p

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τρεις ακόμα ομάδες εργαζομένων στο εργόσημο

Στο εργόσημο μπαίνουν ακόμη τρεις ομάδες εργαζομένων, σύμφωνα με την τροποποίηση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και στην αγορά εργασίας ο υπουργός, Γ. Βρούτσης.


Στο καθεστώς του εργοσήμου εντάσσονται συγκεκριμένα οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής χωρίς διεύθυνση αποδέκτη, οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ' οίκον ή σε άλλο χώρο και οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ.

Στο νομοσχέδιο, που συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έχουν ήδη περιληφθεί ρυθμίσεις για την εφαρμογή του εργοσήμου, ανάμεσα στις οποίες και διατάξεις για την αυστηροποίηση της εφαρμογής του.

Σε ευθεία γραμμή με τη διαπίστωση που διατυπώνεται και στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου ότι «το νομοθετικό πλαίσιο του εργοσήμου ήταν προβληματικό και προκάλεσε απώλεια εσόδων καθώς οι αμειβόμενοι με εργόσημο κατέβαλαν χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές αν και είχαν πλήρεις παροχές», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε ότι «υποστηρίζει ένθερμα το εργόσημο αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή του». Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός με την εισαγωγή του εργοσήμου «δυστυχώς τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για την κατ' οίκον απασχόληση από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έπεσαν στα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, τάσσονται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ την αντίθεσή τους με πολλές διατάξεις διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κάλεσαν τον υπουργό να προχωρήσει σε βελτιώσεις ιδίως για τα άρθρα με τα οποία γίνεται αυστηρότερη η αντιμετώπιση (αστική και ποινική) των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τους οποίους θα μπορούσε να ισχύσει το πειθαρχικό δίκαιο για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στις διατάξεις για το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ και την ΗΔΙΚΑ, από την πλήρη λειτουργία των οποίων το υπουργείο αναμένει εξοικονόμηση πόρων 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό που ονομάζουμε καταχρηστικές συντάξεις δεν θα υπάρχει», ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι προωθείται ένα ουσιαστικό πλαίσιο δράσης που λύνει το πρόβλημα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «τρομακτικό» το νούμερο των 53.695 μη απογραφόμενων συνταξιούχων και εξήγησε ότι προχωρά η ηλεκτρονική διασταύρωση συντάξεων θανάτου ώστε να ακολουθήσουν στοχευμένοι έλεγχοι για να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στην ΗΔΙΚΑ ειδικός λογαριασμός, το «Μητρώο Ελέγχου Παραβατικότητας» και με εγκύκλιο θα ζητείται από τους Διοικητές των ταμείων να αποστείλουν τους αναπόγραφους συνταξιούχους.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εργασίας, η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα 4.390.378 συντάξεις. Αυτό το νούμερο που εξελίσσεται συνεχώς (θάνατοι ή νέες συντάξεις) έχει απόκλιση, όπως είπε, μόλις 3,81% ως προς τους ΑΜΚΑ και 3,46% ως προς τους ΑΦΜ.
Υπάρχουν ταμεία με μηδενική απόκλιση, όπως ο ΟΑΕΕ, ενώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως το ΑΦΜ και στο Δημόσιο οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως τον ΑΜΚΑ.