p

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Πυκνώνουν οι επαφές ισχυρών επενδυτών με κορυφαίες εισηγμένες

Σε ένα κλίμα που έχει ζεσταθεί για τα καλά από επενδυτικής πλευράς οι παρουσιάσεις στο εξωτερικό ελληνικών εταιριών έχουν πολλαπλασιαστεί και οι ημερομηνίες των αποκρατικοποιήσεων διαδέχονται η μια την άλλη το χρηματιστήριο έσπασε και πάλι το φράγμα των 1000 μονάδων.
Την ίδια ώρα οι επαφές σε κορυφαίο επίπεδο ισχυρών επενδυτών όπως ο Prem Watsa της Fairfax και ο Wilbur Ross που έχει τοποθετήσει κεφάλαια σε ιρλανδικές τράπεζες.

Οπως διαμορφώνονται τα δεδομένα ο ΟΠΑΠ δείχνει να έχει πάρει την σκυτάλη σαν λοκομοτίβα του χρηματιστηρίου προσεγγίζοντας τα επιπεδα στα οποία το ΤΑΙΠΕΔ στοχεύει να κάνει την αποκρατικοποίηση. Οπως ανέφεραν και χθες οι πληροφορίες του NEWMONEY.GR εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ ζητήσει για το 35% 800 εκατ. με 1 δισ τότε η κεφαλαιοποιηση του ΟΠΑΠ θα πρέπει να φθάσει τα 3 δισ κατά μέγιστη αξία ,δηλαδή να ανέβει κατά 30% απο τα τρέχοντα επίπεδα.Από την άλλη πλευρά αν η αξία του 35% περιοριστεί στα 800 κατ. τότε τα περιθώρια ανόδου δεν είναι σημαντικά.Το μείζον θέμα είναι τι θα γίνει μετά την αποκρατικοποιηση με την μετοχή και πώς οι νέοι μέτοχοι θα εκμεταλλυεθούν την αγορά παιγνίων.

Την ίδια ώρα σαν ένα διπλό στοίχημα με χαρακτηριστικά option αντιμετωπίζει η Pantelakis Securities τη μετοχή της ΔΕΗ. “Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζονται πολλά: Ακόμα και με μικρές βελτιώσεις, μπορεί να προκληθεί σημαντική άνοδος της μετοχής, με δεδομένη τη μοχλευμένη δομή της ΔΕΗ”, αναφέρουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής. Για αυτό και εκδίδουν σύσταση overweight για τη μετοχή, με την τιμή στόχο στα 9 ευρώ (έναντι χθεσινού κλεισίματος στα 7,9 ευρώ). Όπως εξηγεί η Pantelakis, η ΔΕΗ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε depressed επίπεδα, παρά το τελευταίο ράλι. Οι αναλυτές παραδέχονται ότι το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει υπάρξει αποσπασματικό, πολιτικοποιημένο και γεμάτο στρεβλώσεις. Όμως, οι επενδυτές έχουν τώρα την τρόικα με το πλευρό τους, η οποία απαιτεί την υιοθέτηση τιμολογίων που να αντανακλούν το κόστος, από τα μέσα του 2013. Επιπλέον, η Pantelakis σημειώνει ότι η ΔΕΗ δεν έχει παρά ελάχιστα να φοβάται από τις μεταρρυθμίσεις της χονδρικής αγοράς ρεύματος, ενώ και οι μεγάλες περικοπές λειτουργικών δαπανών θα αρχίσουν να γίνονται ορατές. Στο πλαίσιο αυτό, έστω και λιγοστές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ανατίμηση της μετοχής, σημειώνουν οι αναλυτές. Και εκτιμούν ότι αυτό το re-rating μπορεί να προκληθεί από τη μεγαλύτερη σαφήνεια στη μελλοντική πορεία των τιμολογίων και τη μεταρρύθμιση της χονδρικής αγοράς. Επιπλέον, η αποκρυστάλλωση της κρυμμένης αξίας του ομίλου μπορεί να προέλθει και από τη μερική ρευστοποίηση των θυγατρικών δικτύου.

