p

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Σοκάρει το πανελλήνιο ο θάνατος του βρέφους από ασιτία!

Δε μπορεί να χωρέσει ανθρώπου νους πως ένα μωράκι μόλις 33 ημερών, άφησε την τελευταία του πνοή από ασιτία και υποθερμία. Το παιδί, που νοσηλευόταν διασωληνωμένο και σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο, όπου μεταφέρθηκε με την 24χρονη μητέρα του άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή.
 
Το TLIFE μίλησε με τον διοικητή του Κρατικού Θεραπευτηρίου Κέντρου Υγείας Λέρου που διακομίσθηκε αρχικά το βρέφος, με τον Δήμαρχο Λέρου, αλλά και τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη που μας μίλησαν για την υπόθεση που συγκλονίζει την κοινωνία της Λέρου και ολόκληρης της χώρας.

Ο διοικητής του Κρατικού Θεραπευτηρίου Κέντρου Υγείας Λέρου, Δημήτρης Καρανικόλας μίλησε στο TLIFE με κάθε λεπτομέρεια για την ημέρα που η 24χρονη μητέρα αποφάσισε να πάει το μωρό της στον γιατρό:
"Έχουμε έναν παιδίατρο στη Λέρο, ο οποίος πραγματικά είναι ήρωας. Υπηρετεί το νοσοκομείο εδώ τα τελευταία 20 χρόνια, βρίσκεται πάνω από το τηλέφωνο 24 ώρες το 24ωρο. Όλα τα παιδιά της Λέρου έχουν περάσει από αυτόν τον γιατρό κι ο ίδιος είναι πατέρας 14αρων παιδιών!

Ο συγκεκριμένος παιδίατρος δεν ήταν σε καμία Κω, σε καμία Ρόδο, βρισκόταν στη Λέρο. Το περιστατικό δεν ήρθε ξανά στο νοσοκομείο εκτός της ημέρας Σαββάτου. Ήρθε με τον σύντροφό της, 10:32 και 10.37 ο παιδίατρος ήταν στο νοσοκομείο και είδε το μωρό. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι υπήρχε μια τέτοια κατάσταση... Του δώσαμε άμεσα τις πρώτες βοήθειες, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Κάναμε όσα έπρεπε να κάνουμε... Εγώ βρισκόμουν σε ταξίδι και ήρθα αμέσως στο νοσοκομείο.

Έβαλαν ορό στο μωρό και κάπως ανταποκρίθηκε στην αρχή. Στη συνέχεια πήρα άμεσα το Υπουργείο, ο γιατρός επικοινωνούσε με το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του μωρού διότι ήταν πολύ σοβαρό το περιστατικό. Τους είπε για άμεση αερομεταφορά. Και πράγματι το Υπουργείο έστειλε ελικόπτερο στις 18:00, το πήρε και το πήγε στην Κρήτη.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν υπήρχε θέμα οικονομικό και ότι  δεν μπορούσαν να αγοράσουν γάλα στο μωρό. Καταρχάς βρισκόμαστε σε έναν μικρό τόπο που παρόλο που δεν ήταν συντοπίτες, όλοι θα βοηθούσαμε και θα δίναμε γάλα για το μωρό. Ούτε ο χώρος που έμενε ήταν ακατάλληλος, ούτε οικονομικό πρόβλημα υπήρχε. Σαν άνθρωπος η μητέρα έδειχνε καλά και μιλούσε φυσιολογικά... Αλλά σύμφωνα με την κατάσταση του μωρού τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το μωρό δεν είχε ακαθαρσίες αλλα από τη στιγμή που δεν το αλλάζεις τακτικά, δημιουργούνται διάφοροι ερεθισμοί στο δέρμα. Αυτό πρέπει να γινόταν, δεν το άλλαζε τακτικά. Εμείς δεν τη ρωτήσαμε κάτι. Αυτά είναι δουλειά της αστυνομίας, εμείς από την ίδια μάθαμε ότι το μωρό δεν έτρωγε τις τελευταίες δυο ημέρες. Δεν γίνεται μέσα σε δυο μέρες να πάρει αυτή την πορεία το μωρό... Είχε φτάσει 3 κιλά το μωρό, από τα 3,5 που γεννήθηκε. Η διάγνωση εδώ ήταν ασιτία και υποθερμία.

Στο μπλογκ, αν ήταν η ίδια δεν λέει αλήθειες. Εδώ έχουμε δύο παιδιάτρους, όχι έναν. Το νοσοκομειακό και τον ιδιωτικό. Δεν είχε φύγει καθόλου εκτός νησιούο γιατρός. Ο δικός μας το ανέλαβε από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και στα επείγοντα να είχε έρθει άλλη μέρα, θα το είχαμε καταγράψει."

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του TLIFE, ο σύντροφος της κοπέλας δεν ήταν ο πατέρας του παιδιού. Η 24χρονη μητέρα βρισκόταν στη Λέρο τους τελευταίους 2 μήνες κι έμενε μαζί με τον υπαξιωματικό σύντροφό της, που βρίσκεται 1,5 χρόνο στο νησί, και το μωρό της, σε ένα διαμέρισμα ξενοδοχείου, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι στρατιωτικοί.


