p

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο «τιτάνας» των υπολογιστών! Ο Titan Cray XK47 είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο

Την πρώτη θέση στη λίστα με τους 500 ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο κατέλαβε ο Titan Cray XK47 με την εκπληκτική επίδοση των 17,59 τετράκις εκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο (petaflops/s)!

Ο νέος υπερυπολογιστής στεγάζεται στο εργαστήριο Oak Ridge του Τενεσί και άφησε στη δεύτερη θέση το Sequoia του εργαστηρίου Lawrence Livermore της Καλιφόρνια.

Ο Titan αντλώντας το 90 τις εκατό της απόδοσης του από τους 261.632 πυρήνες NVIDIA K20x και έχοντας στο σύνολο 560.640 πυρήνες κατάφερε να ξεπεράσει σε επιδόσεις τους 1.572.864 (!) επεξεργαστικούς πυρήνες του Sequoia. Οι πυρήνες της NVIDIA εκμεταλλεύονται την ίδια μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) με αυτήν που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία 3D γραφικών σε video games.

Οι κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU) μπορεί να είναι πιο γρήγορες στην λειτουργία μιας εργασίας, αλλά οι GPU καλύπτουν το χαμένο έδαφος αφού έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν πολύ περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα.

Μάλιστα προβλέπεται πως στο μέλλον οι υπερυπολογιστές θα βασίζονται αποκλειστικά σε GPU επεξεργαστές, γεγονός που θα τους κάνει έως και χίλιες φορές πιο γρήγορους από τους σημερινούς.

Ο Titan Cray XK47 κέρδισε μάλιστα την πρώτη θέση και στη λίστα με τους πιο «πράσινους» υπερυπολογιστές, αφού με τη χρήση των νέων Tesla K20x πέτυχε μια κατανάλωση ενέργειας της τάξης των 2,4 δισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά Watt.



Μέχρι στιγμής αυτοί είναι οι πέντε γρηγορότεροι υπολογιστές στον κόσμο:

- Titan Cray XK47 στο Oak Ridge National Laboratory του Τεννεσί (17,59 petaflops/s)

- Sequoia BlueGene/Q στο Lawrence Livermore National Laboratory της Καλιφόρνια (16,33 petaflops/s)


- Fujitsu’s K computer στοRIKEN Advanced Institute for Computational Science του Kobe, στην Ιαπωνία (10,51 petaflops/s)


- The Mira BlueGene/Q computer στο Argonne National Laboratory της Lemont στο Σικάγο (8,16 petaflops/s)


- The JUQUEEN BlueGene/Q computer στο Forschungszentrum Juelich στην Γερμανία. (4,14 petaflops/s)