p

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Κορυφαία Παιδική Σειρα: Ο Σερίφης του Διαστήματος & οι Αστρομαχητές - Saber Rider and the Star Sheriffs (pics + videos)

Στο μακρινό μέλλον, οι άνθρωποι έχουν διαδώσει τον πολιτισμό τους πέρα από τη γη και τους πλανήτες που έχουν αποικήσει δημιουργώντας τα Νέα Σύνορα. Προκειμένου να προστατευθούν οι νέοι άποικοι και να διατηρηθούν οι νόμοι στα Νέα Σύνορα, δημιουργήθηκε το Ιππικό του Διαστήματος. Το Ιππικό του Διαστήματος είναι στην ουσία μια στρατιωτική οργάνωση, που περιλαμβάνει στρατό και στόλο σκαφών για να προστατεύσει τα Νέα Σύνορα.


Μια μονάδα του Ιππικού περιλαμβάνει ειδικούς χειριστές γνωστούς ως Αστροφύλακες (ή Αστρομαχητές). Ο βασικός εχθρός του Ιππικού και των Αστροφυλάκων είναι μια φυλή από μη-ανθρώπινα όντα γνωστά ως Καπνοόντα (Vapor Beings ή Outriders ή Deathculas στη γιαπωνέζικη) όπως ο Βάνκχο, τα οποία μεταπηδούν στη διάστασή μας προκειμένου να την κατακτήσουν.


Στη διάσταση των αστροφυλάκων διασκεδάζουν, μα τα Καπνοόντα δεν μπορούν να διασκεδάσουν γιατί δεν ξέρουν πώς. Γεμίζουν τον ουρανό με την αβάσταχτη οργή τους, επιτίθενται στους άποικους, καταστρέφουν τις πόλεις και κάνουν απαγωγές των ανθρώπων, με στόχο την εξαγωγή διαφόρων μετάλλων και κρυστάλλων από το έδαφος.

Τα Καπνοόντα είναι ανώτερα από τους ανθρώπους στην τεχνολογία μάχης, έχοντας στην κατοχή τους μια λεγεώνα από γιγαντιαία ρομπότ με ισχυρή δύναμη πυρός, ενάντια στην οποία οι στόλοι του Ιππικού δεν μπορούν να συγκριθούν. Για να υπάρξει πιθανότητα ενάντια σε μια τέτοια υπεροχή, το Ιππικό του Διαστήματος κατασκευάζει ένα πειραματικό σκάφος, γνωστό ως Ράμροντ, που έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα ισχυρό ρομπότ που μπορεί να παλέψει με τα ρομπότ των Καπνοόντων με ίσους όρους.



Η σειρά είναι από αυτές που στην Ελλάδα οι περισσότεροι θα συμφωνούσαμε πως ήταν φανταστική (για να μιλάμε αντρίκια: ήταν γαμάτη!). Εξαιρετικά δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές του '90, προβλήθηκε από διάφορα τοπικά κανάλια (New Channel, Ναύπακτος TV κ.ά.).



Το intro της είναι από αυτά που μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας και όταν το ακούμε η τρίχα στέκεται κάγκελο, ακόμα και τώρα. Μια σειρά που μοιάζει με το Voltron, που έχουν τους ίδιους συντελεστές, όμως σε αντίθεση με τους Αστρομαχητές, στο Voltron είχαμε συχνές επαναλήψεις στο σενάριο, περισσότερη δράση και μάχες που γίνονταν στη Γη.



 
 


 Οι τύποι που δημιούργησαν αυτή τη σειρά, είχαν την ιδέα να δώσουν στους “κακούς” μορφές εξωγήινων όντων από άλλη διάσταση που όταν χάνουν τη μάχη δεν σκοτώνονται, αλλά γίνονται καπνός και επιστρέφουν στη διάστασή τους. Αυτό επέτρεψε την πιο βίαιη αίσθηση στη δράση και χωρίς λογοκρισία, αφού δεν είχαμε μάχες μεταξύ των ανθρώπων. Το Studio Pierrot, μετά το Voltron, έκανε φοβερή δουλειά στο animation με πολύ λίγες επαναλαμβανόμενες σκηνές, και ελάχιστα προβλήματα στην ποιότητα του. Δεν είναι σαν το Ρόμποτεκ σε πολυπλοκότητα και σε βάθος, είναι όμως αρκετά ελκυστικό για τους φίλους του animation.

Όλα ξεκίνησαν το 1986, όταν η World Events Productions πήρε τα δικαιώματα του γιαπωνέζικου anime Sei Jushi Bismark (Star Musketeer Bismarck) του 1984, μιας σειράς anime με εκπληκτικό soundtrack (Mio - Mystery Call Me).




H World Events Productions επεξεργάστηκε και ξανάγραψε τη σειρά, ενσωματώνοντας τα ορίτζιναλ επεισόδια (46 από τα 51) και δημιουργώντας 6 νέα, μέχρι την κυκλοφορία της σειράς το 1987.
Η σειρά μας παρουσιάζει την ιστορία του Σερίφη του Διαστήματος (Saber Rider), ενός μυθικού, ευγενικού βρετανού καβαλάρη, του διοικητή του Ράμροντ, ειδικού στα ξίφη και στα άλογα, καβαλάρη του Ατρομήτου, ενός αλόγου-ρομπότ που τρώει ζαχαρίτσες και της ομάδας του, των Αστρομαχητών (Star Sheriffs) που αποτελείται από:

- Έναν κυνηγό επικηρυγμένων, τον φωνακλά cowboy αμερικανό, τον Κόλτ (Colt), ένα είδος καθαρόαιμου. Ο πιο γρήγορος πιστολάς στα νέα σύνορα.

