p

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Όλες οι αλλαγές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Ευρείες αλλαγές στον πανεπιστημιακό και τεχνολογικό χάρτη φέρνει η «Αθηνά».
Συνολικά τα τμήματα που θα περιλαμβάνονται από φέτος στο μηχανογραφικό θα είναι 386, από 480 που ήταν πέρσι. Αθροιστικά συγχωνεύονται 97 τμήματα (20 πανεπιστημίου και 77 ΤΕΙ), ενώ περιορίζονται σε 51 οι πόλεις που φιλοξενούν υποδομές πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Οι αλλαγές από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθούν θα ισχύσουν άμεσα για όλους τους φοιτητές χωρίς να υπάρξει περίοδος προσαρμογής.

Οι φοιτητές των υπό συγχώνευση τμημάτων θα πάρουν το πτυχίο τους από το νέο Ίδρυμα στο οποίο θα ενταχθεί το τμήμα τους, ενώ αν χρειαστεί θα «μετακομίσουν» για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος το συνολικό ποσοστό της μείωσης δεν θα υπερβεί το 4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων

«Υπερ-ιδρύματα»

Στην Αθήνα δημιουργείται ένα νέο «ομοσπονδιακό» πανεπιστήμιο με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά τα πανεπιστήμια Πάντειο, Πειραιά, Οικονομικό Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Γεωπονικό και Χαροκόπειο.

Το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα Δ.Σ, ενώ οι νυν αρχές (πρυτανικές και Συμβούλια) δεν καταργούνται αλλά θα λειτουργούν κανονικά. Το κοινό Δ.Σ θα κάνει τον «στρατηγικό» σχεδιασμό του Ομόσπονδου Πανεπιστημίου.

Επίσης, δημιουργείται Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα στην Αθηνά στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Παράλληλα αναβαθμίζεται το Διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα συνδεθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών.

Πανεπιστήμια που συγχωνεύονται

Τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα, απορροφώνται από αλλά πανεπιστήμια. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος που διαιρείται με τα τμήματά της Λαμίας εντάσσονται στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ τα τμήματά του με έδρα την Κοζάνη μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι σε όλες τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό μεταφέρεται στα «μητρικά» Ιδρύματα.

Καταργούνται πλήρως οι πανεπιστημιακές και τεχνολογικές υποδομές από τις πόλεις Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λιβαδειά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.

Αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας με το πρόγραμμα συγχωνεύσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ προβλέπεται συνολική μείωση στον αριθμό των εισακτέων που δεν θα υπερβεί το 4%. Στα ΤΕΙ η μείωση θα κυμανθεί στο 30%, ενώ στα πανεπιστήμια ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 15% σε όλους τους τομείς, εκτός από το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και τις παιδαγωγικές σχολές.

Σημαντική θα είναι η μείωση στα ΤΕΙ του 5ου επιστημονικού πεδίου (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Τεχνολογικά Πληροφορικής, Μηχανικοί κ.λ.π.), όπου οι εισακτέοι από 4.500 θα μειωθούν σε 2.000.

real.gr