p

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΔΝΤ: «Κόκκινη γραμμή» η διαμόρφωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020

Το Ταμείο επιμένει στον στόχο που είχε τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.


Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Μάρεϊ είπε πως το Ταμείο έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσης από τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Το ΔΝΤ έχει κάνει ότι πρέπει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Σαφώς πρέπει να υπάρξουν άλλες ενέργειες για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρεϊ, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν με τις «άλλες ενέργειες» αναφέρεται στις χώρες της ευρωζώνης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε λέγοντας απλά «προφανώς».

Πάντως ο Μάρεϊ έδωσε έμφαση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πως το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετάσχει, όπως είπε, στη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο» και πως το Ταμείο συνεχίζει να διαβουλεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας τεχνικές συμβουλές.

Μεταξύ άλλων, επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα η κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ επιδιώκει για την Ελλάδα «πραγματική λύση» και «όχι σύντομη λύση», προσθέτοντας ότι είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί «τεχνικοί τρόποι» για τη μείωση του χρέους, ενώ επισήμανε ότι η ολοκληρωμένη εικόνα για το χρέος θα παρουσιαστεί στην έκθεση της τρόικας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι το ΔΝΤ έκανε ότι μπορούσε για τα ελληνικά δάνεια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να χορηγηθούν δάνεια με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες, τόνισε ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί τα γεγονότα και ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην λιτότητα, αλλά στην ανάπτυξη και στις ευκαιρίες για απασχόληση.