Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών το
σχέδιο νόμου για την κατάσχεση των λεγόμενων «αδρανών» καταθετικών
λογαριασμών. Από τον Απρίλιο, η νέα διάταξη θα τεθεί σε εφαρμογή καθώς
οι τράπεζες υποχρεούνται να στείλουν όλα τα στοιχεία στο υπουργείο
Οικονομικών
προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες δέσμευσης. Βέβαια, οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώσουν τους δικαιούχους. Καλού κακού, αν έχετε ξεχασμένα βιβλιάρια σε σεντούκια και συρτάρια, ψαχτείτε. Και προσοχή: η πίστωση των τόκων δεν σταματάει την αντίστροφη μέτρηση
Ο ορισμόςπροκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες δέσμευσης. Βέβαια, οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώσουν τους δικαιούχους. Καλού κακού, αν έχετε ξεχασμένα βιβλιάρια σε σεντούκια και συρτάρια, ψαχτείτε. Και προσοχή: η πίστωση των τόκων δεν σταματάει την αντίστροφη μέτρηση
Αδρανής καταθετικός λογαριασμός χαρακτηρίζεται εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών. Η επομένη της τελευταίας συναλλαγής αποτελεί την έναρξη ισχύος της εικοσαετίας.
Η διαδικασία
Κάθε τράπεζα υποχρεούται να στέλνει στο δικαιούχο αδρανούς κατάθεσης ειδοποίηση πριν τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής, ενημερώνοντάς τον ότι, σε περίπτωση που δεν παρουσιάσει κίνηση ο λογαριασμός του, η κατάθεση θα παραγραφεί και θα περιέλθει στο Δημόσιο λόγω συμπλήρωσης 20ετίας. Η τράπεζα οφείλει να ειδοποιήσει τόσο τον κύριο δικαιούχο όσο και τους συνδικαιούχους:
- με τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από την πραγματοποίηση της τελευταίας πραγματικής συναλλαγής,
- Η δεύτερη ειδοποίηση γίνεται με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών και η
- τελευταία με τη συμπλήρωση δέκα πέντε (15) ετών από την πραγματοποίηση της τελευταίας πραγματικής συναλλαγής. Η δεύτερη και η τρίτη ειδοποίηση αφορά σε δικαιούχους λογαριασμών υπολοίπου μεγαλύτερου των εκατό (100) ευρώ.
Ταυτόχρονα, με την τρίτη ειδοποίηση ή την παρέλευση δεκαπενταετίας, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να δημιουργούν ειδικό αρχείο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα στοιχεία όλων των λογαριασμών. Στο αρχείο αυτό θα έχουν πρόσβαση οι δικαιούχοι/συνδικαιούχοι και οι νόμιμοι κληρονόμοι τους. Το αρχείο με τους υπό κατάσχεση λογαριασμούς, θα οριστικοποιείται με τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών και θα είναι στη διάθεση των εποπτικών αρχών και δημόσιων ελεγκτικών θεσμών για πέντε (5) ακόμη χρόνια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πίστωση των καταθέσεων με τόκους, καθώς και η κεφαλαιοποίησή τους, δεν συνιστούν συναλλαγή και δεν διακόπτουν την παραγραφή.
Η κατάσχεση:
Κάθε πιστωτικό ίδρυμα, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της εικοσαετίας:
α) να αποδίδει στο δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό,
β) να ενημερώνει ταυτόχρονα την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα νόμο,
γ) να ενημερώνει τους δικαιούχους/κληρονόμους για το που έχουν μεταφερθεί τα σχετικά ποσά, μετά την παρέλευση της εικοσαετίας, εφόσον ερωτηθεί.
Που πάνε τα λεφτά: Τα ποσά στο σύνολό τους θα καταγράφονται ως έσοδο στον ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό σε ειδικό κωδικό. Ταυτόχρονα, το ισόποσο θα εγγράφεται ως δαπάνη σε ειδικούς κωδικούς και θα διατίθεται για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.