p

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

O στρατηγός που παραλίγο να βγάλει τον στρατό στους δρόμους

Σύμφωνα με το Βήμα προετοίμαζε σχέδιο επέμβασης σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής....

 Πίσω από τις βαριές πόρτες του Υπουργείου Εθνικής άμυνας που έκλειναν ερμητικά όταν οι επικεφαλής του στρατού πραγματοποιούσαν απόρρητες συσκέψεις με τους πολιτικούς του προϊσταμένους , ξεχώριζε η επιβλητική φωνή του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου.

«Έχω σχέδιο για όλα» συνήθιζε να λέει κάνοντας τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να στριφογυρίζουν στις καρέκλες τους.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης παρακολουθούσε στενά τις απόψεις αλλά και τις παρασκηνιακές κινήσεις του πανίσχυρου στρατηγού ο οποίος είχε τρομακτική δύναμη στον Στρατό Ξηράς.

Οι αναλύσεις του στρατηγού για την τότε κατάσταση στην Ελλάδα , τον Οκτώβριο του 2011, χαρακτηρίζονταν ακριβής από τον Πάνο Μπεγλίτη. Μιλούσε για τον κίνδυνο από την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση του μεταναστευτικού στοιχείου λόγω του μεγάλου αριθμού των λαθρομεταναστών και των συνθηκών που επιβάλλει η οικονομική κρίση.
Και συνέδεε τους κινδύνους αυτούς με τον Εθνικό κίνδυνο.

Αυτό όμως που παρακολουθούσε στενά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν τοεπιχειρησιακό σχέδιο του στρατηγού για την σταθεροποίηση του της Αθήνας σε περίπτωση που η «συμμορία με τα καλάσνικοφ» κυρίευαν τμήματα της πρωτεύουσας.

Το σχέδιο αυτό όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα προέβλεπε επέμβαση του στρατού σε περίπτωση διαρκούς και ακραίας κοινωνικής αναταραχής που θα μπορούσε να καταστήσει αναγκαία την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ένα σχέδιο που προέβλεπε μεθόδους απώθησης του πλήθους από στρατιωτικές δυνάμεις ακόμα και εκτελέσεις.

Ο στρατηγός Φράγκος εκτελούσε επιχειρησιακά σχέδια χωρίς να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία. Για ένα από αυτά στις 4 Φεβρουαρίου του 2011 στο Κικλίς με την ονομασία «Καλλίμαχος» η πολιτική ηγεσία δεν ενημερώθηκε και δημιουργήθηκε θερμό επεισόδιο στο γραφείο του τότε υπουργού.

Στο σχέδιο αυτό στρατιώτες ντυμένοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες και φώναζαν συνθήματα εναντίων άλλων στρατιωτών που παρίσταναν τα ΜΑΤ και στο τέλος συγκρούονταν.
Είχα μαζί του λυκόσκυλα ενώ σε ενα άλλο μέρος της άσκησης φορτωτικό μηχάνημα έπρεπε να παραμερίσει πυρπολημένα αυτοκίνητα .

Ήταν μια εκπαίδευση στρατιωτικών για να αντιμετωπίσουν μια ακραία κατάσταση και να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια πόλη σε κατάσταση χάους.

Και αυτό που προβλημάτιζε τον Πάνο Μπεγλίτη ήταν αυτό που διέρρεε ο πανίσχυρος στρατηγός, ότι δηλαδή για να ανταποκρίνεται πληρέστερα στα καθήκοντά του έπρεπε να μην βρίσκεται κάθε κίνησή του υπό τον έλεγχο και την έγκριση των πολιτικών

Για τον κ. Φράγκο – ο οποίος διετέλεσε τον Μάιο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας- η βικιπαίδια γράφει

 «Τον Δεκέμβριο 2010 κινήθηκε νομικά εναντίον δύο συντακτών μπλογκ εθνοκεντρικού χώρου οι οποίοι δημοσίευαν κείμενα γι' αυτόν και τη δημοσιογράφο κόρη του, η οποία έκανε εκπομπές στην κρατική τηλεόραση στην εκπομπή "Εικόνα σου είμαι" σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Οι συντάκτες των μπλογκ κατέκριναν την Ευτυχία Φράγκου ότι δρούσε σε “διατεταγμένη υπηρεσία” κάνοντας προπαγάνδα υπέρ των λαθρομεταναστών. Στη δίκη δικαιώθηκαν οι συντάκτες των μπλογκ.

Ο Φράγκος τον Δεκέμβριο 2011 κατέθεσε υπέρ των 39 ανδρών Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος στο δικαστήριο όπου δικάστηκαν για τα ακραία ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των μεταναστών που εκφώνησαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 στην Αθήνα»


Εξ άλλου στην ιστορική συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ-Παπανδρέου στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο τότε Πρωθυπουργός δέχτηκε επίθεση για την ιδέα του να κάνει δημοψήφισμα, η εφημερίδα Liberation, την άλλη μέρα, έγραφε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επικαλέστηκε στους δύο ευρωπαίους ηγέτες «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Ο δημοσιογράφος της γαλλικής Liberation και ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Ζαν Κατρεμέρ ήταν απεσταλμένος της εφημερίδας στις Κάννες όταν έγινε η κρίσιμη συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ-Παπανδρέου.

Ας σημειωθεί ότι στην ιστορική αυτή συνάντηση οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες ανάγκασαν τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει πίσω την ιδέα του για δημοψήφισμα. Ο Νικολά Σαρκοζί, μάλιστα, τότε Πρόεδρος της Γαλλίας, είχε εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια για τον Ελληνα Πρωθυπουργό και του είχε μιλήσει πολύ άσχημα κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Αυτή η «ήττα» Παπανδρέου υπήρξε η αρχή του τέλους της πρωθυπουργίας του αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγους μήνες αργότερα.

Ο κ. Κατρεμέρ, μετά τη συνάντηση των Καννών, υπέγραψε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου 2011 με τίτλο «Ο Παπανδρέου επέλεξε το δημοψήφισμα για να αποφύγει στρατιωτικό πραξικόπημα». Το άρθρο ήταν επικριτικό για τον Παπανδρέου. Ανέφερε ότι «μπροστά στην οργή των ευρωπαίων ηγετών για το δημοψήφισμα που δεν ανακοινώθηκε σε συνεννόηση μαζί τους, ο Παπανδρέου αναζήτησε δικαιολογία σε άθλιες και χονδροειδείς θεωρίες συνωμοσίας».

Η πλευρά Παπανδρέου επισημαίνει ότι ο Κατρεμέρ ήταν «στημένος» από το γραφείο Σαρκοζί. Κανείς πάντως δεν αποκλείει ο κ. Παπανδρέου να είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο πραξικοπήματος στις κατ'ιδίαν συζητήσεις με Σαρκοζί-Μέρκελ στις Κάννες κατά την ιστορική τους συνάντηση.