p

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Έκαναν τους ασθενείς πειραματόζωα

Δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δοκιμές φαρμάκων σε ασθενείς νοσοκομείων της Ανατολικής Γερμανίας, συχνά εν αγνοία τους, αποκαλύπτει η εφημερίδα Tagespiegel επικαλούμενη αρχειακά έγγραφα.

«Διαθέτουμε έγγραφα που βεβαιώνουν την ύπαρξη συμβολαίων ανάμεσα σε δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες και κρατικούς θεσμούς της Λαϊκή Δημοκρατίας της Γερμανίας για δοκιμές φαρμάκων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνεργάτης των εθνικών αρχείων της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας εν μέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η οποία μελέτησε λεπτομερώς τα έγγραφα, περισσότερες από πενήντα δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες είχαν υπογράψει συμβόλαια με το υπουργείο Υγείας της Ανατολικής Γερμανίας για 165 δοκιμές φαρμάκων από το 1983 μέχρι το 1989. Τέτοιες δοκιμές μπορούσαν να αποφέρουν μέχρι και 860.000 γερμανικά μάρκα σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς δεν ήταν ενημερωμένοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναφέρεται σε επτά συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν λάβει γνώση των δοκιμών.

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο MDR, το οποίο έχει ασχοληθεί με το θέμα, έχει πραγματοποιήσει ρεπορτάζ για έναν ασθενή 60 ετών, τον Γκέρχαρντ Λέχρερ, ο οποίος βρέθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας με έμφραγμα σε νοσοκομείο της Δρέσδης το 1989. Αφού έλαβε «ειδικά φάρμακα» που δεν υπάρχουν στο εμπόριο, από γιατρό του νοσοκομείου, η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Τα χάπια αυτά, από τα οποία η σύζυγός του έχει κρατήσει μερικά, αποδείχθηκε έπειτα από την εξέτασή τους σε εργαστήριο ότι ήταν πλασέμπο για μία δοκιμή που είχε ζητήσει η εταιρεία Hoechst.