p

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αυτή είναι η ρύθμιση παρωδία για τα δάνεια των νοικοκυριών. Σκέτη κοροϊδία...

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο παρωδία που προωθεί η κυβέρνηση για τα δάνεια των νοικοκυριών; Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο.


Σύγκλιση απόψεων με την Ένωση Ελληνικών τραπεζών για τη σχεδιαζόμενη νέα ρύθμιση χρεών από δάνεια, διαπιστώθηκε στη σύσκεψη που είχε το προεδρείο της ΕΕΤ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ.Θανάση Σκορδά.

Το δύσκολο όμως, όπως όλα δείχνουν, είναι να πειστεί και η Τρόικα. Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει πως «η ρύθμιση δεν θα προκαλεί σοβαρή οικονομική ζημιά και δεν οδηγεί στην ανάγκη για πρόσθετες ρυθμίσεις και ενισχύσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνεπάγεται και κάποιο κόστος για αυτές.

Τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ετοιμάσει κοινή γραμμή άμυνας με την Τράπεζα της Ελλάδος, που θα αναλάβει να επεξεργαστεί περαιτέρω ζητήματα που αφορούν τη νέα ρύθμιση χρεών από δάνεια των νοικοκυριών, πριν τεθεί οριστικά προς κρίση και έγκριση στην Τρόικα.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αφορούν στην πληρωμή μόνο των τόκων για τα επόμενα 4 χρόνια σε δανειολήπτες που έχουν χάσει το 35% του εισοδήματός τους την τελευταία τρία έτη, δεν έχουν εισόδημα πάνω από 25 χιλιάδες ευρώ και η υποθήκη της πρώτης κατοικίας δεν ξεπερνά τις 180 χιλιάδες ευρώ.

Κάτι όμως που φυσικά θέτει αρκετούς νέους περιορισμούς και σίγουρα δεν δίνει πραγματική λύση για τον περιορισμό της νέας πραγματικότητας, της εκτόξευσης δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήδη ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων έφθασε στο 22,5% επί του συνόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που αφορούσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν και παράγοντες της αγοράς και καταναλωτικές οργανώσεις τονίζουν ότι το νούμερο είναι πολύ υψηλότερο. Κάτι που «σκιαγραφούσε» και η δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε χθες η Public Issue δείχνοντας πως 8 στους 10 δανειολήπτες πλέον δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Εξάλλου το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αυτόματου κουρέματος των δανείων των νοικοκυριών με δυσκολία εξυπηρέτησης, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν μειωθεί το ιδιωτικό χρέος τότε η οικονομία μας, όπως και οι υπόλοιπες της ευρωπεριφέρειας, δεν θα καταφέρουν να ανακάμψουν.

Πηγή: http://www.fimes.gr