p

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Στο «κυνήγι» των 29 ψήφων ο Αναστασιάδης

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εν αναμονή της συνεδρίασης, τη Δευτέρα, της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες.


Οι 56 βουλευτές θα ψηφίσουν, έχοντας ζυγίσει τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο το «ναι» όσο και το «όχι» και με δεδομένη την απογοήτευση έως και την οργή της κοινής γνώμης για τον τρόπο αντιμετώπισης της Κύπρου από την ΕΕ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το πρωί της Δευτέρας το σύνολο των βουλευτών, θέλοντας να επισημάνει τους κινδύνους μιας απόρριψης της συμφωνίας, καθώς η απειλή κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος προβάλλεται ως άμεση επίπτωση.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Κύπρος θα πρέπει να μην ενδώσει στις απειλές και να απορρίψει τη συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει σε απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες, οι οποίες και πάλι ίσως οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» έχουν σχεδόν σχηματιστεί, αν και παραμένουν αδιευκρίνιστες οι προθέσεις κάποιων βουλευτών, οι οποίοι, λόγω των εύθραυστων ισορροπιών, μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα είτε προς την αποδοχή είτε προς την απόρριψη.

Πραγματικό θρίλερ

Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) αναμένεται πως θα εγκρίνει τη συμφωνία, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 20 βουλευτές του κόμματος.

Οι 19 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, καθώς το κόμμα θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για επιβολή σκληρότερων μέτρων εκ μέρους της Τρόικας.

Οι οκτώ βουλευτές του ΔΗΚΟ ίσως να μην τηρήσουν ενιαία στάση, με τρεις εξ αυτών να διαφοροποιούνται και να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Πιθανόν να ταχθεί εναντίον της συμφωνίας ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος και οι βουλευτές Αντώνης Αντωνίου και Γιώργος Προκοπίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να επιχειρήσει την υποβολή διαφοροποιήσεων στη συμφωνία, αν και κάτι τέτοιο έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα» είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων.

Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Εναντίον της συμφωνίας αναμένεται να ταχθούν, επίσης, οι πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, ο ένας εκ των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Επίσης εναντίον της συμφωνίας θα ψηφίσει και ο βουλευτής των Οικολόγων.

Πιθανότατα υπέρ θα ψηφίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ενώ εναντίον αναμένεται να ταχθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 29 τουλάχιστον βουλευτές, κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται οριακώς, αν δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις εκ μέρους των τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ.