p

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Η λίστα των «Times» για τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο

Σε κατώτερες θέσεις από προηγούμενες χρονιές βρίσκονται τα βρετανικά πανεπιστήμια στη σχετική λίστα της εφημερίδας «Times» («Times Higher Education Rankings»), που αξιολογεί την ποιότητα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων....


Μάλιστα, οι συντάκτες της ειδικής αυτής λίστας προειδοποιούν πως μέσα στην επόμενη δεκαετία τα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας θα «εκτοπιστούν» από τα ανερχόμενα ασιατικά, τα οποία παρουσιάζουν ήδη μεγάλη πρόοδο και «φιγουράρουν» πλέον ψηλά στην κατάταξη των «Times».


Το προσωπικό του California Institute of Technology
Το προσωπικό του California Institute of Technology
Για το 2012-13, το πανεπιστήμιο «Caltech» της Καλιφόρνια των ΗΠΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση, με ισόβαθμα στη δεύτερη θέση τo Oxford και το Stanford. Από την τρίτη θέση και κάτω όμως, η αμερικανο-βρετανική κυριαρχία «σπάει». Μόλις τρία πανεπιστήμια από τη Βρετανία βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, ενώ σημαντική πτώση παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια Bristol, Sheffield, Leeds, Birmingham και Newcastle.

Οι χώρες της Ασίας βλέπουν τις επενδύσεις τους στην εκπαίδευση να αποδίδουν, καθώς πολλά πανεπιστήμια της ηπείρου λογίζονται πλέον ως κορυφαία στον κόσμο. Πιο ψηλά στη λίστα βρίσκονται αυτά του Τόκιο, της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου, ενώ και διάφορα άλλα σημείωσαν μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και θεωρούνται πλέον πολύ αξιόλογα.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα της λίστας «Times Higher Education Rankings 2012-13» :

1. California Institute of Technology

2. University of Oxford

- Stanford University

4. Harvard University

5. Massachusetts Institute of Technology

6. Princeton University

7. University of Cambridge

8. Imperial College London

9. University of California, Berkeley

10. University of Chicago