p

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Καμπιονάτο... αλά ελληνικά! Η πορεία των ελλήνων παικτών που δοκιμάζουν την τύχη τους στην Ιταλία

Πριν από μερικά χρόνια η μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Καμπιονάτο αποτελούσε όνειρο ζωής. Ακόμα και τώρα που οι μετοχές του έχουν πέσει σε σχέση με το ισπανικό και το αγγλικό πρωτάθλημα, το ιταλικό παραμένει κατά πολλούς το πιο δύσκολο στον κόσμο.


Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνονται οι έλληνες παίκτες που δοκιμάζουν την τύχη τους στη γειτονική χώρα. Ο πρώτος που είχε «ανοίξει» τα σύνορα ήταν ο Νίκος Αναστόπουλος την περίοδο 1987/88 με τη μεταγραφή του στην Αβελίνο. Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλοι όπως οι Χούτος, Βακουφτσής, Δέλλας, Καραγκούνης, Γεωργάτος, Ζαγοράκης, Νάστος.

Τη φετινή περίοδο στην Ιταλία αγωνίζονται έξι έλληνες ποδοσφαιριστές και ο Βασίλης Τοροσίδης με τη μεταγραφή του στη Ρόμα έγινε ο έβδομος. Ας δούμε όμως τι έχουν κάνει μέχρι τώρα ο καθένας στη γειτονική χώρα...

Αλέξανδρος Τζόρβας (Τζένοα):
Ο πρώην τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού μετακόμισε τη σεζόν 2011/12 στο Καμπιονάτο για λογαριασμό της Παλέρμο. Έπαιξε 11 συνολικά ματς και το περασμένο καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για την Τζένοα.

Ωστόσο, τα πράγματα για τον 31χρονο πορτιέρο δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα περίμενε καθώς δεν έχει αγωνιστεί ούτε λεπτό με την ομάδα της Γένοβας και βρίσκεται στη σκιά του Σεμπάστιαν Φρέι.

Βαγγέλης Μόρας (Βερόνα):
Θεωρείται πλέον από τους «παλιούς» Έλληνες στην Ιταλία και γνωρίζει καλά το ποδόσφαιρο της χώρας. Ο διεθνής αμυντικός δοκίμασε την τύχη του τη σεζόν 2007/08 στην Μπολόνια, ενώ έχει παίξει και στην Τσεζένα.

Φέτος είναι βασικός και αναντικατάστατος στη Βερόνα με 21 συμμετοχές και ηγείται της άμυνάς της, στην προσπάθεια ανόδου στη μεγάλη κατηγορία.

Σάββας Γκέντσογλου (Λιβόρνο):
Ο 23χρονος μέσος αποφάσισε πέρυσι τον Ιανουάριο να αφήσει την ΑΕΚ των χιλίων προβλημάτων για να δοκιμάσει την τύχη του στην β΄ κατηγορία της Ιταλίας με τη φανέλα της Σαμπντόρια. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να αγωνιστεί με την ομάδα της Γένοβας και το καλοκαίρι μετακόμισε στη Λιβόρνο.

Τα πράγματα τη φετινή σεζόν εξελίσσονται καλύτερα για τον πρώην άσο της ΑΕΚ παρόλο που στην αρχή είχε δυσκολίες. Ωστόσο, από τη στιγμή που η Λιβόρνο άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού του, ο Γκέντσογλου έχει κερδίσει θέση βασικού και αφήνει θετικές εντυπώσεις.

Παναγιώτης Ταχτσίδης (Ρόμα): Αυτή τη στιγμή ο νεαρός μέσος αποτελεί το πιο «καυτό» όνομα Έλληνα ποδοσφαιριστή στο Καμπιονάτο. Από το καλοκαίρι που η Ρόμα έβγαλε από τα ταμεία της 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του από την Τζένοα, ο Ζέμαν του εμπιστεύτηκε θέση στο αρχικό σχήμα και ο Ταχτσίδης τον δικαίωσε με τις εμφανίσεις του.

Έχει παίξει ήδη σε 12 ματς, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει χαθεί κι αυτός στη γενική μετριότητα της ομάδας του. Παρόλα αυτά κατάφερε να κερδίσει με την απόδοσή του στη Ρόμα μια θέση στην Εθνική Ομάδα.

Σωτήρης Νίνης (Πάρμα):
Μετά από μια εξαετία στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού, ο Νίνης μόλις στα 22 του πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στο Καμπιονάτο, με την φανέλα της Πάρμα. Είχε προλάβει να τραβήξει τα βλέμματα των Ιταλών στις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τη Ρόμα για το Europa League.

Στην Ιταλία πάντως, ο 23χρονος μέσος δεν γνωρίζει και τις καλύτερες μέρες της καριέρας του καθώς οι τρεις συμμετοχές του αποδεικνύουν ότι μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ανθρώπους της Πάρμα.

Παναγιώτης Κονέ (Μπολόνια): Μπορεί ο Ταχτσίδης ελέω Ρόμα να έχει το όνομα, ωστόσο ο Κονέ είναι αυτός που έχει τη χάρη. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός έχει κερδίσει τις εντυπώσεις ως τώρα με την φανέλα της Μπολόνια πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις.

Έχει αγωνιστεί με την ομάδα του σε 11 ματς και έχει σημειώσει 3 γκολ απέναντι σε Κατάνια, Νάπολι και Κιέβο. Μάλιστα, και στα τρία αυτά ματς η ομάδα του έχει πάρει τη νίκη. Δικαίως θεωρείται ο πιο φορμαρισμένος έλληνας ποδοσφαιριστής στη γειτονική χώρα.