p

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Βουλή: Οι υπάλληλοι καταθέτουν «μαζικά» αιτήσεις συνταξιοδότησης

Μαζική έξοδος υπαλλήλων της Βουλής παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασαν στους 45 οι υπάλληλοι, κυρίως προϊστάμενοι διευθύνσεων, που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για συνταξιοδότηση, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να κοπούν δραστικά ορισμένα προνόμια τους.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μαζική κατάθεση αιτήσεων για συνταξιοδοτήσεις ξεκίνησε μετά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει εκ νέου την τροπολογία την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει, λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν από τους υπαλλήλους της Βουλής.

Η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κόψει τα όποια προνόμια είναι θεσπισμένα σε επιμέρους κατηγορίες όπως για παράδειγμα το εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής, οδήγησε μόνο σήμερα, 18 άτομα στο να προχωρήσουν στην κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πλειονότητά τους οι υπάλληλοι που αποχωρούν είναι προϊστάμενοι διευθύνσεων ενώ τρεις από αυτούς είναι στενογράφοι.

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Θανάσης Παπαϊωάννου μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στο ύψος των αποδοχών των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου ενώ ο μέσος όρος του εφάπαξ είναι περίπου 90.000 ευρώ.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη στη Βουλή προσθέτοντας ότι το μόνο θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι η πρόσληψη 14 στενογράφων οι οποίοι πέτυχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2010 για να καλύψουν οργανικές θέσεις.

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό αυτό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 18 στενογράφων, ο οποίος για πρώτη φορά εφαρμοζόταν, πέτυχαν 14 από τα 500 άτομα που συμμετείχαν.
Όπως ανέφεραν στους δημοσιογράφους οι ίδιοι οι επιτυχόντες στενογράφοι, τίποτα δεν έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα.

Παρά το ότι οι προσλήψεις τους έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και παρά το ότι έχει εκπνεύσει εδώ και τέσσερις μήνες η προθεσμία που έχει το δημόσιο, ακόμη περιμένουν.

«Είμαστε όλοι με ένα, δύο και τρία μεταπτυχιακά και είμαστε οι πρώτοι και μοναδικοί που προσληφθήκαμε στη Βουλή μέσω ΑΣΕΠ. Πέρα από την αγωνία και την ταλαιπωρία που περνάμε εδώ και δύο χρόνια, υπάρχει το παράδοξο να μην μπορούμε να βρούμε αλλού δουλειά καθώς θεωρείται ότι έχουμε προσληφθεί στη Βουλή αφού τα ονόματά μας έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Το δυσμενές κλίμα που δημιουργήθηκε στη κοινή γνώμη για τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου ήταν αποτρεπτικό και έτσι κανένας πρόεδρος της Βουλής, παρά τις υποσχέσεις ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, δεν πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην πρόσληψή μας», τόνισαν μεταξύ άλλων οι 14 στενογράφοι.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