p

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Πώς ο Πιστόριους σκότωσε τη Ρέεβα Στέενκαμπ

Πώς έχει εξελιχθεί η υπόθεση με τον παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους που αντιμετωπίζει κατηγορίες ανθρωποκτονίας της συντρόφου του;


Φορώντας γκρίζο κοστούμι, μπλε πουκάμισο και γραβάτα ο Οσκαρ Πιστόριους προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο της Πρετόρια με την κατηγορία της δολοφονίας της συντρόφου του, Ρέεβα Στέενκαμπ, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η ακροαματική διαδικασία αναμενόταν να ξεκινήσει στις 9.00, τοπική ώρα, (7.00 GMT) στο επαρχιακό δικαστήριο της Πρετόρια, δύο ώρες πριν από την τελετή καύσης της σορού της άτυχης κοπέλας στην γενέτειρά της, στο Πορτ Ελίζαμπεθ στα νότια της χώρας.

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την προφυλάκιση του παραολυμπιονίκη και πρώην εθνικού ήρωα της Νοτίου Αφρικής Όσκαρ Πιστόριους ενώ οι δικηγόροι αναμένεται να ζητήσουν την αποφυλάκισή του με εγγύηση. Την ίδια ώρα η οικογένεια του 26χρονου αθλητή έχει δηλώσει, σύμφωνα με το Reuters, ότι με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας , δεν θα του αποδοθεί κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Στο μεταξύ, μέλη γυναικείων οργανώσεων έχουν περικυκλώσει το κτίριο όπου διεξάγεται η δίκη φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Όχι αποφυλάκιση για τον Πιστόριους».

Το βράδυ της τραγωδίας, ο Όσκαρ Πιστόριους σηκώθηκε από το κρεβάτι του, φόρεσε τα προσθετικά μέλη του, περπάτησε επτά μέτρα και άνοιξε πυρ διαμέσου της πόρτας του μπάνιου όπου εκεί βρισκόταν η σύντροφός του.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε συνολικά τέσσερις φορές, εκ των οποίων οι τρεις τραυμάτισαν θανάσιμα την Ρέεβα. Εν συνεχεία, έσπασε την πόρτα και σέρνοντας κατέβασε την κοπέλα από τις σκάλες.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος υπεράσπισης είπε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του Όσκαρ Πιστόριους δεν ήξερε ποιος ήταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου κι επεσήμανε τι η Εισαγγελία δεν έχει επαρκή στοιχεία που να «δείχνουν» φόνο εκ προμελέτης, κι ότι δεν ήταν καν φόνος.

Τα βασικά σημεία της ακροαματικής διαδικασίας: 

- Τόσο η κατηγορούσα αρχή όσο και η αρχή υπεράσπισης αποδέχονται ότι ο Οσκαρ Πιστόριους δολοφόνησε την σύντροφό του, ανοίγοντας πυρ διαμέσου της πόρτας του μπάνιου.

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Όσκαρ Πιστόριους, φανερά εξαντλημένος, ξέσπαγε συχνά σε λυγμούς και έδειχνε σαν να τα έχει χαμένα.

Η Εισαγγελία του απήγγειλε την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης. Για τον Εισαγγελέα Γκάρι Νιλ, ακόμα και αν ο Όσκαρ Πιστόριους πέρασε την κοπέλα του για διαρρήκτη και πάλι πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης. Εξέφρασε επίσης την απορία για ποιο λόγο ένας διαρρήκτης θα κλείδωνε την πόρτα του μπάνιου.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος υπεράσπισης, Μπάρι Ρου υποστήριξε πως δεν ήταν φόνος εκ προμελέτης. «Δεν ήταν καν φόνος», είπε στο δικαστήριο. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Όσκαρ Πιστόριους πέρασε την Ρέεβα για διαρρήκτη και ότι δεν ήξερε πως πίσω από την πόρτα του μπάνιου βρισκόταν η κοπέλα του. Στη συνέχεια έσπασε την πόρτα για να βοηθήσει την Ρέεβα.

Ανέφερε επίσης παλαιότερα περιστατικά όπου άνδρες ειχαν πυροβολήσει διαμέσου πόρτας συζύγους και παιδιά χωρίς να ξέρουν ότι βρίσκονταν εκεί περνώντας τους για διαρρήκτες. Αρνήθηκε επίσης ότι ο Όσκαρ Πιστόριους σηκώθηκε από το κρεβάτι, έβαλε τα προσθετικά μέλη του και περπάτησε έως την τουαλέτα για να πυροβολήσει την Ρέεβα. Τέλος απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ρώτησε εάν υπάρχει μάρτυρας για όλα αυτά.