p

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Βαρύ πένθος στους "λιμνανθρώπους": έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο θρυλικός πρόεδρος των Λέικερς, Τζέρι Μπας

Μαύρες στιγμές βιώνουν οι φίλοι των Λέικερς, αλλά και ολόκληρου του ΝΒΑ, καθώς τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του ιστορικού ιδιοκτήτη της ομάδας, Τζέρι Μπας.


Ο 80χρονος πρόεδρος των "λιμνανθρώπων" είχε βαρύ ιατρικό ιστορικό, καθώς του είχε διαγνωστεί καρκίνος. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, και συγκεκριμένα από την προηγούμενη Πέμπτη, ο Μπας νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, σε κρίσιμη κατάσταση. Το ρεπορτάζ, μάλιστα, έλεγε πως πολλοί παίκτες των Λέικερς επισκέπτονταν τον εκατομμυριούχο πρόεδρο, προκειμένου να του πουν το τελευταίο αντίο.

«Δεν θέλω απλά νικητές. Θέλω πρωταθλητές»: Η ατάκα του Τζέρι Μπας στο περιοδικό "People", το Φεβρουάριο του 1980, έδειχνε πως ο 47χρονος (τότε) νέος πρόεδρος των Λέικερς είχε μεγάλα σχέδια για την ομάδα που είχε αγοράσει.

Έχοντας, άλλωστε, δουλέψει, ως νεαρός, στην αεροδιαστημική τεχνολογία για αεροσκάφη τύπου Ντάγκλας, στην Καλιφόρνια, γνώριζε καλά από… απογειώσεις.

Έφερε τα μεγαλύτερα αστέρια

O πρόεδρος-"θρύλος" της κορυφαίας ομάδας του ΝΒΑ έφυγε "γεμάτος" από υπέροχες αναμνήσεις, που, ουσιαστικά, ο ίδιος δημιούργησε, αφήνοντας μια πολύ βαριά κληρονομιά.

Αγόρασε το 1979 τους Λέικερς, έναντι 67,5 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον Τζακ Κεντ Κουκ, και τους έφτασε (σύμφωνα με το περιοδικό "Forbes") τη δεύτερη πιο ακριβή ομάδα του ΝΒΑ, με αξία 1 δισεκατομμύριο δολάρια, πίσω μόνο από τους Νιου Γιορκ Νικς, που ξεπερνάνε οριακά αυτό το ποσό (1,1 δισ.).

Επί της θητείας του οι "Λιμνάνθρωποι" πήραν τα 10 από τα 16 πρωταθλήματα της ιστορίας τους! Επανήλθαν δε στα τρόπαια ουσιαστικά μετά από 26 χρόνια, καθώς, με εξαίρεση το πρωτάθλημα του 1972, είχαν μείνει στην ανάμνηση της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του 1950, με τα πέντε -σχεδόν συνεχόμενα- πρωταθλήματα σε μια εξαετία (1949, 1950, 1952, 1953, 1954).

Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι έφερε στο "Staples Center" ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου μπάσκετ όλων των εποχών, όπως ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο Σακίλ Ο΄Νιλ και ο Κόμπι Μπράιαντ. Αλλά και δύο τεράστιους προπονητές, όπως ο Πάτ Ράιλι και, πιο πρόσφατα, ο Φιλ Τζάκσον, κάνοντας τους Λέικερς μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες της υφηλίου, με εκατομμύρια φανατικούς φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δύσκολα τα παιδικά του χρόνια

Ο πανέξυπνος επιχειρηματίας είχε περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια, με κατάθλιψη και πολλή φτώχεια. Αν και πήρε ντοκτορά στη χημεία από μικρός λάτρευε τα σπορ. Απλά ήθελε να ξεφύγει από τη μιζέρια που είχε ζήσει από μικρός. Διότι τον μεγάλωνε η χωρισμένη μητέρα του Τζέσι (σερβιτόρα στο επάγγελμα) με τον μικρό Τζέραλντ να αναγκάζεται να σταθεί στην ουρά με το δελτίο για να πάρει λίγο ψωμί και να βοηθήσει την κατάσταση. Επίσης έπαιρνε σοκολατούχο γάλά επειδή ήταν ένα σέντς φθηνότερο από το κανονικό.

Όλες αυτές οι κακουχίες τον δυνάμωσαν και τον έκαναν πολυμήχανο, ψάχνοντας κάθε δυνατό τρόπο να βγάλει χρήματα. Η διορατικότητά του ήταν αυτή που του άλλαξε τη ζωή, όταν, με το συμμαθητή του από το κολέγιο Φρανκ Μαριάνι, αγόρασαν, στα τέλη της δεκαετίας του '50, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο δυτικό Λος Άντζελες.

Ήταν την εποχή που το καμάρι της πόλης, οι Λέικερς, έφταναν στη δύση της χρυσής δεκαετίας με τα πέντε πρωταθλήματα. Την ίδια ώρα ανέτειλε το άστρο του Τζέρι Μπας, που μια εικοσαετία αργότερα θ' άλλαζε για πάντα την Ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Όταν, στη δεύτερη σεζόν του 25χρονου τότε Μάτζικ Τζόνσον, του πρόσφερε τόσα εκατομμύρια δολάρια όσα η ηλικία του (!) δημιούργησε τεράστια αίσθηση.

«Όταν δίνεις ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο 25 εκατ. δολαρίων σ' ένα παίκτη 25 ετών κεντρίζεις το ενδιαφέρον. Άρα, το κέρδος των Λέικερς ήταν διπλό, αφού κρατήσαμε ένα μεγάλο παίκτη και στρέψαμε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στην ομάδα μας», είπε ο πανέξυπνος επιχειρηματίας στο "Times Magazine", το 2009.

Ενδεικτικό της φήμης που τον συνόδευε είναι και το γεγονός ότι είχε αποκτήσει το δικό του αστέρι στην περίφημη "Λεωφόρο της Δόξας", του Χόλιγουντ.

Ο θάνατός του, πάντως, όπως επισημαίνει το sentragoal.gr, δεν επηρεάζει αγωνιστικά τους Λέικερς, καθώς ο ίδιος τα τελευταία χρόνια είχε περιορισμένες αρμοδιότητες, με τη διοίκηση της ομάδας να έχει περάσει στα χέρια των δύο παιδιών του.

attacktv.gr