p

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

7 πράγματα που μάθαμε για τη μακροζωία το 2012

Αν υποθέσουμε ότι δε θα έρθει το τέλος του κόσμου, όπως ισχυρίζονται οι προφητείες των Μάγια, οι περισσότεροι από μας θα γιορτάσουμε τις τελευταίες μέρες του χρόνου, προβληματισμένοι για τους 12 μήνες που πέρασαν και ελπίζοντας –όσο μπορούμε ακόμη- για ένα καλύτερο μέλλον.


Τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να αποδίδαμε τα πάντα στη γενετική, σε συνδυασμό με μια… δόση καλής τύχης. Αλλά η έρευνα έχει αποδείξει ότι επηρεάζουμε κι εμείς το πεπρωμένο μας, πολύ περισσότερο τουλάχιστον, από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα. Στην πραγματικότητα, μια σειρά από διατροφικές συμβουλές, αλλά και συμβουλές για την υγεία, την ευζωία και τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερα και καλύτερα χρόνια.

Ακολουθούν επτά από τα πράγματα που μάθαμε το 2012, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο.

  • Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Μια προχωρημένη ηλικία δεν αποτελεί δικαιολογία για να εγκαταλείψουμε τις υγιεινές συνήθειες! Μια μελέτη του 2012 έδειξε ότι η άσκηση, η σωστή διατροφή και η αποφυγή επιβλαβών συνηθειών όπως το κάπνισμα, βοήθησε άτομα 75 ετών και άνω, να ζήσουν 5,4 χρόνια περισσότερο από ό, τι συνομήλικοί τους με λιγότερο υγιεινές συνήθειες.
7 πράγματα που μάθαμε για τη μακροζωία το 2012 (2)
  • Η άσκηση λειτουργεί πραγματικά
Είναι σίγουρα γνωστό ότι η άσκηση μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη, μας κάνει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πόσο σημαντική είναι η τακτική άσκηση και πόσο βοηθά στη μακροζωία. Ιδιαίτερα οι μαύρες γυναίκες, φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από την τακτική άσκηση, λένε οι ειδικοί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε παραπανίσια ώρα άσκησης (όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι), οι μαύρες γυναίκες κερδίζουν 11 ώρες επιπλέον ζωής.
7 πράγματα που μάθαμε για τη μακροζωία το 2012 (3)
  • Μαγείρεμα στο σπίτι
Μια έρευνα στην Ταϊβάν, σε κατοίκους ηλικίας άνω των 65 ετών, διαπίστωσε ότι εκείνοι που μαγείρευαν έως πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να ζουν 10 χρόνια αργότερα. Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, φυσικά -οι λιγότερο υγιείς από τους συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να μαγειρέψουν ή να κάνουν εργασίες που σχετίζονται με την παρασκευή γευμάτων στο σπίτι, λόγω της υγείας τους- αλλά ακόμα και μετά τον έλεγχο αυτών των παραγόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και το πιο απλό μαγείρεμα στο σπίτι πιο συχνά, μπορεί να επεκτείνει τα χρόνια που θα ζήσουμε.
7 πράγματα που μάθαμε για τη μακροζωία το 2012 (5)
  • Περισσότερο γέλιο
Μέρος της συνεχούς μελέτης σχετικά με τα γονίδια και η γήρανση, απέδειξε φέτος ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, φαίνεται να σχετίζονται με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το γέλιο. Γελάστε λοιπόν, για να ζήσετε περισσότερο!
7 πράγματα που μάθαμε για τη μακροζωία το 2012 (4)
  • Αισιοδοξία
Στην ίδια μελέτη σχετικά με τη γήρανση, η αισιοδοξία συνδέθηκε επίσης με τη μακροζωία. Οι 243 συμμετέχοντες πάνω από 95 ετών, ήταν αισιόδοξοι, ανοιχτοί και χαλαροί. Θεωρούσαν το γέλιο σημαντικό μέρος της ζωής τους και είχαν πολλούς φίλους. Επίσης, εξέφραζαν τα συναισθήματά τους ανοιχτά αντί να τα εγκλωβίζουν μέσα τους.
7 πράγματα που μάθαμε για τη μακροζωία το 2012 (6)
  • Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν
Ενήλικες μεταξύ 60 και 80 χρονών, είχα, 9% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια μιας τριετούς περιόδου, όταν έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D με ασβέστιο, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπαιρναν συμπληρώματα, έδειξε έρευνα. Συγκεκριμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά έχουν επίσης συνδεθεί με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα και ορισμένα αντιοξειδωτικά.
  • Ξέρουμε τι να κάνουμε, αλλά το κάνουμε σπάνια
Το πιο σημαντικό στοιχείο για τη μακροζωία και για μια υγιή ζωή, δεν είναι μυστικό –είναι διάφορες συμπεριφορές, όπως το να μην καπνίζουμε, να αθλούμαστε, να διατηρούμε ένα υγιές βάρος και να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης μας. Ίσως έχετε κουραστεί να τα ακούτε όλα αυτά, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που συμμορφώνονται με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012. Κι όσοι το κάνουν, έχουν 51% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.