p

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Προσοχή! Αυτά τα κτήρια γέρνουν αλλά δεν είναι… επικίνδυνα (pics)

Κι όμως γέρνουν κι όμως μοιάζουν απροσπέλαστα για τον επισκέπτη. Κάστρα, πύργοι, σπίτια σε δέντρα… αλλά και εμβληματικοί ναοί ανά τον κόσμο, φημίζονται για την «επικινδυνότητα» της κατασκευής τους και δημιουργούν έκπληξη.


Χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς είχαν στο μυαλό τους οι αρχιτέκτονες –κατασκευαστές τους, το βέβαιο είναι ότι ανά τον κόσμο συναντάμε κτίσματα κάπως ιδιόρρυθμα, στα οποία οι κανόνες της στατικής μάλλον ανατρέπονται.


Μια μικρή περιήγηση από τα Αραβικά Εμιράτα μέχρι την Ελλάδα, αρκεί για να πειστούμε για του λόγου το αληθές.
    Προσοχή! Αυτά τα κτήρια γέρνουν αλλά δεν είναι... επικίνδυνα (1)
  • Capital Gate, Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Δεν είναι τελικά ο πύργος της Πίζας, ο μόνος που διεκδικεί τα πρωτεία του επικλινούς κτίσματος. Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι, έχει ύψος 160 μέτρα, 35 ορόφους και συγκαταλέγεται στα υψηλότερα κτήρια της περιοχής. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το «πρόβλημα» του συγκεκριμένου ουρανοξύστη, είναι η επικίνδυνη μάλλον κλίση του προς τα δυτικά, η οποία είναι πενταπλάσια σε σύγκριση με τον φημισμένο Πύργο της Πίζας. Το 2010, κέρδισε και αυτός, μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το πλέον επικλινές υψηλό κτήριο ανά τον κόσμο.




  • Κάστρο του Lichtenstein, Γερμανία
Προσοχή! Αυτά τα κτήρια γέρνουν αλλά δεν είναι... επικίνδυνα (4)

Το κάστρο του Lichtenstein ( www.schloss-lichtenstein.de/english/index.php ) βρίσκεται χτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο, σε υψόμετρο 817 μέτρων, στο Swabian Alb, στη Γερμανία. Χρονολογείται γύρω στο 13ο αιώνα και είναι γνωστό και ως το κάστρο των παραμυθιών της Βυρτεμβέργης. Το κάστρο καταστράφηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου Reichskrieg και αναστηλώθηκε περίπου μισό αιώνα μετά. Η σημερινή νεογοτθική τεχνοτροπία του, οφείλεται στον πρίγκιπα Γουλιέλμο. Το κάστρο σήμερα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο για το κοινό. Στο εσωτερικό του οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μια πλούσια συλλογή από όπλα και πανοπλίες.
  • Takasugi-an, Ιαπωνία
Προσοχή! Αυτά τα κτήρια γέρνουν αλλά δεν είναι... επικίνδυνα (9)

Ασυνήθιστα μικρό και ιδιαίτερα περίεργο το Takasugi-an, θα μπορούσε επίσημα να αποδοθεί ως «τεϊπωλείο χτισμένο πολύ ψηλά». Βρίσκεται στο Nagano, της Ιαπωνίας και είναι χτισμένο πάνω σε δύο καστανιές. Ο αρχιτέκτονας- κατασκευαστής του, Terunobu Fujimori, σίγουρα το κατασκεύασε για προσωπική χρήση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό δωμάτιο πάνω στο δέντρο όπου το εσωτερικό του είναι επικαλυμμένο με γύψο και ξύλα μπαμπού. Αν επιθυμείτε να το επισκεφτείτε, ο μόνος τρόπος είναι η υποστηρικτική σκάλα που βρίσκεται στο ένα δέντρο.
  • Κρεμαστό μοναστήρι, Κίνα
Προσοχή! Αυτά τα κτήρια γέρνουν αλλά δεν είναι... επικίνδυνα (2)

Το κρεμαστό μοναστήρι, είναι ένας ναός, χτισμένος σε ένα βράχο 75 μέτρα πάνω από το έδαφος, κοντά στο Όρος Heng στην επαρχία Shanxi της Κίνας. Η πλησιέστερη πόλη είναι η Datong, 64 χιλιόμετρα βορειοδυτικά. Μαζί με τις σπηλιές Yungang Grottoes, το μοναστήρι αυτό είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία στην περιοχή. Χτίστηκε πάνω από 1.500 χρόνια πριν και εντυπωσιάζει, όχι μόνο για τη θέση του πάνω ακριβώς από το γκρεμό, αλλά και διότι περιλαμβάνει βουδιστικά, ταοϊστικά και άλλα στοιχεία. Η Μονή στηρίζεται με δρύινες τραβέρσες που έχουν τοποθετηθεί σε τρύπες μέσα στους βράχους, ενώ η κύρια υποστηρικτική δομή βρίσκεται κρυμμένη μέσα στο βραχώδες υπόστρωμα.



