p

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η δασκάλα που όταν θυμώνει.. την παίρνει ο ύπνος!

Οι μαθητές της Τζέϊν Μπάρλοου είναι τυχεροί. Δεν τους θυμώνει ποτέ και δεν βγαίνει ποτέ εκτός εαυτού!

Η κα Μπάρλοου είναι 36 ετών και πάσχει από μια σπάνια ασθένεια. Όταν βιώνει έντονα συναισθήματα ξαφνικά την παίρνει ο ύπνος!

Και όταν λέμε εντονα συναισθήματα εννοούμε θυμό, σοκ, ντροπή ή ακόμα και μεγάλη χαρά.

Από όταν ήταν έφηβη διαγνώσθηκε με ναρκοληψία. Ενα είδος της, το οποίο ονομάζεται καταπληξία η οποία προκαλεί παράλυση των μυών, γεγονός που την αφήνει παράλυτη για λίγα λεπτά.

Όπως λεει η ίδια, όταν το παθαίνει αυτό φαίνεται σα να μην αναπνέει και δεν αντιδρά σε τίποτα.

Πως το καταπολεμά; Με ειδικές τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης, διαλογισμο αλλά και θεραπευτική αγωγή.

Με το πέρασμα του χρόνου έχει μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά της. Μια φορά που κατέρρευσε στην τάξη ευτυχώς καθόταν στην έδρα και άκουγε στο βάθος τους μαθητές της να γελούν.

Η κα Μπάρλοου έχει έναν γιο 3 ετών και όπως λέει είναι δύσκολο να μην γελάσει με κάποια από τα παιχνίδια του αλλά πάντα όταν είναι μαζί του φροντίζει να είναι και κάποιος άλλος στον ίδιο χώρο....

Τι είναι η ναρκοληψία


Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Το άτομο που πάσχει από ναρκοληψία, ο ναρκοληπτικός, έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου, που όταν έρχονται δεν μπορεί να αντισταθεί και μπορεί ως αποτέλεσμα να αποκοιμηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, στο μέσο μιας συζήτησης για παράδειγμα ή κατά την οδήγηση.

Επίσης, ο ναρκοληπτικός μπορεί να εκδηλώνει σε ποσοστό 70% βραχέα επεισόδια καταπληξίας, δηλαδή αιφνίδιας απώλειας του μυϊκού τόνου συχνά ως αποτέλεσμα έντονης συγκίνησης. Μετά δηλαδή από έντονο γέλιο, θυμό, έκπληξη ο ναρκοληπτικός μπορεί να σωριαστεί κάτω χωρίς όμως να έχει χάσει τις αισθήσεις του ή απλά να του πέσουν αντικείμενα που κρατά, να χαλαρώσει το σαγόνι του, να πέσουν τα βλέφαρα του, το κεφάλι του ή τα χέρια του.

Τέλος 30-50% των ατόμων που πάσχουν από ναρκοληψία κατά το μεταβατικό διάστημα μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης βιώνουν παράλυση ύπνου, αδυναμία δηλαδή να κινηθούν και 20-40% βιώνουν υπναγωγικές ψευδαισθήσεις, είτε οπτικές είτε ακουστικές ή κιναισθητικές. Τόσο η παράλυση όσο και οι ψευδαισθήσεις διαρκούν δευτερόλεπτα ως λίγα λεπτά και θεωρούνται ότι είναι το αποτέλεσμα εισβολής στοιχείων REM ύπνου κατά τη διάρκεια εγρήγορσης του ατόμου.