p

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Το κόλπο με τις offshore

Σε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσονται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι offshore που έχουν στην κατοχής τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές.
Εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρουν οι εξωχώριες και το «χάρτινο» χάος που επικρατεί σε εφορίες και υποθηκοφυλακεία τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν πληρώνουν φόρους: οι οffshore τους δεν υποβάλλουν καν δηλώσεις.

Αν και τα τελευταία τρία χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε -από το 3% στο 15%- ο αριθμός των ελληνικών offshore, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. Από 789 το 2010 οι ενεργές offshore εταιρείες έφτασαν τις 829 φέτος. Αντίθετα, μεγάλη είναι η μείωση των φορολογικών εσόδων από τέτοιες εταιρείες.



Για να αποκτήσει μια offshore ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ακινήτου, αυτή καταγράφεται στο τμήμα κεφαλαίου της αρμόδιας ΔΟΥ. Με το που θα γίνει αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη offshore δεν έχει υποβάλει δήλωση, τότε γίνεται από τη ΔΟΥ πρόσκληση και αν δεν απαντηθεί αναζητείται ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Εφοριακός από τις Κυκλάδες, λέει: «Εχει οριστεί κάποιος άλλος για να εκπροσωπεί την offshore, το όνομα του οποίου δεν είχε δηλωθεί στις υπηρεσίες. Εκπρόσωπος πλέον θα μπορούσε να είναι και μια άλλη εξωχώρια εταιρεία-θυρίδα κάπου στις δυτικές Ινδίες. Αυτούς τώρα πώς να τους βρεις»;

Μάλιστα, σύμφωνα με «Τα Νέα», η όποια αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, στους εκπροσώπους και στο καταστατικό μιας offshore γίνεται στην ουσία μέσα σε λίγα λεπτά με μια εντολή μέσω e-mail. Κι όσο για τον πραγματικό ιδιοκτήτη, τον δικαιούχο, παραμένει άγνωστος πίσω από το τείχος αδιαφάνειας που υψώνεται. Η αδιαφάνεια φτάνει σε τέτοιο σημείο που μία πολυτελής κατοικία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας μπορεί να δηλωθεί... στάβλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά μέσο όρο πληρώθηκαν 360 ευρώ φόρος, από κάθε υπεράκτια εταιρεία.

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών μπαίνουν οι 97 Ελληνες που όπως αποκαλύφθηκε έχουν καταθέσεις σε τράπεζα στη Νήσο Τζέρσεϊ. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί τους περιλαμβάνονται στη λίστα των 8.474 τραπεζικών λογαριασμών που βρέθηκε στα χέρια των βρετανικών οι οποίες ερευνούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής από βρετανούς πολίτες.

Με επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του Τζορτζ Οσμπορν ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τους Ελληνες πολίτες ή πρόσωπα με οικονομική δραστηριότητα που δηλώνουν ως έδρα τους την Ελλάδα και διατηρούν λογαριασμούς στην συγκεκριμένη τράπεζα της Νήσου Τζέρσεϊ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι 97 Ελληνες της λίστας φέρονται να έχουν καταθέσεις συνολικού ύψους 22,3 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