονται από δωρεές.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, να ανυψώσουμε το εθνικό φρόνημα της κοινωνίας. Ο εορτασμός των 100 χρόνων ελεύθερης Μακεδονίας δεν είναι θέμα μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων», επισήμανε ο κ. Καράογλου.