Εν τω μεταξύ η ίδια χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τον ΟΤΕ σαν το απόλυτο story μείωσης του ελληνικού ρίσκου χαρακτηρίζει τον ΟΤΕ, εκδίδοντας σύσταση overweight για τη μετοχή, με τιμή στόχο στα 8,2 ευρώ (σημειώνεται ότι ο τίτλος έκλεισε την Τετάρτη στα 6,48 ευρώ). Στα σημερινά επίπεδα, η μετοχή ενσωματώνει πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ 60%, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως υπερβολικές. Με τις πιθανότητες του Grexit στο 20%, η δίκαιη τιμή του ΟΤΕ ανεβαίνει στα 8,1 ευρώ, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή. Ο ΟΤΕ είναι μία από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά στις ξένες αγορές κεφαλαίου, μέσω ομολόγων βρετανικού δικαίου, και επομένως, αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από τη μείωση του μακροοικονομικού και νομισματικού ρίσκου στην Ελλάδα, εξηγούν οι αναλυτές της Pantelakis. Επιπλέον, σημειώνουν, ο οργανισμός λαμβάνει επιτυχημένα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σε σχέση με την αναχρηματοδότησή του, ενισχύοντας περαιτέρω το επενδυτικό case της μείωσης του ρίσκου. Ο ΟΤΕ έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες για το 2013, ενώ οι αποπληρωμές χρεών του 2014 αναμένεται να καλυφθούν από τις προγραμματισμένες ρευστοποιήσεις μονάδων (HellasSat και Globul), από τις οποίες η Pantelakis εκτιμά ότι θα αντληθούν 800 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ο ΟΤΕ αναμένεται να βρεθεί στα τέλη του 2014 με χρέη κάτω του 1 δισ. ευρώ και τις μελλοντικές ανάγκες του καλυμμένες από τις οργανικές ταμειακές ροές και τα μετρητά.

Αθόρυβα αλλά σταθερά η κεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων έχει ανέλθει στα 2,7 δισ ευρώ λόγω και της επικείμενης πώλησης του 30% της ΔΕΠΑ και οι πληροφορίες αναφέρουν ,ότι είναι μια μετοχή που σταδιακά προσεκύει το επενδυτικόενδιαφέρον.

Η κεφαλαιοποίηση του Μυτιληναίου είναι επίσης από τις πιο ενδιαφέρουσες καθώ τα 600 εκατ. δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι επαρκώς αποτιμούν την αξία του Αλουμινίου της Ελλάδος, τριών σύγχρονων ενεργειακών μονάδων και του 52% της ΜΕΤΚΑ. Παράλληλα η διαρκής διέυρυνση των ξένων επενδυτικών funds στο μετοχικό σχήμα του ομίλου δείχνει ότι τα διεθνή κεφάλαια δείχνουν αυξημένη εμπιστοσύνη στο εταιρικό σχήμα.

Οσον αφορά τη Jumbo εκτιμάται από τους ξένους επενδυτές σαν ο "νικητής" της ύφεσης και προβλέπεται ότι ο κύκλος εργασιών του θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα σταθεροποιηθεί στα 530 εκατ. ευρώ το 2014 με κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ. Ο στόχος που του δίδει η Pantelakis Sec είναι 8,6 ευρώ.

Προεξοφλείται επιτυχία στις αποκρατικοποιήσεις - Περιθώρια ως τις 1.200 μονάδες

Την ίδια ώρα οι «μηχανές» στην οδό Αθηνών "ζεστάθηκαν" καθώς μα αυξημένο τζίρο 80 εκατ. ευρώ βρέθηκε εύκολα πάνω από τις 1000 μονάδες κλείνοντας στα επίπεδα των 1019 μονάδων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι, παράγοντας της αγοράς δεν διστάζει να προβλέψει ότι, η Αθήνα μπορεί να βιώσει ένα τετράμηνο ανόδου στο χρηματιστήριο εφόσον προχωρήσουν ορισμένες κινήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και στο μέτωπο της φοροδιαφυγής.