    Προσοχή! Αυτά τα κτήρια γέρνουν αλλά δεν είναι... επικίνδυνα (8)
  • Sutyagin House, Ρωσία
Θεωρούνταν το υψηλότερο ξύλινο κάστρο, αν όχι του κόσμου, σίγουρα πάντως της Ρωσίας. Με ύψος 44 μέτρα και 13 ορόφους , ανήκε και ήταν σχεδιασμένο από τον επιχειρηματία Nikolai Petrovich Sutyagin. Χωρίς σαφές αρχιτεκτονικό σχέδιο, το κτίσιμό του διήρκεσε για περισσότερα από 15 χρόνια. Πρόσφατα ωστόσο, το 2008 εξεδόθη οδηγία κατεδάφισης καθώς εθεωρείτο επικίνδυνη εστία για πυρκαγιές. Το κτήριο κατεδαφιζόταν σταδιακά, ενώ η πρόσφατη πυρκαγιά το Μάρτιο του 2012, έκαψε και το τελευταίους ορόφους του κτίσματος που δεν είχαν ακόμη γκρεμιστεί.




    Προσοχή! Αυτά τα κτήρια γέρνουν αλλά δεν είναι... επικίνδυνα (7)
  • Puerta de Europa, Ισπανία
«Η πύλη της Ευρώπης» βρίσκεται στη Μαδρίτη και αρχιτεκτονικά αποτελείται από δυο πανομοιότυπους επικλινείς πύργους που βρίσκονται αντικριστά. Κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1989 και το 1996, σαν ένα κοινό σχέδιο αμερικανών και ισπανών αρχιτεκτόνων.
Κάθε κτήριο έχει 26 επίπεδα, ύψος 114 μέτρα και εσωτερική κλίση προς το άλλο που βρίσκεται απέναντί του. Και οι δύο πύργοι διαθέτουν ελικοδρόμιο, με διαφορετικά χρώματα σήμανσης (μπλε και κόκκινο).






  • Μετέωρα, Ελλάδα
Προσοχή! Αυτά τα κτήρια γέρνουν αλλά δεν είναι... επικίνδυνα (5)

Στους πρόποδες της Πίνδου και των Χασίων, λίγο έξω από την Καλαμπάκα, υψώνονται οι σκουρόχρωμοι βράχοι των Μετεώρων. Αποτελούν το δεύτερο σε σημασία μοναστικό συγκρότημα μετά το Άγιο Όρος. Σήμερα λειτουργούν έξι από τις μονές τους και παρουσιάζουν εξαιρετικό γεωλογικό ενδιαφέρον, λόγω ιδίως του απροσπέλαστων και απότομων βράχων πάνω στα οποία είναι χτισμένες οι μονές. Περιλαμβάνονται δε, στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Παλαιότερα, η ανάβαση στα μοναστήρια γινόταν με σκαλωσιές που στηρίζονταν σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυα και αργότερα με ανεμόσκαλες, ενώ σήμερα, τόσο οι μοναχοί, όσο και οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια, για την ανάβασή τους στα μοναστήρια.
  • WoZoCo Apartments, Ολλανδία
Προσοχή! Αυτά τα κτήρια γέρνουν αλλά δεν είναι... επικίνδυνα (10)

Χτισμένα μεταξύ του 1994 και του1997 στο Άμστερνταμ, αυτά τα κτήρια, φιλοξενούσαν κατοίκους για περισσότερα από 55 χρόνια. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ο αριθμός των διαμερισμάτων να μην υπερβαίνει τα 87, έτσι ώστε κάθε διαμέρισμα να εξασφαλίζει άπλετο φυσικό φωτισμό. Το σχέδιο αυτό όμως εγκαταλείφθηκε και τα διαμερίσματα έφθασαν αισίως τα 100 ανά μπλοκ. Ωστόσο, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, τα 13 πρόσθετα διαμερίσματα μοιάζουν σα να είναι «κρεμασμένα» στη βόρεια πρόσοψη του κτηρίου.

    Προσοχή! Αυτά τα κτήρια γέρνουν αλλά δεν είναι... επικίνδυνα (6)
  • Πύργος της Πίζας, Ιταλία
Ο περίφημος πύργος της Πίζας, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, αλλά και του κόσμου, λόγω της ιδιαίτερης κλίσης του. Πρόκειται ουσιαστικά για το καμπαναριό, ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο, του καθεδρικού ναού της ομώνυμης ιταλικής πόλης.

Η κατασκευή του πύργου ξεκίνησε το 1173, λίγα χρόνια αργότερα όμως ξεκίνησε να παίρνει την επικίνδυνη κλίση, γεγονός που οφείλεται στα ανεπαρκή θεμέλια επί του εδάφους. Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1372, εμφάνισε σχετικά μικρή κλίση και με το πέρασμα των χρόνων, το φαινόμενο έγινε πιο έντονο, έτσι ώστε σήμερα ο 16.000 τόνων πύργος να είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ.