p

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και σφήνα Ισραηλινών για άδειες έρευνας... Πηγή: Πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και σφήνα Ισραηλινών για άδειες έρευνας...

Νέα διάσταση λαμβάνουν οι έρευνες που συντελούνται αυτή την περίοδο για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου.


Όπως γράφει σήμερα το energypress.gr ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας ενέργειας του κυπριακού υπουργείου εμπορίου βιομηχανίας και τουρισμού Σόλων Κασίνης,αποκάλυψε στο συνέδριο Athens Energy Forum ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον πάνω στη νέα παραχώρηση που έγινε στο δεύτερο γύρο στη γαλλική Total

Και αυτό καθώς η γαλλική εταιρεία σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα που έχει καταθέσει να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο γεωτρήσεις όχι μόνο για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Κασσίνης εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος τονίζοντας ότι «οι Γάλλοι θα τρυπήσουν για να βρουν πετρέλαιο και θα το βρούν».

Η αποκάλυψη αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη από τον γνωστό έλληνα επιστήμονα Δρ. Ηλία Κονοφάγο, έναν εκ των τριών συντακτών της περίφημης μελέτης για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη.

Ζάκυνθος και Κρήτη

Όπως είπε ο κ. Κονοφάγος, εάν υπάρχει και εντοπιστεί πετρέλαιο στην Κύπρο τότε αναβαθμίζεται συνολικά η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το τόξο που φτάνει μέχρι τη Ζάκυνθο. Ο κ. Κονοφάγος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας των συγγενειών των δομών στην ευρύτερη περιοχή (λασποηφαίστεια κλπ).

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν κοιτάσματα πετρελαίου η αξία των ανακαλύψεων ουσιαστικά τετραπλασιάζεται καθώς το πετρέλαιο είναι πολύ ακριβότερο από το φυσικό αέριο. Ο κ. Κονοφάγος επανέλαβε την εκτίμηση που έχει διατυπώσει στη μελέτη του, χρησιμοποιώντας το ίδιο στατιστικό μοντέλο που έχει αξιοποιηθεί και για τον υπολογισμό των κοιτασμάτων της αρκτικής ότι στην Κρήτη η αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου μπορεί να αποφέρει ποσό της τάξης των 270 δισ δολαρίων.

Ο κ. Κονοφάγος τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο. Όπως είπε πρόσφατα ο εγνωσμένος καναδικός οίκος Fraser Institute κατέταξε τη χώρα μας στην 93η θέση της κατάταξης επενδυτικού ενδιαφέροντος σε σύνολο 140 χωρών όταν η Κύπρος βρίσκεται στη 17η θέση. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον πρόσφατο νόμο ειδικά σε σημεία που λειτουργούν αντιεπενδυτικά: εάν αύριο μια εταιρεία εντόπιζε ένα κοίτασμα μεγαλύτερο από το Λεβιάθαν σε ελληνική θαλάσσια περιοχή με βάση τον τελευταίο νόμο, θα της ανήκε το ¼ του κοιτάσματος, πρόβλεψη που λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε σοβαρή εταιρεία. Υπάρχουν τρία – τέσσερα τέτοια σημεία που χρήζουν άμεσης αναθεώρησης, κατέληξε ο κ. Κονοφάγος.

Ισραηλινό ενδιαφέρον για έρευνες στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα το ισραηλινό ενδιαφέρον για έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου τόσο νότια της Κρήτης όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, εξεδήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στη χώρα μας κ. Αριε Μέκελ.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Μέκελ τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία που ανακάλυψε το κοίτασμα του Λεβιάθαν στα ανοιχτά του Ισραήλ διευκρινίζοντας μάλιστα πως το ισραηλινό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στα νότια της Κρήτης –θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι κατατέθηκε επίσημη πρόταση από την ισραηλινή Delek να κάνει έρευνες στην επίμαχη περιοχή, ωστόσο επελέγη τελικώς από την κυβέρνηση η μέθοδος των σεισμικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από την PGS –αλλά και στο βορρά.

Η εταιρεία στην οποία αναφέρθηκε ο ισραηλινός πρέσβης είναι η περίφημη Ratio Oil, με επικεφαλής τον κ. Ειτάν Αιζενμπεργκ, δηλαδή τον άνθρωπο που πρώτος ερεύνησε και εντόπισε τα τεράστια κοιτάσματα αερίου στο Ισραήλ. Η Ratio Oil ξεκίνησε ως μια μικρή πετρελαϊκή εταιρεία η οποία ωστόσο γιγαντώθηκε μετά την ανακάλυψη του Λεβιάθαν, στο οποίο και κατέχει μερίδιο 15%.

Πηγή:  newmoney.gr