p

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ο Αμπράμοβιτς στην Κω

Στην Κω βρίσκεται η θαλαμηγός Eclipse που ανήκει στο Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης στο νησί βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου γιοτ του κόσμου ο οποίος φιλοξενεί κάποιους φίλους του. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έφθασε στο νησί με ένα από τα ιδιωτικά του αεροσκάφη το περασμένο Σάββατο, ενώ με αυτοκίνητα μεταφέρθηκε στο πλωτό του παλάτι που είχε αφιχθεί νωρίτερα, προερχόμενο από την Τουρκία.

Την Κυριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έκανε ποδήλατο στην Κω - νησί που αγαπά αρκετά μιας και έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο-, και απόλαυσε τοπική αστακομακαρονάδα.



Λίγα λόγια για το Eclipse

Το Eclipse είναι μια θαλαμηγός που κατασκευάστηκε πριν από τρία χρόνια, φθάνει σε μήκος τα 170 μέτρα και διαθέτει δυο ελικοδρόμια, πισίνες, εκτοξευτήρες πυραύλων, μικρά υποβρύχια, αλεξίσφαιρα τζάμια, αλλά και ασπίδες τεχνολογίας laser για τα αδιάκριτα βλέμματα.

Το σύστημα αυτό καθιστά αδύνατη τη λήψη φωτογραφιών πάνω στο σκάφος, από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, καθώς υπάρχουν αισθητήρες που εμποδίζουν την καταγραφή της εικόνας..

Για να είναι έτοιμο το πλωτό φρούριο του Αμπράμοβιτς εργάστηκαν περίπου 150 μηχανικοί. Σύμφωνα με τους Times, ο Ρώσος επιχειρηματίας πλήρωσε περίπου 1 δισ. δολάρια για αυτό το project. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο ένα νέο μεγαλύτερο γιοτ. Έχει ήδη σχεδιαστεί από την εταιρία Berkeley March, είναι μήκους 200 μέτρων και αξίας ενός στρογγυλού δισεκατομμυρίου δολαρίων.


Ποιος είναι ο Αμπράμοβιτς

Ο πρόεδρος της Τσέλσι γεννιέται στο Σάρατοβ της Ρωσίας στις 24 Οκτωβρίου το 1966. Όταν ήταν μόλις 18 μηνών πεθαίνει η μητέρα του και σε ηλικία 4 χρονών χάνει και τον πατέρα του, ο οποίος σκοτώνεται σε ατύχημα κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε οικοδομή. Μεγαλώνει με τον αδερφό του πατέρα του στην περιοχή Κόμη, ενώ αργότερα την κηδεμονία του αναλαμβάνει ένας άλλος θείος του στη Μόσχα. Τα παιδικά του χρόνια είναι πολύ δύσκολα, σπουδάζει στη Βιομηχανική Σχολή στην περιοχή Ούτα και στη συνέχεια εκπληρώνει τη θητεία του στο Σοβιετικό Στρατό.

Τότε, αρχίζει και η «επαγγελματική του σταδιοδρομία» πουλώντας κλεμμένη βενζίνη σε αξιωματούχους της μονάδας του. Όταν απολύεται από το στρατό, εργάζεται αρχικά ως πλανόδιος πωλητής και στη συνέχεια ως μηχανικός σε ένα εργοστάσιο. Το 1987 παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο, Όλγα και τα πεθερικά του τους δίνουν δώρο για το γάμο τους 2000 ρούβλια (περίπου 1.000 δολάρια), τα οποία ο Αμπράμοβιτς «επενδύει» στη μαύρη αγορά πουλώντας αρώματα, αποσμητικά, γραβάτες και οδοντόκρεμες. Σύντομα, καταφέρνει να διπλασιάσει και να τριπλασιάσει τα κέρδη του και επενδύει στην κατασκευή πλαστικών παιχνιδιών.

Έπειτα, ξεκινά ένα συνεταιρισμό με εξαρτήματα αυτοκινήτων και παρακολουθεί μαθήματα στο Ινστιτούτο Πετρελαίου και Αερίου στη Μόσχα. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του Ρομάν Αμπράμοβιτς διαδραματίζει η διακυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος για πρώτη φορά επιτρέπει τη λειτουργία μικρών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Έτσι, ο Ρώσος επιχειρηματίας επεκτείνει τις δραστηριότητές του, σε διάφορους τομείς, από την εμπορία ελαστικών έως την… «επιστράτευση» σωματοφυλάκων.

