p

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο "Μεγάλος Αδερφός" είναι εδώ

Η εταιρεία αμυντικών συστημάτων Raytheon ανέπτυξε λογισμικό το οποίο είναι σε θέση να παρακολουθεί τις κινήσεις ατόμων και να προβλέπει μελλοντικές συμπεριφορές μέσω συλλογής δεδομένων από websites κοινωνικής δικτύωσης.


Σύμφωνα με το Guardian που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, το σύστημα που ανέπτυξε η Raytheon είναι σε θέση να συλλέγει και να αναλύει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών από υπηρεσίες όπως το Facebook και το Twitter.

Το software ονομάζεται RIOT (Rapid Information Overlay Technology) και όπως δήλωσαν από την εταιρεία δεν έχει ακόμη πωληθεί σε κάποιον ενδιαφερόμενο. Σημείωσαν όμως πως η τεχνολογία του είναι γνωστή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως και σε εταιρείες της χώρας, αφού υπήρξε κοινή έρευνα και ανάπτυξη από το 2010, για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος ασφαλείας ικανό να αναλύει τρισεκατομμύρια δημοσιεύσεων στο Internet.

Οι δυνατότητες του RIOT έχουν προκαλέσει αντιδράσεις για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και ατομικών ελευθεριών, όπως επίσης και το ενδιαφέρον από υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη του να αποκτήσει ένα πλήρες προφίλ για οποιοδήποτε άτομο δραστηριοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα, με αναλυτικές πληροφορίες για αυτό και τους φίλους του, τις δημοσιεύσεις του (και τις απόψεις του) τα μέρη που έχει επισκευθεί κ.λπ. Οι γεωγραφικές πληροφορίες αντλούνται ακόμη και από τις πρόσθετες πληροφορίες που περιέχουν οι φωτογραφίες (exif header data) που ανεβάζουν οι χρήστες από τα κινητά τους, αφού σε αυτές προστίθενται αυτομάτως
γεωγραφικά δεδομένα από τα smartphones.

Η άντληση πληροφοριών από δημόσια websites είναι νόμιμη στις περισσότερες χώρες για νομικούς λόγους, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Όμως το RIOT εγείρει ανησυχίες για το ότι θα μπορούσαν να συλλέγονται κρυφά πληροφορίες για χρήστες από κοινωνικά δίκτυα, χωρίς κάποιον έλεγχο ή ρύθμιση.

Επίσης, ανησυχίες υπάρχουν και για το γεγονός ότι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης συχνά δεν είναι ξεκάθαρες για το ποια δεδομένα των χρηστών μοιράζονται και με ποιον τρόπο, με αποτέλεσμα χρήστες να δημοσιεύουν πληροφορίες που πιστεύουν ότι θα τις δουν μόνο οι φίλοι τους, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να τις δουν μέχρι και κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Εκρόσωπος της Raytheon σε ένα email του χαρακτήρισε το RIOT ως ένα πανίσχυρο σύστημα ανάλυσης "μεγάλων δεδομένων" (big data) που σχεδιάστηκε με καινοτόμα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας, ικανό να αναλύει δεδομένα χωρίς να συμπεριλαμβάνει σε αυτά προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, ή κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγη:e-pcmag.gr