p

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

« ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ »


Η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γνωστή και ως πρόγραμμα «Καλλικράτης», συνέστησε διαβαθμιστικούς συνδέσμους με εξειδικευμένες αρμοδιότητες, στα πλαίσια της συνένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.


Ετσι δημιουργήθηκαν μητροπολιτικές περιφέρειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία κ.α.


Μέσα από τον καθορισμό των λειτουργιών τους δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς όπως το περιβάλλον αλλά και η ποιότητα ζωής.


Κατ΄ επέκταση των ανωτέρω εξειδικεύθηκαν  κατευθυντήριες περιβαλλοντικές πολιτικές, σχεδιάστηκαν τρόποι διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εκπονήθηκαν στρατηγικές, προγράμματα και μελέτες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου.


Τέλος, θεσπίστηκαν μηχανισμοί για τον έλεγχο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.


Για να γίνουν πιο κατανοητά τα ανωτέρω θα πάρουμε για παράδειγμα τη Μητροπολιτική Περιφέρεια των Αθηνών, η οποία έχει έδρα την Αθήνα και ως ειδικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.


Σκοπός λοιπόν είναι ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαχείρισης  των στερεών αποβλήτων, καθορίστηκε λοιπόν ο προσωρινός χώρος αποθήκευσης αυτών, ο τρόπος επεξεργασίας τους, η ανακύκλωση και η εν γένει αξιοποίηση και διάθεσή τους με άλλη μορφή στην αγορά.


Σε πολλές περιπτώσεις κατασκευάστηκαν νέες αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας π.χ. Ψυτάλλεια, ενώ αξιοποιήθηκαν κατάλληλα οι ήδη υπάρχουσες και τέλος αποκαταστάθηκαν οι υφιστάμενοι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων.


Επιπρόσθετα, η μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων από διάφορες βιομηχανικές μονάδες που είχε σαν αποτέλεσμα τη δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων από ρυπογόνες ουσίες ή απόβλητα τιμωρείται πλέον αυστηρά, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 279 του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα με ποινή κάθειρξης.


Παρόμοια προγράμματα με οικολογική ταυτότητα θεσπίστηκαν και στην Περιφέρεια.


Εδώ, αξίζει να αναφερθεί η σημασία που έχει η σωστή διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων, λυμάτων και αποβλήτων, μέσω της διαδικασίας της ανακύκλωσης ακόμα Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος υιοθετούνται διάφορες πράσινες πρακτικές όπως π.χ. η ανακύκλωση η ακόμα μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες οι ενοικιάσεις κάδων ανακύκλωσης.


Αρχικά, διότι το σύνολο του επιστημονικού κόσμου δέχεται ότι η μακροζωϊα του ανθρώπου (είναι γεννημένος αιωνόβιος) είναι συνάρτηση με τους παράγοντες βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.


Δηλαδή καθαρότερο, υγιεινότερο περιβάλλον σημαίνει περισσότερα χρόνια ζωής για τον καθένα από εμάς.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας εμφανίζουν ποσοστά θνησιμότητας που συνδέονται με ενδογενείς παράγοντες τοπικού χαρακτήρα.


Ολοκληρώνοντας, σκέφτηκα να καταγράψω ένα γεγονός που με εντυπωσίασε όταν το είδα στην τηλεόραση τις ημέρες των γιορτών και το οποίο λαμβάνει χώρα στην Παραγουάη. Εκεί, παιδιά διαφόρων ηλικιών μαζεύουν από μια χωματερή που βρίσκεται κοντά στο χωριό τους κάθε λογής σκουπίδια και φτιάχνουν με αυτά μουσικά όργανα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός δασκάλου που κι αυτός χρησιμοποιεί μια κιθάρα φτιαγμένη από τενεκεδάκια, παίζουν όλοι μαζί σαν ενιαίο σύνολο (ορχήστρα) διάφορα τοπικά τραγούδια.


Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά αυτά να έχουν θέληση για περισσότερη μάθηση, να αποφεύγουν να διαπληκτίζονται με άλλα παιδιά, να μην καπνίζουν και να αποκτούν οικολογική συνείδηση.


Κι ίσως αυτό είναι που λείπει στις μέρες μας και που μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρίση αξιών, αλλά και έλλειψη περιβαλλοντικής ηθικής, ας αναλογιστούμε πως πολλά αντικείμενα όπως το γυαλί κ.α. είναι 100%  ανακυκλώσιμα η ακόμα περισσότερα μπορούν να ανακυκλωθούν σε ένα μεγάλο ποσοστό τους αρκεί να αναλογιστούμε τις ποσότητες ενέργειας και μόνο που εξοικονομούμε μέσο της ανακύκλωσης, το αλουμίνιο για παράδειγμα έχει το εκπληκτικό ποσοστό που αγγίζει το 90% εξοικονόμησης της παραγωγής ενός νέου από την αρχή, ένα μεγάλο μέρος από τις  μπαταρίες που καταναλώνουμε και δεν ανακυκλώνουμε και τις απορρίπτουμε στο περιβάλλον περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι αρκετά επιβλαβή για το έδαφος.

     
Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχουμε προς το περιβάλλον.

Μια ολοκληρωμένη προσπάθεια προστασίας για το περιβάλλον θα σταματήσει το φαύλο κύκλο  της καταστροφής του και θα ισχυροποιήσει την αλυσίδα της ζωής στο πλανήτη μας.-



Ευαισθητοποιημένος Πολίτης