Σήμερα ενδέχεται να αποπλεύσει τουρκικό ερευνητικό σκάφος για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου, το πρώτο τουρκικής κατασκευής, το οποίο έχει τη δυνατότητα έρευνας σε βάθος 3 χιλιάδων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το πλοίο – σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα- θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στο βυθό της θάλασσας, θα διερευνήσει για ύπαρξη στρωμάτων πετρελαίου, θα χαρτογραφήσει τον πυθμένα, θα προβεί σε έρευνα για τη θαλάσσια ρύπανση και θα εξετάσει γενικά την υποβρύχια ζωή.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Νιχάτ Εργκούν, θα παραστεί σήμερα στην τελετή απόπλου του σκάφους. Το πρώτο ερευνητικό σκάφος , το «TÜBİTAK Marmara», κατασκευάστηκε στην Τουρκία σύμφωνα με τα πρότυπα ωκεανογραφικής έρευνας.
Το πλοίο κόστισε 13.800.000 τουρκικές λίρες, είναι μήκους 45 μέτρων και πλάτους 9 μέτρων. Με την προσθήκη του σχετικού εξοπλισμού είναι σε θέση να διεξάγει σεισμικές έρευνες και έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου. Επί του πλοίου βρίσκονται 11 επιστήμονες και πλήρωμα 12 ατόμων, το πλοίο θα λειτουργήσει εντός των χωρικών υδάτων.
Στο μεταξύ, το ενεργειακό πλοίο «Fatmagul Sultan» που κατασκευάστηκε στην Τουρκία, έχει φθάσει στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, το Σάββατο, σημειώνει το δημοσίευμα.
πηγη Βαλκανικό Περισκόπιο