p

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι μετεωρίτες... προτιμούν τη Ρωσία (video)

 Σοκ έχει προκαλέσει παγκοσμίως η βροχή μετεωριτών στη Ρωσία, που άφησε πίσω της εκατοντάδες τραυματίες, ενώ έκπληκτοι έμειναν όσοι μέσα από τις εικόνες και τα σχετικά βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου παρακολούθησαν αυτό το σπάνιο και τρομακτικό φαινόμενο.


Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή της Σιβηρίας γίνεται πόλος έλξης για μετεωρίτες, γεγονός που εγείρει πολλά επιστημονικά και όχι μόνο ερωτήματα ως προς το γιατί τέτοιου είδους φαινόμενα... προτιμούν τη Ρωσία.

Παρόμοια συμβάντα και άξια αναφοράς καταγράφηκαν τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν. Το 1908 ένας αστεροειδής ή κομήτης διαμέτρου 30-40 μέτρων έπεσε στην ακατοίκητη περιοχή της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία και ισοπέδωσε 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες πεσμένα δέντρα απλώνονται ακτινωτά από το σημείο της πρόσκρουσης. Κρατήρας και υπολείμματα δεν βρέθηκαν ποτέ, καθώς το εισερχόμενο αντικείμενο εξερράγη στην ατμόσφαιρα και εξαερώθηκε λίγο πριν φτάσει στο έδαφος.

Δένδρα xτυπημένα από το ωστικό κύμα της έκρήξης της Τουνγκούσκα


Παρότι το μετέωρο ή ο κομήτης εξερράγη στον αέρα αντί να προσκρούσει στην επιφάνεια της Γης, η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν τόσο μεγάλη (από 5 ως 30 μεγατόνοι TNT ή το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα), ώστε θέρισε περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα. Μια έκρηξη αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη. Η έκρηξη της Τουνγκούσκα θεωρείται η μεγαλύτερη χερσαία πτώση μετεώρου ή αστεροειδή στη Γη στην καταγεγραμμένη Ιστορία.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1947 ένας ακόμη μετεωρίτης έπεσε στα βουνά της ανατολικής Σιβηρίας , Σικότε-Αλίν. Αν και το φαινόμενο δεν παρατηρούταν για πρώτη φορά και ήταν αρκετές οι περιπτώσεις πτώσεων μικρών μετεωριτών πέρα από εκείνον που έπεσε το 1908 στην Τουνγκούσκα, ποτέ πριν στην ιστορία δεν είχε καταγραφεί πτώση μετεωρίτη αυτού του βεληνεκούς. Το συνολικό μέγεθός του εκτιμάται ότι έφτανε τα περίπου 90.000 κιλά, ενώ πιο πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν πως έφτανε τα 100.000. Υπολογίζεται δε ότι 70 τόνοι του υλικού που επέζησε από τον μετεωρίτη πέρασαν μέσα από την ατμόσφαιρα και έφτασαν στη Γη.


Η πτώση του έγινε στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα) και όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες στα βουνά Σικότε-Αλίν στην περιοχή της Πριμορί είδαν μια τεράστια φωτεινή βολίδα να βγαίνει από τον Ήλιο και να κατεβαίνει με ταχύτητα στη Γη. Η εκτυφλωτική λάμψη και ο εκκωφαντικός ήχος της πτώσης παρατηρήθηκαν για 300 χιλιόμετρα γύρω από το σημείο της πρόσκρουσης, ενώ τον καπνό μπορούσε να τον δει κανείς μέχρι 32 χιλιόμετρα μακριά. Ο καπνός μάλιστα παρέμεινε στον ουρανό για αρκετές ώρες.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1957, ακόμη, η τότε Σοβιετική Ένωση εξέδωσε ένα γραμματόσημο για την 10η επέτειο του μετεωρίτη Σικότε-Αλίν. Επρόκειτο για μια αναπαράσταση ζωγραφιάς του Μεντβέντεφ, ενός σοβιετικού καλλιτέχνη, ο οποίος καθισμένος από το παράθυρό του είδε την πτώση και αποτύπωσε με κάθε λεπτομέρεια όσα παρατήρησε σε ένα σκίτσο.