Εντωμεταξύ, το 1990 χωρίζει με την Όλγα και ένα χρόνο αργότερα παντρεύεται για δεύτερη φορά, την Ίρινα, πρώην αεροσυνοδό των Ρωσικών Αερογραμμών Aeroflot, την οποία γνώρισε σε ένα από τα ταξίδια του. Από το 1992 έως το 1995 ο δαιμόνιος Αμπράμοβιτς ιδρύει πέντε εταιρίες, οι οποίες ασχολούνται με τις αγοραπωλησίες πετρελαίου και πετρελαιοειδών. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 1992 ο επιχειρηματίας κατηγορείται για απάτες και παράνομη μεταφορά πετρελαίου από την Ούτα στην πόλη Ρίγκα με το πρόσχημα ότι θα το πουλούσε στο στρατό και κινδυνεύει να φυλακιστεί, ωστόσο τα στοιχεία σε βάρος του δεν επαρκούν και αθωώνεται.

Το απόγειο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας όμως έρχεται επί πρωθυπουργίας του Μπόρις Γιέλτσιν, με τον οποίο είχε οικογενειακές σχέσεις, εξαιτίας του προγράμματος ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιριών. Τότε, με τη βοήθεια του στενού συνεργάτη του Γιέλτσιν, Μπόρις Μπερεζόφσκι εξαγοράζει το μεγαλύτερο μερίδιο της εταιρίας πετρελαίου Sibneft. Νέα σκάνδαλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία θέλουν τον Αμπράμοβιτς να συμμετέχει στη ρωσική μαφία εξαιτίας του «αμαρτωλού παρελθόντος» του Μπερεζόφσκι.

Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και οι πολύ καλές γνωριμίες που διαθέτει επιτρέπουν στον Ρομάν Αμπράμοβιτς να «γιγαντωθεί» εξαγοράζοντας σημαντικό μερίδιο της δεύτερης μεγαλύτερης επιχείρησης Αλουμινίου στην Ευρώπη. Όμως η δράση του δεν περιορίζεται μόνο στο επιχειρηματικό πεδίο, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική. Το 2000 εκλέγεται κυβερνήτης της Τσουκότκα και επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της πόλης με την κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων και πανεπιστημίων, ενώ αποκτά και τον πλήρη έλεγχο εκμετάλλευσης του πετρελαίου της περιοχής.

Το 2003 εισχωρεί και στο ποδόσφαιρο εξαγοράζοντας τη βρετανική ομάδα Τσέλσι ανεβάζοντας τη δημοτικότητά του στα ύψη. Μάλιστα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο Ρομάν Αμπράμοβιτς καταφέρνει να ξεπληρώσει το χρέος της ομάδας ύψους 80 εκατ. λιρών, ενώ επενδύει και μεγάλα ποσά στην εμπορική της ανάπτυξη. Πάντως, ουκ ολίγες φορές ο Ρώσος Κροίσος έχει κατηγορηθεί ότι «παίζει κορώνα γράμματα» την οικονομική κατάσταση της ομάδας καθώς πάντα εξασφαλίζει τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες.

Ένα χρόνο μετά την εξαγορά της Τσέλσι, οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις Sibneft υπογράφουν συμβόλαιο χορηγίας της ρωσικής ομάδας CSKA Μόσχας. Αν και στελέχη της εταιρίας υποστηρίζουν ότι ο Αμπράμοβιτς δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη, κάποιοι τονίζουν ότι προέβη σε αυτή την κίνηση για να μην κατηγορηθεί ως αντιπατριώτης. Ακόμα όμως και αν ήθελε να εισχωρήσει στην CSKA, καθώς η UEFA απαγορεύει την ιδιοκτησία περισσότερων της μιας ομάδας.

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, ο Ρώσος μεγιστάνας το 2007 χωρίζει και με τη 2η σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει πέντε παιδιά και συνάπτει σχέση με την 25χρονη Ντάρια, η οποία τον Δεκέμβριο του 2009 γεννά το έκτο παιδί του Ρομάν Αμπράμοβιτς.