p

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Οτζαλάν:o άνθρωπος που νίκησε την Άγκυρα απο το κελί του.

H έγκριση του τουρκικού Κοινοβουλίου του νόμου που επιτρέπει τη χρήση της Κουρδικής γλώσσας στα δικαστήρια δείχνει πως το "πείσμα και ο αγώνας" τον Κούρδων δικαιώνεται. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έφτανε αυτή η μέρα της υποχώρησης της Άγκυρας.


Κι όμως  όταν ο Οτζαλάν  ίδρυε το PKK το 1978 και ξεκινούσε τον ένοπλο αγώνα εναντίον της Τουρκίας, όλοι είχαν υποτιμήσει τη δύναμη του. Όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε στη νήσο Ιμραλι όλοι θεώρησαν πως «τελείωσε». Κι όμως ο Οτζαλάν ξέρει να «γεννιέται από τις στάχτες του», παραμένει ο ηγέτης των Κούρδων. ενώ όσοι τούρκοι πρωθυπουργοί και αξιωματούχοι προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν είτε πέθαναν με ύποπτο τρόπο είτε ανατράπηκαν!

Μια απλή δήλωση του Οτζαλάν το Νοέμβριο που ζητούσε τον τερματισμό της απεργίας πείνας, ήταν αρκετή για να σταματήσουν την ενέργεια τους χιλιάδες Κούρδοι κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας.

ΟΣΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ «ΕΦΥΓΑΝ» 

Το 1992 και το 1993 ο πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ είχε ξεκινήσει έμμεσο διάλογο με τον Οτζαλάν μέσω του Τζελάλ Ταλαμπανί. Είχε πετύχει προσωρινή εκεχειρία και συζητούσε με τον Οτζαλάν για οριστική λύση του Κουρδικού με κάποιου είδους αυτονονομίας.. Ο τότε αρχηγός της στρατοχωροφυλακής Εσρέφ Μπίτλις έπαιζε σημαντικό ρόλο στον τρόπο προσέγγισης του ΚούρδοΥ ηγέτη. Ο ξαφνικός ύποπτος θάνατος του Οζάλ , και το ύποπτο επίσης αεροπορικό δυστύχημα όπου πέθανε ο Μπίτλις, τελείωσαν όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κουρδικού.

Ο πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν το 1996 είχε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας μ τον Οτζαλάν για εκεχειρία, αλλά ο ίδιος ανατράπηκε με το μετα-μοντερνο πραξικόπημα των τούρκων στρατηγών στις 28 Φεβρουαρίου του 1997.

Παρόμοιες προσπάθειες έκαναν και οι κυβερνήσεις Ετζεβίτ αλλά και οι τούρκοι στρατηγοί όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Taraf, όμως δεν πέτυχαν είτε λόγω προβοκάτσιας είτε λόγω απροθυμίας.

Η πιο σοβαρή προσπάθεια διαλόγου έγινε στο Οσλο ανάμεσα ηγετικών στελεχών του PKK και του διοικητή της ΜΙΤ το 2011. Ενώ όλα προχωρούσαν καλά, διέρρευσαν τα ηχητικά ντοκουμέντα των συνομιλιών , από κάποιους που ήθελαν να σαμποτάρουν τη λύση, και οι συνομιλίες διακόπηκαν.

Γι’αυτό και στις συνομιλίες ανάμεσα στον Οτζαλάν και ΜΙΤ, τώρα όλοι προχωρούν μεθοδικά και ηδη έχει προετοιμαστεί η τουρκική κοινή γνώμη. Αν ο Ερντογάν, δεν έχει την ίδια μοίρα με του προκατόχους του, ή δεν σαμποταριστούν με κάποιο τρόπο οι διαπραγματεύσεις, στο Κουρδικό θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί ακόμη και ο Οτζαλάν από το κελί του.