Εάν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς τις κινήσεις στις αποκρατικοποιήσεις ( ΟΠΑΠ, Ελληνικό, ΕΥΑΘ), τότε μάλλον η αγορά έχει αρχίσει ήδη να προεξοφλεί την θετική έκβαση στις ιδιωτικοποιήσεις. Με λίγα λόγια, η αγορά αποτιμά ήδη στις τιμές τις πωλήσεις. Το χρηματιστήριο έχει ήδη «ψηφίσει» για τις ιδιωτικοποιήσεις όπως δείχνουν οι τιμές σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ.
Κι όλα αυτά χωρίς να σημειωθεί καμία σημαντική διόρθωση αφού η απόδοση ενός μήνα είναι 13% και εβδομαδιαία 7,19%.

Δύο είναι τα στοιχεία της αγοράς : Η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις για εταιρείες στην βιομηχανία, στην ενέργεια, στις κατασκευές, το εμπόριο- καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται να πραγματοποιηθεί μια επανεκκίνηση να ξεκινήσουν έργα, να ανατεθούν δουλειές κλπ.

Οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις επιλεγμένων μετοχών ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Lamda. Ορισμένες κινήσεις γίνονται και στην μικρότερη κεφαλαιοποίηση ( Σιδενόρ, Πλαστικά Θράκης, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΒΑΛ κα )

Ταυτόχρονα, όμως, στην αγορά επανέκαμψαν το τελευταίο διήμερο οι τραπεζικές μετοχές- οι οποίες πήραν μια «ανάσα», ύστερα από την πτώση που σημειώνουν από την αρχή του χρόνου.
Για 11η συνεχή εβδομάδα, όμως , ( από το 2012 ) η αγορά είναι θετική φθάνοντας τις 1019 μονάδες ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς η αγορά ενδέχεται να φθάσει στις 1200 μονάδες μέσα ένα διάστημα 1,5- 2 μήνες.

Εξάλλου, για να πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών χρειάζονται ένα ανοδικό χρηματιστήριο.

Η άνοδος, όμως, σ ένα τμήμα της αγοράς ( μετοχές ) είναι ήδη μεγάλη καθώς εδώ και επτά μήνες αρκετές έχουν σημειώσει άνοδο 200-300%.

Μια στάση συνεπώς δεν είναι εκτός προγράμματος, αν οι επενδυτές επιλέξουν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Προσοχή με τις τραπεζικές μετοχές

Το μεγαλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις τράπεζες και τις αυξήσεις κεφαλαίων,πού θα ισορροπήσουν δηλαδή οι τιμές για να υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές που θα είναι σε 50% discount.

Σύμφωνα με ορισμένους τραπεζίτες, ορισμένες τραπεζικές μετοχές μπορεί να αποδώσουν - από πλευράς trading- εφόσον διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου εξασφαλίζοντας το 10% ή και υψηλότερο ποσοστό ( 15% ). Οι περιπτώσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς είναι δυο τράπεζες που ήδη ανακοίνωσαν συνελεύσεις για μετατρέψιμα ομολογιακά ύψους 2 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα υποστούν σημαντική αραίωση μετοχών , πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου ενδέχεται να σημειωθεί άνοδος. Και μετά τις 60 ημέρες θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις με τιμές που θα έχουν ένα σημαντικό discount, ( 57% ) όπως συνέβη με την Τράπεζα Αττικής η μετοχή της οποίας ανήλθε στα 0,72 ευρώ και ανακοίνωσε αύξηση στα 0,30 ευρώ με αναλογία 19 νέες μετοχές για κάθε μια παλιά. Mε την ανακοίνωση η τιμή της Αττικής σταθεροποιήθηκε στα 0,44- 0,40 λεπτά.

 http://www.newmoney.gr