p

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου! (pics)

Δεδομένου ότι από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, μόλις ένα έχει παραμείνει για να θυμίζει τα τότε μεγαλεία, εμείς θα σας παρουσιάσουμε επτά σύγχρονες κατασκευές που αναμένεται να μείνουν στην μετέπειτα ιστορία.


Πέρα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και τα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία και περιοχές Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπάρχουν και σύγχρονες κατασκευές που αξίζουν το θαυμασμό μας και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα νέα θαύματα του σύγχρονου κόσμου.

Από τα επτά αρχαία θαύματα, ένα μόνο έχει μείνει για να θυμίζει το μεγαλείο των τότε χρόνων: η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο. Τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί και ως επί το πλείστον ξεχαστεί.

Με ένα λοιπόν μόνο από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου να διατηρείται μέχρι σήμερα, το ίδρυμα New7Wonders Foundation αποφάσισε να… επικαιροποιήσει τη λίστα με τα θαύματα του κόσμου.

Έτσι, το 2007, μετά από μια παγκόσμια δημοσκόπηση όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, δημιουργήθηκε μια νέα λίστα. Αλλά πολλά από τα νέα μέλη, δεν ήταν καθόλου σύγχρονα –όπως το Μάτσου Πίτσου, το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Ταζ Μαχάλ.

Εμείς, θα ασχοληθούμε με τις νεότερες κατασκευές και με εντυπωσιακές δημιουργίες της εποχής μας που φαίνεται πως θα μείνουν στην ιστορία. Ακολουθούν λοιπόν τα επτά… σύγχρονα θαύματα του κόσμου, που ολοκληρώθηκαν μετά το 2000 και καταφέρνουν να ξεπερνούν, τόσο τα τεχνικά, όσο και τα αισθητικά όρια.

    Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου (3)
  • Burj Khalifa, Ντουμπάι
Το Burj Khalifa ( www.burjkhalifa.ae ) ή αλλιώς Burj Dubai, είναι ένας ουρανοξύστης στο Dubai, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα και 160 ορόφους. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2004 και ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2009, ενώ τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου 2010. Άλλα ρεκόρ που κατέχει είναι αυτά του υψηλότερου παρατηρητηρίου στον κόσμο (124ος όροφος, στα 442 μέτρα, της πισίνας στο υψηλότερο σημείο στον κόσμο (76ος όροφος), ενώ έχει και Τζαμί στο υψηλότερο σημείο στον κόσμο (158ο όροφος). Και όλα αυτά στο Dubai.


  • Εθνικό στάδιο του Πεκίνου (Φωλιά του πουλιού), Πεκίνο
Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου (2)
Το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου ( www.n-s.cn/en/ ), γνωστό επίσης και ως «Φωλιά Πουλιού», λόγω της αρχιτεκτονικής του, είναι ένα στάδιο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2008 στο Ολυμπιακό Πάρκο της πρωτεύουσας της Κίνας και χωρά 91.000 θεατές. Το στάδιο φιλοξένησε τα βασικά αθλήματα στίβου για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, καθώς επίσης και τις τελετές έναρξης και λήξης. Βρίσκεται ανατολικά του Εθνικού Κέντρου Υγρού Στίβου του Πεκίνου.
  • 30 St Mary Axe (γνωστό και ως Gherkin), Λονδίνο
Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου (1)

Το 30 St Mary Axe (ανεπίσημα γνωστό και ως Gherkin) είναι ένας ουρανοξύστης στην οικονομική συνοικία City του Λονδίνου ( www.30stmaryaxe.com ). Ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2003 και εγκαινιάστηκε στα τέλη Μαΐου του 2004. Έχει 41 ορόφους και ύψος 180 μέτρα και βρίσκεται στο χώρο του πρώην Baltic Exchange, που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό το 1992 από την έκρηξη μιας βόμβας. Το ιδιαίτερο κτήριο σχεδιάστηκε από τον Norman Foster και αποτελεί πλέον σύμβολο του Λονδίνου και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες κατασκευές του.
  • The Shard, Λονδίνο
Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου (6)

