p

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ο νέος φόρος για τα ακίνητα

Σε συμφωνία για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα επιβληθεί από το 2014 για όλα τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής γης, έχουν καταλήξει οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Απομένει να τραβήξουν την «κόκκινη γραμμή» για το αφορολόγητο όριο που σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα είναι 50.000 ευρώ για την ατομική περιουσία.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στα χέρια τους τα κόμματα ως αποτέλεσμα του διαλόγου που προηγήθηκε, ο φόρος θα επιβληθεί στη συνολική αξία της περιουσίας των Ελλήνων που εκτιμάται (με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές) σε 1,3 δισ. ευρώ.

Ο φόρος θα επιβληθεί με προοδευτική κλίμακα και θα έχει συντελεστές από 0,1% ως 1,5% και η μέση επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο 0,15% επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, από τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητων δεν θα εξαιρεθεί κανένα ακίνητο, ούτε εκτός σχεδίου.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών για τη συνολική αντικειμενική αξία όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην επικράτεια.

Η αντικειμενική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ανέρχεται με βάση τις τιμές ζώνης της Εφορίας του Μαρτίου του 2007 που ισχύουν ως σήμερα σε 520,5 δισ. ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων εκτιμάται σε 250 δισ. ευρώ. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τη συνολική αντικειμενική αξία αγροτεμαχίων και εκτός σχεδίου ακινήτων που ως σήμερα παραμένουν αφορολόγητα να διαμορφώνεται σε περίπου 450-500 δισ. ευρώ.

Η ετήσια επιβάρυνση για το σύνολο των φορολογουμένων θα διαμορφώνεται πάνω από 2 δισ. ευρώ με την πλειονότητα των ιδιοκτητών που διαθέτουν μόνο αστικά ακίνητα να παραμένουν αφορολόγητοι. Όμως για πρώτη φορά θα επιβληθεί φόρος και στα αγροτεμάχια που ως σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών τα είχε αφήσει στο φορολογικό απυρόβλητο. Μάλιστα τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται χωριστά από τα υπόλοιπα ακίνητα. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και αγροτεμαχίου αξίας 120.000 ευρώ θα φορολογηθεί για κάθε περιουσιακό στοιχείο ξεχωριστά και όχι για ιδιοκτησία 270.000 ευρώ.

Πατήστε πάνω στην εικόνα και διαβάστε αναλυτικά τον πίνακα



Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι «είναι ο πιο δίκαιος φόρος που υπάρχει, και από την εφαρμογή του δεν θα προέλθουν περισσότερα έσοδα από αυτά που εισπράττει το Δημόσιο σήμερα με τους διάσπαρτους φόρους στα ακίνητα. Μάλιστα, για πολλές κατηγορίες φορολογουμένων θα υπάρξει ελάφρυνση σε σχέση με το Τέλος που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ».

«Το Βήμα» παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η διακομματική επιτροπή και σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336, εκ των οποίων αφορολόγητοι θα παραμείνουν 2.769.177 πολίτες που εμφανίζονται στην Εφορία να έχουν ατομική περιουσία (πλην αγροτεμαχίων) αντικειμενικής αξίας ως 50.000 ευρώ.

Με τον Ενιαίο Φόρο θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ακινήτων, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν με φόρο επί των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που διαθέτουν.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 πολίτες, ενώ ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ 27.198 φορολογούμενοι.

Παραδείγματα

Από τον πίνακα με την τελική φορολογική κλίμακα βάσει της οποίας θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες προκύπτουν τα έξης:

-Ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία από 50.000 ως 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν κατά μέσο με 50 ευρώ. Ίσως όμως το ποσό αυτό να αυξηθεί εφόσον κατά τον τελικό υπολογισμό των εσόδων προκύψει ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα και άρα θα πρέπει να επιβληθεί υψηλότερος φορολογικός συντελεστής.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία ως 200.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ετήσιο φόρο περίπου 225 ευρώ, ενώ σε ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ ο ετήσιος φόρος θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 425 ευρώ.

-Στο υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν ατομική περιουσία της τάξεως των 300.000-400.000 ευρώ να επιβαρύνεται με περίπου 900 ευρώ κάθε χρόνο.

Οι επιχειρήσεις

Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φύση των ακινήτων, αλλά και την έκτασή τους.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