- Έναν οδηγό αγώνων με υπερβολική τόλμη. Ο γιαπωνέζος ραλίστας έχει πολύ θάρρος μα παραείναι ενθουσιώδης. Αυτό που λέμε ατίθασος. Είναι ο πιο νέος αστροφύλακας, είναι ο Κεραυνός (Fireball), ο οδηγός του Κόκκινου Τούρμπο αλλά και του Ράμροντ, ο οποίος στην γιαπωνέζικη version ήταν ο αρχηγός.

- Και τον εγκέφαλο των επιχειρήσεων, ένα όμορφο κορίτσι από το αρχηγείο του ιππικού, που εκπαιδεύτηκε από τον Στρατηγό Ασπρογέρακα, την Απρίλια (April), την βόμβα στην καρδιά του υποψήφιου Αστροφύλακα Τζέσε Μπλου που την ερωτεύτηκε σε ένα μάθημα αυτοάμυνας, για να αλλάξει στρατόπεδο αργότερα προσπαθώντας να εκδικηθεί την απόρριψη (είχε πολλές ευθύνες και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός του είπε τότε), και μετά την πάτησε τόσο με τον Σερίφη όσο και με τον Κεραυνό. Σκληρή αλλά πολύ κουλ γκόμενα.







Ο “Σερίφης του Διαστήματος και οι Αστρομαχητές” ήρθε σε μια περίοδο που ηρεμούσε σιγά-σιγά η έκρηξη του 80s animation, και αποτέλεσε συνέχεια της Space Western σκηνής, μαζί με τα Bravestarr και Galaxy Rangers (σκουπίδια στη σύγκριση), με διαφορετική αισθητική όμως. Στην Ελλάδα, λόγω της “φοβερής” μετάφρασης, δεν ήταν λίγες οι φορές που βλέπαμε στο πρόγραμμα “Ο Σερίφης του Διαστήματος” και λέγαμε “ωραία θα δώσουμε σπέρμα και σήμερα”, όμως αντ' αυτού βλέπαμε ένα σούπερ γκέι καουμπόυ να τον σώνει από του χάρου τα δόντια κάθε φορά ο πιστός του σύντροφος, ένα βαρβάτο άλογο με μια καραμπινάρα.

www.topeiraxtiri.gr

Αυτό ήταν το Bravestarr και στην Ελλάδα προβλήθηκε ως “Ο Σερίφης του Διαστήματος”. Δεν ήταν η μοναδική φορά που παθαίναμε σοκ από την ξενέρα λόγω μπερδέματος στον τίτλο. Οι Ghostbusters της Filmation είναι ίσως το πιο τρανό παράδειγμα. Και το Bravestarr της Filmation ήταν. Και δεν φτάνει που άλλο θέλαμε να δούμε και άλλο μας πασάρανε, ήμασταν υποχρεωμένοι να ακούσουμε και το (όπως και στα Χη μαν, Ση ρα) ηθικό μάθημα προς στο τέλος του επεισοδίου. Λες και ‘μεις, παιδιά τότε, είχαμε όρεξη να ακούμε τις φλωριές της Filmation.


Πίσω στη σειρά μας. Η σειρά ακολουθεί μια αρκετά τυποποιημένη φόρμουλα, με 52 επεισόδια γεμάτα με ηδονιστική δράση (και χαρακτηριστικό τέλος - τη νίκη του γιγαντιαίου ρομπότ, του μυστικού αμυντικού όπλου Ράμροντ), αισθητική Western και λίγο μελόδραμα. Ο θρίαμβος της σειράς όμως, βρίσκεται στο συνεκτικό και συνεπές του animation, και στη σπλαχνική φύση της δράσης του, στο εκπληκτικό soundtrack του Dale Schacker που ρίχνει γροθιά στα ηχεία και μαστιγώνει το μυαλό μας. Η σειρά έχει ένα από τα καλύτερα sound design και μουσική της εποχής.



Έτσι λοιπόν άρχισαν όλα. Ένας κυνηγός επικηρυγμένων, ένας ραλίστας και ένα όμορφο κορίτσι από το αρχηγείο του ιππικού. Όλοι μαζί έδωσαν μια υπόσχεση. Να παλέψουν για την ελευθερία μας στα Νέα Σύνορα. Όπου τους οδηγεί ο κίνδυνος. Όπου τους χρειαστούν οι άνθρωποι. Εκεί θα βρείτε σίγουρα, τους Αστρομαχητές. Εκεί που εμφανίζονται οι εισβολείς, ψηλά στους ουρανούς, λούζοντάς τους με λέιζερ για να εξατμίσουν αυτές τις οχιές και να τις στείλουν πίσω στη διάστασή τους, δίνοντάς τους ένα μάθημα: όποιος δεν έχει μυαλό, έχει πόδια.


Can you feel the thunder inside?





ΠΗΓΗ: www.topeiraxtiri.gr