p

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Έξι χώρες της Ε.Ε. ζητούν επανεισαγωγή της υποχρεωτικής βίζας

Δέχονται υπερβολικά αιτήματα παροχής ασύλου από πέντε βαλκανικές χώρες



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, οι πολίτες των οποίων χαίρουν ειδικού καθεστώτος για πρόσβαση εντός της περιοχής Σένγκεν χωρίς θεώρηση διαβατηρίου (βίζα) για την πιθανότητα ανάκλησης του μέτρου σε περίπτωση που δεν φροντίσουν να αντιμετωπίσουν το κύμα αιτημάτων ασύλου από πολίτες τους μόλις φθάνουν σε χώρες της ΕΕ.

Έξι χώρες της ΕΕ (η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία_έχουν ζητήσει να τους δοθεί δυνατότητα να επανεισάγουν το μέτρο της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τις πέντε βαλκανικές χώρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλημμυρίδα των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου που δέχονται από υπηκόους των χωρών αυτών.

«Παραλάβαμε επιστολή υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Εσωτερικών των έξι κρατών-μελών οι οποίες αξιώνουν μία συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν όσον αφορά μία ρήτρα εξαίρεσης, που θα τους επιτρέπει την επανεισαγωγή της βίζας σε σοβαρές περιπτώσεις παραλείψεων», ανακοίνωσε ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ.

Το αίτημα θα εξετασθεί κατά τη διάρκεια της προσεχούς συνόδου των αρμοδίων υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 25 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ο ίδιος.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων ασύλου που κατατίθενται είναι αβάσιμα και είναι βλαπτικά, διότι υπερφορτώνουν και παρεμποδίζουν τις υπηρεσίες εξέτασης των αιτημάτων στα κράτη που τις αντιμετωπίζουν», πρόσθεσε ο Τσερκόνε.

Οι ισχύοντες κανονισμοί για τα αιτήματα ασύλου επιτάσσουν αυτά να εξετάζονται ατομικά, υπογράμμισε.
Ενδεικτικά, πάνω από 5.000 αιτήματα παροχής ασύλου έχουν κατατεθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους στη Γερμανία από υπηκόους των πέντε αυτών χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μάλστρεμ.

Η δυνατότητα της μετάβασης στην ΕΕ χωρίς βίζα «ενέχει και ευθύνες από την πλευρά των αρχών και των πολιτών αυτών των χωρών. Είναι πολύ σημαντικό για τις αρχές αυτών των χωρών να αναλάβουν δράση και να λάβουν αυστηρά μέτρα, διότι εάν δεν επιλυθεί τάχιστα το πρόβλημα διατρέχουν τον κίνδυνο να πληρώσουν τις συνέπειες», επέμεινε ο Τσερκόνε.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα αναλάβει το κόστος που έχουν προκαλέσει στις χώρες μέλη της ΕΕ οι περίπου 10.000 αιτούντες πολιτικού ασύλου από τη χώρα του, προκειμένου να μην αρθεί η ελεύθερη πρόσβαση στο Σένγκεν χωρίς βίζα, καθώς «θα είναι λιγότερο καταστροφικό για τη Σερβία να πληρώσει τα έξοδα για αυτούς τους 10.000 παρά να επανέλθουν οι βίζες».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η άρση της βίζας ήταν «το μόνο συγκεκριμένο πράγμα» που έλαβαν από την ΕΕ οι Σέρβοι και πως εάν «τα χρήματα για την επιστροφή των ανθρώπων αυτών είναι το πρόβλημα, τότε εμείς θα τους πληρώσουμε από τον προϋπολογισμό μας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τα κράτη της Βαλκανικής να ενισχύσουν τους ελέγχους στις εξόδους τους, να βελτιώσουν τον διάλογο με τους πολίτες τους και να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν την ενσωμάτωση των μειονοτήτων, ιδίως των Ρομά, μεταξύ άλλων μέτρων που πρότεινε. Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει κατά της εφαρμογής πολιτικών αποκλεισμού προκειμένου να παρακαμφθεί το πρόβλημα των αιτημάτων πολιτικού ασύλου.