p

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Υψηλότερα μπαίνει ο πήχης για τον τουρισμό

«Ο τουρισμός πρέπει να έχει συνέπεια και συνεχεία και για τον λόγο αυτό η θέση του γενικού γραμματέα Τουρισμού πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα», αυτό τόνισε ο...
Γ.Γ. του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος στην τρίτη ημέρα του συνεδρίου Capital+Vision λέγοντας ότι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν η επιφύλαξη των συνεργατών του, καθώς τα πρόσωπα που κάθονται στην συγκεκριμένη καρέκλα αλλάζουν διαρκώς.

Εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα του τουρισμού είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία και συνεχής στρατηγική και για τον λόγο αυτό προανήγγειλε ότι ο ΕΟΤ θα διενεργήσει μια συνολική έρευνα για τα χαρακτηριστικά κα του τουρισμού και τις αναγκαίες τροποποιήσεις στην πολιτική, κάτι που δεν έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια.

«Πλέον δεν μπορούμε να δαπανούμε μεγάλα ποσά για την διαφημιστική προβολή της χώρας, ποσά της τάξης των 30 και 40 εκατ. ευρώ, μπορούμε όμως και με λιγότερα χρήματα να κάνουμε στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες εφόσον ξέρουμε τι θέλουμε να προβάλουμε και που απευθυνόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραχάλιος.

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ τόνισε ότι το 2012 και 2013 στόχος της κυβέρνησης είναι να φτιάξει σωστές υλικές και άυλες υποδομές, οι οποίες θα βοηθήσουν στην προβολή της χώρας, ενώ απαιτούμενο είναι όλοι οι τουριστικοί φορείς να κινούνται σε μια ενιαία γραμμή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρηςτόνισε ότι χρειάζονται 2 βασικές παρεμβάσεις στο τουριστικό προϊόν της χώρας από το οποίο πηγάζει το 18% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ συντηρεί 750 χιλ. θέσεις εργασίας:

- Πρώτον, πρέπει να επεκταθεί η τουριστική περίοδος καθώς σήμερα το 52% των τουριστών έρχεται το κλασσικό καλοκαιρινό τρίμηνο, ενώ το υπόλοιπο 48% των τουριστικών αφίξεων επιμερίζεται στους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «πρέπει να αναπτύξουμε και άλλες μορφές τουρισμού όπως ο ιατρικός τουρισμός, ο συνεδριακός, η κρουαζιέρα κα».

- Δεύτερον, να εμπλουτιστεί το βασικό τουριστικό προϊόν της χώρας μας που είναι ο ήλιος και η θάλασσα, με περισσότερα πολιτιστικά στοιχεία. Ανέφερε μάλιστα ότι απαιτείται και μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών και άλλων χώρων καθώς τα πρωινά ωράρια που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς δεν εξυπηρετούν πάντα και τους τουρίστες.

Τέλος, από την πλευρά του γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ,Γεώργιος Βερνίκος τόνισε ότι για το 2013 ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 16,5 εκατ. αφίξεις και να εισπραχθεί τουριστικό συνάλλαγμα πάνω από 11,5 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 40 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Βερνίκος παρουσίασε με μελανά χώματα το πρόβλημα του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας ότι το 1990 η Ελλάδα φιλοξένησε 8 εκατ. τουρίστες και η Τουρκία 2 εκατ. τουρίστες, ενώ πέρυσι η Ελλάδι κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων (για τα δεδομένα της ) 16,5 εκατ. τουριστών όμως πέρυσι η Τουρκία φιλοξένησε 30 εκατ. τουρίστες.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν ανάμεσα στους 10 προτιμότερους τουριστικούς προορισμούς, σήμερα με τα βίας συγκαταλέγεται στην 20αδα.