p

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις πληρωμές των ιδιωτών

Το σχέδιο για την σταδιακή αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες θα παρουσιάσει την Πέμπτη η κυβέρνηση, το οποίο όμως θα πάρει πολλούς μήνες ακόμα και θα διαρκέσει μέχρι τέλος του 2013.


Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το τι θα περισσέψει για το σκοπό αυτό, από την πρώτη δόση που θα λάβει η χώρα μας, στις 13 Δεκεμβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου για τις αποφάσεις του Eurogroup, που παραχώρησαν την Τετάρτη οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας απέφυγαν να θέσουν στόχο για το ποιο μέρος του συσσωρευμένου χρέους θα μπορέσει πρώτα να πληρώσει το Δημόσιο.

Ο κ. Στουρνάρας πάντως υποστήριξε πως και τα 10,6 δισ. συνολικά, από την πρώτη δόση των 34,4 δισ. του Δεκεμβρίου, τα οποία προορίζονται για εσωτερικές ανάγκες της χώρας θα πέσουν αμέσως ή εμμέσως στην αγορά,
είτε ως μισθοί και συντάξεις, είτε ως πληρωμή παλαιών και νέων δαπανών του Δημοσίου προς προμηθευτές κλπ.

Έκανε λόγο για «ένεση ρευστότητας», αναφέροντας πως και τα κεφάλαια για τις τράπεζες θα επιστρέψουν στην
πραγματική οικονομία με τη μορφή δανείων που θα χορηγήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Την Πέμπτη πάντως ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για την αποπληρωμή των συγκεκριμένων οφειλών των 9,3 δισ. ευρώ, που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του 2013, χωρίς πάντως να έχει έως τώρα προσδιοριστεί το ποσό που θα δοθεί εφέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίων με τα υπόλοιπα υπουργεία και κάθε υπουργός θα είναι και ο υπεύθυνος για τον έλεγχο της εκκαθάρισης των οφειλών στον τομέα ευθύνης του.

Η επιλογή των προς αποπληρωμή χρεών θα γίνει ιεραρχικά, με κριτήρια που θα ανακοινωθούν αύριο, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και συμψηφισμός με τις πιθανές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, ή και να ζητηθεί ένα «κούρεμα» του χρέους του κράτους, προκειμένου ο ιδιώτης να πάρει σε ρευστό το υπόλοιπο ποσό.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, από τη δόση των 34,4 δισ., που αναμένεται να έρθει μέχρι 13 Δεκεμβρίου, τα 23,8 δισ. δεν θα έχουν τη μορφή χρημάτων, αλλά ομολόγων από το EFSF, που θα διατεθούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Τα υπόλοιπα 10,6 δισ. ευρώ θα είναι εσωτερική χρηματοδότηση της Ελλάδας, μέχρι τις επόμενες δόσεις των δανείων, που αναμένονται ως το Μάρτιο.

Διευκρινιστικές δηλώσεις από τον Χρ. Σταϊκούρα

Διευκρινιστικές δηλώσεις για το πώς θα εκταμιευτούν τα χρήματα προς τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και τους ΟΤΑ, ώστε και αυτοί με την σειρά τους να ικανοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων την Τετάρτη.

Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι περίπου το 30% των φορέων της γενικής κυβέρνησης δεν τηρούν μητρώο δεσμεύσεων που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για να αποδοθούν οι πόροι.

Εξήγησε δε ότι αν έως το τέλος του 2012 οι συγκεκριμένοι φορείς ικανοποιήσουν «τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που υπάρχουν -μεταξύ άλλων να μη δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών- τότε με την καταβολή της δόσης η πολιτεία θα είναι άμεσα σε θέση να καταβάλλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Σε συνομιλία δε που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξήγησε ότι αν οι ΟΤΑ δεν καταθέσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τότε δεν θα τους καταβληθούν τα χρήματα.