Το Shard ( www.the-shard.com ), είναι ένας ουρανοξύστης 95 ορόφων στο Λονδίνο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009 και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 5 Ιουλίου 2012, ενώ άνοιξε για το κοινό την 1η Φεβρουαρίου 2013. Έχει ύψος 309,6 μέτρα και είναι το ψηλότερο κτήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο ψηλότερο στην Ευρώπη και το δεύτερο ψηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Shard αντικατέστησε το Southwark Towers, ένα κτήριο γραφείων με 24 ορόφους, κατασκευασμένο το 1975. Ο Renzo Piano συνεργάστηκε με το αρχιτεκτονικό γραφείο Broadway Malyan, κατά τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού του κτηρίου. Έχει 95 ορόφους συνολικά, από τους οποίους αξιοποιούνται οι 72. Στο 72ο όροφο, σε ύψος 245 μέτρων βρίσκεται το υψηλότερο παρατηρητήριο στο Λονδίνο. Η κατασκευή του προκάλεσε έντονη κριτική καθώς θεωρήθηκε ότι καταστρέφει το αστικό τοπίο του Λονδίνου και επισκιάζει τη γέφυρα του Λονδίνου και τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου, δύο από τα πιο διάσημα μνημεία της πόλης.
  • Walt Disney Concert Hall, Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου (8)

Η αίθουσα συναυλιών Walt Disney Concert Hall ( www.musiccenter.org ) στη South Grand Avenue του Λος Άντζελες, είναι η τέταρτη αίθουσα του Los Angeles Music Center και έχει χωρητικότητα 2.265 άτομα.

Η σύζυγος του Walt Disney χρηματοδότησε το 1987 το κτήριο ως δώρο για τους κατοίκους του Λος Άντζελες, προς τιμήν του Walt Disney και της αφοσίωσής του στις τέχνες και την πόλη. Η αίθουσα σχεδιάστηκε από τον Frank Gehry και άνοιξε στις 24 Οκτωβρίου 2003. Τόσο η αρχιτεκτονική του Frank Gehry, όσο και η ακουστική της αίθουσας συναυλιών, έχουν κερδίσει πολλούς επαίνους.

    Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου (4)
  • One World Trade Center (γνωστό και ως Freedom Tower), Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Το One World Trade Center (σε συντομία 1 WTC), είναι το κύριο κτήριο του νέου συγκροτήματος World Trade Center στο Lower Manhattan της Νέας Υόρκης ( http://onewtc.com ). Είναι ένας ουρανοξύστης 104 ορόφων, υπό κατασκευή, στη βορειοδυτική γωνία του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στη θέση του World Trade Center που καταστράφηκε. Η κατασκευή των θεμελίων ξεκίνησε στις 27 Απριλίου 2006 και η ατσάλινη κατασκευή του πύργου ολοκληρώθηκε στις 30 Αυγούστου 2012.
Με την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2013, το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου θα είναι το ψηλότερο κτήριο στο δυτικό ημισφαίριο και το τρίτο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, με ύψος που φτάνει τα 541 μέτρα.




  • Κέντρο Επιστημών Phaeno, Wolfsburg, Γερμανία
Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου (5)

Το Κέντρο Επιστημών Phaeno ( www.phaeno.de ) είναι ένα διαδραστικό κέντρο στο Wolfsburg της Γερμανίας, που ολοκληρώθηκε το 2005. Αποτελεί μέρος της προοδευτικής πολεοδομίας του Δήμου Wolfsburg. Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998, ενώ στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2000, κέρδισε η διάσημη αρχιτέκτονας Zaha Hadid. Το Phaeno άνοιξε για το κοινό στις 24 Νοεμβρίου 2005, με πάνω από 250 διαδραστικά εκθέματα. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έχει περιγραφεί ως «υπνωτικό έργο αρχιτεκτονικής -το είδος του κτηρίου που μεταμορφώνει εντελώς το όραμά μας για το μέλλον». Ο σχεδιασμός του κέρδισε το 2006, το Ευρωπαϊκό Βραβείο RIBA, καθώς και το βραβείο του Ινστιτούτου Μηχανικών, Institution of Structural Engineers Award.