p

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ίντερνετ μέσα στο Ίντερνετ!

Κινεζική τεχνογνωσία για τη δημιουργία ιρανικού διαδικτύου

Η κυβέρνηση του Ιράν αναζητεί τρόπους να αποκόψει την ενημέρωση των ιρανών πολιτών από τον έξω κόσμο. Βασικό εργαλείο είναι ενημέρωση μέσω internet και για το λόγο αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ελεγχόμενο περιβάλλον μέσα στο internet, ένα Internet μέσα στο internet.

Πολύτιμη τεχνογνωσία στην Τεχεράνη προσφέρει η Κίνα η οποία έχει σημαντική εμπειρία στον έλεγχο του διαδικτύου στο εσωτερικό της χώρας.

Ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ιρανοί βρίσκουν δύσκολο πλέον να «βγουν» στο διεθνές internet ενώ η κυβέρνηση δημιούργησε ένα ιρανικό YouTube καθώς το «κανονικό» YouTube έχει απαγορευτεί.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα που ελέγχει τη πρόσβαση των πολιτών της στο internet υπάρχουν αρκετά κράτη που ακολουθούν με ανάλογες προσπάθειες αστυνόμευσης όπως η Κούβα, η Αίγυπτος, η Μιανμάρ, η Β. Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, και το Βιετνάμ. Σε καμία από αυτές τις χώρες δεν υπάρχει δημοκρατία, με αποτέλεσμα το internet να περιορίζεται με σκοπό την διατήρηση ελέγχου των πολιτών και την αποτροπή κινήσεων ανατροπής των καθεστώτων.

Τα καθεστώτα αυτά βλέπουν το internet σαν απειλή παρά σαν ευκαιρία ανάπτυξης ενώ απαγορεύουν στους πολίτες τους να μπαίνουν σε ιστοσελίδες άσεμνου περιεχομένου και κριτικής για το Ισλάμ καθώς και στο μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με το δυτικό τρόπο διασκέδασης.

Η κυβέρνηση της Κίνας αποκαλεί το firewall που χρησιμοποιεί ως «Η χρυσή ασπίδα» ενώ επικεντρώνεται και στο τι γράφεται στο εσωτερικό της χώρας και από ποιόν παρά τι γράφεται στο εξωτερικό.

Κάτι τέτοιο προσπαθούν να αντιγράψουν Ιράν και Β Κορέα καθώς δεν μπορούν να ανεχτούν ένα ελεύθερο internet ενώ φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο κατασκοπίας και σαμποτάζ μεταφέροντας ευαίσθητες πληροφορίες στο εξωτερικό για εγκαταστάσεις και θέσεις πιθανών στόχων σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.