Το TLIFE επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Λέρου κ. Κόλια Μιχάλη, οποίος αποκάλυψε πως ολόκληρο το νησί έχει αναστατωθεί με την υπόθεση και το θάνατο του μωρού.
 
“Η μητέρα του μωρού δεν είναι από τη Λέρο. Είχε έρθει στο νησί τους τελευταίους μήνες, γέννησε εδώ και την φιλοξενούσε ένας στρατιωτικός στο σπίτι του. Γέννησε στο νοσοκομείο της Λέρου στις 13 Δεκεμβρίου ένα υγιέστατο αγοράκι, το οποίο μεταφέρθηκε το Σάββατο στο νοσοκομείο με υποθερμία και σοβαρά προβλήματα στο σώμα του και ασιτία.”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μητέρα δεν είχε οικονομικό πρόβλημα και δεν ζήτησε βοήθεια, ούτε απευθύνθηκε σε κάποιο κρατικό φορέα, όλες αυτές τις μέρες. “Η μητέρα δεν ζήτησε βοήθεια από κανέναν, ούτε από ψυχολόγο, ούτε από κάποιο κοινωνικό φορέα ή το νοσοκομείο του νησιού. Κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχε πρόβλημα, μέχρι τη στιγμή που το μωρό μεταφέρθηκε σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο της Λέρου. Επειδή το είδα το μωρό ήταν σε επιεικώς άσχημη κατάσταση”.
 
Υπήρχε κάποιος άλλος δίπλα στη γυναίκα αυτές τις μέρες;
 
Το μωρό το μεγάλωνε η κοπέλα. Ο στρατιωτικός ήταν στη μονάδα που υπηρετούσε και για κάποιες μέρες στην αρχή είχε έρθει στο σπίτι του η μητέρα του για να βοηθήσει την κοπέλα. Γενικά η νεαρή δεν κυκλοφορούσε πολύ και εγώ προσωπικά δεν την είχα δει πολλές φορές”.
 
Τώρα ποια είναι η κατάσταση;
 
“Μετά τη μεταφορά του μωρού στο νοσοκομείο, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας στην Κω, η αστυνομία πήρε καταθέσεις και η υπόθεση θα πάει στη Δικαιοσύνη”.
 
Ακόμη, το TLIFE επικοινώνησε με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη που μας έδωσε την ιατρική διάσταση του θέματος, λύνοντας μας κάποιες απορίες.
 
Το βάρος του μωρού ήταν υπερβολικά μικρό
 
Το βρέφος αυτό για την ηλικία που είχε δηλαδή ενός μηνός, θα έπρεπε να ζυγίζει 4 κιλά και 100 γραμμάρια. Το γεγονός πως ζυγίζει κάτω από τρία κιλά σημαίνει πως ήταν σχεδόν σκελετωμένο και πως η απώλεια αυτή του βάρους δεν μπορεί να επήλθε μέσα σε λίγες μέρες.
 
Βάσει μαθηματικών στοιχείων, ένα παιδί όταν γεννιέται δικαιούται τις πρώτες μέρες να χάσει το 10% του βάρους που είχε κατά τη γέννησή του. Όταν είναι 12 ημερών πρέπει να έχει αποκτήσει ξανά το βάρος που γεννήθηκε. Αν υποθέσουμε πως το βρέφος στις 12 ημέρες έπρεπε να ζυγίζει 3,5 κιλά, θα έπρεπε να παίρνει 25 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή το λιγότερο 600 γραμμάρια σε ένα μήνα. Από αυτό καταλαβαίνεται πως το βάρος του μικρού ήταν πολύ χαμηλό.”
 
Από τα συμπτώματα που είχε το παιδάκι τι μπορούμε να συμπεράνουμε;
 
Εφόσον το μωρό ήταν τόσο αδύνατο δεν είχε καθόλου λίπος και μυς. Γι' αυτό φαίνονταν ο σκελετός του και πετάγονταν τα μάτια του. Ακόμη είχε υποθερμία, ο οργανισμός υπέστη σοκ και κατέληξε στο θάνατο.
 
Και αυτό δεν μπορεί να έγινε μέσα σε δυο, τρεις μέρες, να χάσει δηλαδή τόσο βάρος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η κατάσταση πρέπει να συμβαίνει πάνω από εβδομάδα. Αν είχε πάει νωρίς σε παιδίατρο θα το είχε προλάβει”.
 
Θεωρείτε πως μπορεί να υπάρχει ψυχολογική αιτία πίσω από τη συμπεριφορά της μητέρας;

“Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν υπήρχαν άνθρωποι κοντά της που να μπορούσαν να την βοηθήσουν. Θα μπορούσε να έχει επιλόχειο κατάθλιψη, της οποίας τα συμπτώματα είναι άρνηση, να μην θέλει να το ταΐσει και να το περιποιηθεί. Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει και εγκληματική ενέργεια πίσω από το περιστατικό, που και πάλι όμως θα έχει τη βάση της σε ψυχολογικά αίτια”.

Ρεπορτάζ: Εβίτα Τσιλοχρήστου, Νατάσα Στρόβιλα