p

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η Ιταλία στριμώχνει την ΕΚΤ στη γωνία

Ο εφησυχασμός τελείωσε, η ευρωπαϊκή κρίση επέστρεψε. Αυτό είναι το σύνθημα που επικρατεί από χθες το βράδυ στα dealing rooms και στα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων επενδυτικών οίκων.


Ανεξάρτητα από τη λύση που θα δοθεί τελικά στο πολιτικό αδιέξοδο της Ρώμης, οι αναλυτές περιμένουν μάχη για τις πολιτικές της ανάπτυξης έναντι εκείνων της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, και καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στην Ιταλία, αλλά ενδεχομένως και σε άλλες χώρες της περιφέρειας, αφού όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ο πειρασμός του λαϊκισμού είναι μεγάλος.

Για τις αγορές, τα όσα αυτή τη στιγμή εκτυλίσσονται στην Ιταλία, είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο. Η βουτιά του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 μηνών και η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών, θεωρείται ενδεικτική της αναζωπύρωσης των εντάσεων της κρίσης, που θα πρέπει να αναμένεται στις αγορές.

Κυρίως, όπως προειδοποιεί ο Nicholas Spiro, γενικός διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy, οι εξελίξεις στην Ιταλία ενδέχεται να υπονομεύσουν την αξιοπιστία που έως τώρα απολάμβανε στις αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το πρόγραμμα OMT της, για την απεριόριστη αγορά ομολόγων.

Η Deutsche Bank συμφωνεί. “Η αξιοπιστία ολόκληρου του οικοδομήματος (του προγράμματος OMT) εξ αρχής στηριζόταν στην εκτίμηση ότι ένα μνημόνιο μπορούσε να συμφωνηθεί, εάν χρειάζεται, και κυρίως, να εφαρμοστεί. Οι ιταλικές εκλογές έχουν δείξει ότι αυτή η εκτίμηση δεν είναι κατ΄ ανάγκη αληθινή”, σημειώνει ο Gilles Moec, του οίκου.

Πριν από τις εκλογές, οι αναλυτές της Mediobanca έγραφαν σε έκθεσή τους ότι μια νίκη Berlusconi ίσως είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ιταλία. Αφού κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε την αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας, αναγκάζοντάς την να προσφύγει στο μηχανισμό OMT της ΕΚΤ.

Πλέον, τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο απλά.

Κάποιοι αναλυτές φοβούνται ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμα και να αποσύρει τη στήριξή της προς την Ιταλία, εάν διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Mario Monti καθυστερεί ή και εγκαταλείπεται. Εξάλλου, το σχέδιο OMT προβλέπει ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μόνο τα ομόλογα των χωρών που έχουν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Αλλά ακόμα και εάν η ΕΚΤ θελήσει να στηρίξει την Ιταλία, ίσως διαπιστώσει ότι... δεν μπορεί. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της JP Morgan, David Mackie, η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να μην έχει αρκετή δύναμη πυρός για να βοηθήσει την Ιταλία.“

Η ΕΚΤ έχει κάνει πολλά για να στηρίξει την περιοχή κατά τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, καθ' όλη τη διάρκεια αυτή επέμενε ότι υπάρχει ένα όριο στα αποτελέσματα που μπορεί να επιτύχει η νομισματική πολιτική. Κατά την άποψη της ΕΚΤ, η δική της απάντηση στην κρίση θα πρέπει να συμπληρωθεί από τις εξελίξεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (με τη δημιουργία κατάλληλων θεσμών) όσο και σε εθνικό επίπεδο (με τη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή”, εξηγεί ο Mackie.

Όμως, ακόμα και εάν η ΕΚΤ βρει τελικά μια λύση για να στηρίξει την Ιταλία, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολύ γρήγορα και την επόμενη εστία της κρίσης, την Ισπανία.
Ήδη, η επιδείνωση του κλίματος στις ιταλικές αγορές είχε σαφείς επιπτώσεις στα ισπανικά ομόλογα και τις μετοχές της χώρας, δείχνοντας ότι το λεγόμενο “contagion” της ευρωπαϊκής κρίσης έχει ξυπνήσει και πάλι.

Πάντως, στην περίπτωση της Ισπανίας, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Ευρώπη αναμένεται να τηρήσουν λιγότερο αυστηρή στάση, εκτιμά η JP Morgan. Εάν θεωρήσουν ότι η χώρα δεν είναι παρά μια παράπλευρη απώλεια της ιταλικής πολιτικής κρίσης, τότε, οι όροι για τη στήριξή της από την ΕΚΤ δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληροί.

Πηγή: newmoney.gr