p

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Πως διαμορφώνεται τώρα η εικόνα στο Δημόσιο

Συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη του προγράμματος της κινητικότητας, αλλά και για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν έως τα τέλη του 2013 πρέπει να παραδώσει στο επόμενο – καθοριστικό όπως όλα δείχνουν- ραντεβού με την τρόικα, στις αρχές Απριλίου, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η συρρίκνωση και αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και οι προβλεπόμενες από το Μνημόνιο «αναγκαστικές αποχωρήσεις» είναι προαπαιτούμενα για την καταβολή της επόμενης δόσης. Η ανεπάρκεια των στοιχείων ως προς αυτά τα δύο σημεία ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών.

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απάντησε με ποσοστιαίες εκτιμήσεις στις απαιτήσεις της τρόικας, γεγονός που την έφερε για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο σκληρής κριτικής. Σημείο αιχμής, οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα μέχρι τα τέλη του έτους, τα οργανογράμματα των υπουργείων και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς και η εξοικονόμηση των κονδυλίων από τις νέες δομές. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο κρίθηκαν -ως διαφαίνεται- ανεπαρκείς, καθώς το κλιμάκιο των πιστωτών ζήτησε απτά στοιχεία και όχι ποσοστιαίες εκτιμήσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Οι όποιες πιέσεις προκύπτουν από το κακό προηγούμενο των περασμένων ετών», έσπευδαν να επισημάνουν πηγές του υπουργείου την ίδια ώρα που ο Αντώνης Μανιτάκης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διαμάχη του με τον υπουργό Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, κατέφευγε στην πρωτοφανή -για εκείνον- πρακτική της έκδοσης ανακοίνωσης προκειμένου να επισημάνει την «αγαστή και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων».