p

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Top10: Υποχθόνιες... ταινίες κόμικ (pics)

Η μόδα στο Hollywood εδώ και αρκετά χρόνια, πέρα από το βανδαλισμό της ελληνικής μυθολογίας, προστάζει τη δημιουργία ταινιών με πρωταγωνιστές υπερήρωες. Πόσοι Batman και Spiderman έχουν περάσει από τα μάτια μας;
Τι να λέμε τώρα; Iron man, Hulk, Thor, Daredevil, όλα ένα και το αυτό είναι: σχεδόν πάντα απλοποιημένο στόρυ (σε σχέση με το κόμικ), με κακούς που έχουν μεταμορφωθεί σε καρικατούρες του εαυτού τους, ενώ οι κοπέλες–αντικείμενα του πόθου των ηρώων παρουσιάζονται πολύ μυγιάγγιχτες. Λυπάμαι, αλλά η M.J. δεν περίμενε τον Spiderman μια ζωή για να τη σώσει. 

Παρολαυτά, πόσες και πόσες ταινίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και αγνοούμε πλήρως (ή έχουμε ξεχάσει) πως προέρχονται και αυτές από κόμικ;. Με αφορμή, λοιπόν, το αφιέρωμα του προηγούμενου μήνα σχετικά με τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο -και ως απαραίτητο συμπλήρωμα, αυτό το μήνα το Top10  "μελετά" τις 10+2 πιο... υποχθόνιες ταινίες κόμικ.


 

1] Red Sonja (1985)


Μερικά χρόνια μετά την εμφάνιση του Arnold (σ.σ. Schwarzenegger) στο ρόλο του  Conan, επιστρέφει για να ξαναπαιξει σε ταινία βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ του Robert Howard. Σε κάποιο τεύχος εμφανίζεται η "Red Sonya" (και όχι Red Sonja όπως στην ταινία), δημιούργημα των Roy Thomas, συγγραφέα, και Barry Windsor-Smith, σκιτσογράφου.


 

2] Το Κοράκι (1994)


Βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ του James O’ Barr, το οποίο βασίστηκε στο Κοράκι του E.A. Poe, ήταν το κύκνειο άσμα του Brandon Lee, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ο ίδιος υποδύεται τον μουσικό που, μετά τη δολοφονία αυτού και της αρραβωνιαστικιάς του, γυρίζει από τον κόσμο των νεκρών με σκοπό να πάρει εκδίκηση.
 

3] Blade (1998)


Ναι, και το "Blade" είναι –έστω και λίγο– βασισμένο σε κόμικ. Σε έναν κόσμο που μεσουρανούν οι βρυκόλακες, έρχεται ο Blade, μισός άνθρωπος–μισός βρυκόλακας (;), ο οποίος, αν και θα έπρεπε να παίζει την Ελβετία, να είναι τελείως ουδέτερος, αποφασίζει να κάνει το καλό και να κυνηγήσει τα αιμοσταγή πλάσματα.

 

4] From Hell (2001)


Το κόμικ From Hell κυκλοφόρησε από το 1991 έως το 1996, δημιουργοί του οποίου ήταν ο συγγραφέας Alan Moore και ο σκιτσογράφος Eddie Campbell. Όπως και στην  ταινία, η κεντρική ιστορία ερευνούσε τους λόγους που οδήγησαν τον Tζακ τον Αντεροβγάλτη να διαπράξει τους φόνους, βάσει της επιστολής του ίδιου με την ονομασία “From Hell”.
 


5] Οι Άνδρες με τα Μαύρα (1997)


Η σειρά κόμικ πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 1990 κυκλοφορώντας τρία τεύχη. Το 1994, η εταιρεία στην οποία άνηκε αγοράστηκε από τη Marvel, συνεχίζοντας την κυκλοφορία τους μέχρι τη δημιουργία της ταινίας, το 1997.
 

6] Ο Δρόμος της Απώλειας (2002)


To κόμικ είναι με τη σειρά του βασισμένο σε ένα ιαπωνικό manga, ενώ το ίδιο κυκλοφορούσε από τη θυγατρική εταιρεία της DC Comics, την Paradox. Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks, λαμβάνει χώρα το 1931, ενώ παρακολουθούμε την ιστορία ενός πληρωμένου δολοφόνου που ζητά εκδίκηση μετά τη δολοφονία της οικογένειάς του από τη μαφία.
 

7] 30 Days of Night (2007)


To κόμικ κυκλοφόρησε το 2002 σε 12 μόνο τεύχη. Πάλι βρυκόλακες, αυτή τη φορά στην Αλάσκα, και σε περίοδο που θα έχουν νύχτα για 30 συνεχόμενες μέρες στη σειρά. Ε, δεν γίνεται να μην υπάρχει φως για 30 μέρες και οι βρυκόλακες να κάτσουν στ’ αυγά τους. Το περιμένατε;
 

8] Persepolis (2007)

Εντάξει, ναι, είναι ευρέως γνωστό πως το "Persepolis" είναι βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ της Marjiane Satrapi, το οποίο παράλληλα αποτελεί και την αυτοβιογραφία της. Πάντως είναι ωραίο να βλέπεις κάποια να σκέφτεται τη ζωή της ως μια αλληλουχία εικόνων και όχι απλώς σαν βιβλίο.
 
 
9] V for Vendetta (2005)

Η πρώτη ιστορία του "V For Vendetta" κυκλοφόρησε το 1982 στο κόμικ Warrior. Στη συνέχεια, και μετά την ακύρωση του Warrior, το κόμικ έγινε πολύ γνωστό και το 1988 άρχισε να εκδίδεται αυτόνομα.
 

10] Barbarella (1968)

Αν και μερικοί το έχετε ξεχάσει, η σέξυ Barbarella ξεκίνησε από το χαρτί το 1964. Το γαλλικό κόμικ ήταν ένας φόρος τιμής στη γυναίκα και εξυμνούσε τη σεξουαλική απελευθέρωσή του "ωραίου φύλου". Η ηρωίδα Barbarella ζει διάφορες περιπέτειες ταξιδεύοντας από τον έναν πλανήτη στον άλλον, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγκεκριμένες περιπέτειες λαμβάνουν ερωτικό και σεξουαλικό χαρακτήρα.


+ 2 ταινίες που δεν θα θέλαμε να ξέρουμε πως υπάρχουν:
 

Faust: Love of the Damned (2001)


Ναι, είναι ο Faust του Goethe. Και ναι, είχε γίνει και κόμικ από τον Tim Vigil και David Quinn. Όχι, δεν είναι καλό.
 


Killer Condom (1996)

Σαρκοφάγο προφυλακτικό. Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα.


ΠΗΓΗ: www.topeiraxtiri.gr